Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 6754 visningar

BRA läkare/klinik i Sthlm...?

Björn
1975 • Stockholm
#1
5 november 2019 - 10:38
Gilla 
...för misstänkt hopparknä, finns det?

Måste gå till botten med återkommande problem och jag vill hitta en läkare som både har specialistkunskap (inte VC) och kan ta det vidare (oavsett om det är gummiband eller operation).

Har "jobbat runt" problematiken som kommer tillbaka med jämna mellanrun själv med minskad träningsmängd, stretch och foamrolling men nu är det stopp igen och jag måste lösa det långsiktigt. Så sjukt trött på att få lägga ner när jag är igång och det går som bäst :(
1971 • Nykvarn
#2
5 november 2019 - 10:42
1 Gilla 
Måste det vara en läkare eller har du provat fysioterapeut, naprapat? Några tips i Stockholm på det senare brukar vara

Löparakuten, Dalagatan
Napralogica, Upplandsgatan
Idrottsskadespecialisterna, Tegnergatan
Björn
1975 • Stockholm
#3
5 november 2019 - 11:11
Gilla 
Tack för tips Staffan!

Nej men jag vill ha någon som är duktig på riktigt... (det är så gott om motsatsen) och som helst kan ge remiss vidare (kan fysioterapeut, naprapat ge det?) till ev operation om det är vad som krävs så att man slipper börja om i varje kontakt.

Någon som gått till ortoped, tex de här? http://www.ortopedcenter.se/
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
5 november 2019 - 13:55
1 Gilla 
Här ska inte skärad, det finns rehab som hjälper om man är ihärdig och disciplinerad. Det är då en fysioterapeut som ska hjälpa dig- en läkare kan ( oftast) ställa diagnos men skriver sen en remiss till en fysioterapeut. Jag brukar gå till Idrottsskadekliniken i Solna ( de hetwr nåt med rehab numera- deras idrottsläkare har tyvärr pensionerat sig men jag tror att fysioterapeuterna är kvar, annars finns rätt många andra, jag har haft flera och de flesta är bra.
Ett tips: Susanne Bornmar har haft allvarligt hopparknä för ett antal år sedan och skrivit om det här på jogg.se sök i trådarna och om hennes träningsdagbok är öppen, det var mycket enbens knäböj och cykling som alternativträning ( hon blev ett toppnamn inom veterantriathlon på köpet) Tror det tog minst ett år men det var från ett uselt läge till elitnivå. Jag har själv haft quadricepstendinos och rehabat bort det (samma skada på samma sena men ovanför knäskålen). Så det går. Det är egentligen inte ens särslilt svårt, utom kanske mentalt: rehab rehab rehab utan löpning under lång tid. Ge aldrig upp!
Björn
1975 • Stockholm
#5
5 november 2019 - 18:52
Gilla 
Ok väntar med karvandet. Däremot ska det gås till botten, trött på samma återkommande problematik och allt mindre löpande.

Bra tips på Idrottsskadespecialisterna Staffan! Varit på förstabesök idag och blev positivt överraskad av Peter Quick som är kunnig, pragmatisk och även generös med tips på sånt som ligger utanför deras tjänster.

Bokat VC-läkare som ska få ge remiss till ortoped. Nån ni rekommenderar? Tänker bla kolla ultraljud när jag ändå är i farten samt få fler åsikter.

Oldboy
1952 • Danderyd
#6
5 november 2019 - 22:42
Gilla 
Det du skulle ha mest nytta av är MR, skador på mjukdelar som senor syns inte på vanlig röntgen, oftast inte stressfraktur heller. Se om du kan hitta en idrottsläkare som kan skriva en remiss. Men det brukar vara svårt att få tid hos de fåtaliga idrottsläkare som finns.
Björn
1975 • Stockholm
#7
26 november 2019 - 11:43
Gilla 
Läkare på vårdcentral: Ta de här antiinflammatoriska. Hej då.

Otroligt frustrerande. Märks att de är HELT ointresserade av att lösa bakomliggande problematik och bara vill bli av med en så fort som möjligt. Nu blir veckor till månader utan att jag kommer ett dugg närmare en riktigt lösning.

Oklart om det är hopparknä och/eller plica som spökar.

Jahapp... verkar som att man får driva det här själv. Idrottsläkare? Antar att de bör vara mer intresserade av att hitta en riktigt lösning och kan röntga eller är det olika där?
Magnus
Stockholm
#8
26 november 2019 - 17:14 Redigerad 26 november 2019 - 17:15
2 Gilla 
Allmänläkare är oftast helt värdelösa om det gäller mjukdelsskador. Vila och voltaren brukar man säga lite skämtsamt, men det är den enda behandligen de verkar lära sig på läkarutbildningen. De terapeuter jag haft bäst nytta av när det gäller löprelaterade skador är naprapater och massörer, och de finns det massor av i Stockholm, och man kan ofta få tid redan samma vecka.
Sten Varvemo
1962 • Fellingsbro
#9
26 november 2019 - 20:14
1 Gilla 
Atroskliniken på Sofia Hemmet , har haft en hel del med de att göra, när jag jobbade med ishockeyn..
1989 • Malmö
#10
26 november 2019 - 21:17
3 Gilla 
Hej Björn,
Vill du ha ett utlåtande av en bra läkare så skulle jag försöka få en tid hos Lotta Willberg, tror hennes doktorsavhandling var just om hopparknä. Jobbar på Aleris Sabbatsberg
Björn
1975 • Stockholm
#11
3 december 2019 - 13:16 Redigerad 3 december 2019 - 13:17
Gilla 
Tack för tips. Det jäkliga är om VC sitter som gate keeper och gör så att jag inte kan få remiss vidare. Det är problemet just nu. Tjata vidare på VC och försöka med ny läkare eller gå direkt till nån man inte behöver remiss för. Ska kolla upp Artroskliniken och Lotta W. Tack!

Iom att skadeproblematiken är oklar så är det inte aktuellt med naprapat/sjukgymn eller liknande. Måste röntgas för att gå till botten med vad problemet är.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
3 december 2019 - 19:09
2 Gilla 
Vanlig röntgen ser man nog inget på, du behöver en MR, möjligen kan man se nå med ultraljud (används mycket av veterinärer som undrar varför det inte används mer i humanmedicin.
Åsa
1965 • Uppsala
#13
4 december 2019 - 07:41
2 Gilla 
#12 cantorns sjukgymnastik i Uppsala gör ultraljudsdiagnostik.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#14
5 december 2019 - 08:33 Redigerad 5 december 2019 - 08:34
1 Gilla 
@Björn Om du har möjlighet att ta dig till Järfälla finns https://elitortopedi.se/
Jag var där för att få diagnos för hälsenan och det är riktiga läkare med riktig utrustning för att ställa diagnos och det är högkostnadsskydd.
Sedan finns Idrottskliniken vid Friends arena. Har för mig att de har bra läkare och sjukgymnaster. Högkostnadsskydd har jag för mig. http://idrottsklinikenrehab.se/om-idrottskliniken-rehab/
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#15
5 december 2019 - 08:40
1 Gilla 
Förövrigt hjälpte den här typen av produkt (inte exakt samma dock) mig när jag hade hopparknä. Det var så illa att jag tänkte stå över göteborgsvarvet, men så gick jag förbi den shoppen och handlade knäskydd och med det gick det utan problem att springa halvmaran. Tror t.o.m jag gjorde personbästa. https://www.rehabshop.se/ortos/knastod/knee-genum-3

Största risken med knäskydd och liknande hjälpmedel är att det är svårt att sluta med dem. Man vågar inte av rädsla för att få tillbaka symptomen, när man egentligen borde köra prehab istället för att lita på hjälpmedel.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
8 januari 2020 - 11:40
1 Gilla 
Idrottsläkaren på Idrottskliniken Rehab vid Friends Arena har gått i pension, kolla om de har fått någon ny först! Deras sjukgymnaster är duktiga men får ju inte skriva remisser.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.