Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 3130 visningar

Hjälp! Stukade foten, lopp i morgon

Alafors
#1
16 januari 2020 - 18:51
Gilla 
Snälla hjälp mig tänka.
Jag stukade foten i november när jag halkade på isfläck i trappan. Har efter det kunnat springa och lyckades efter några veckor ta min första mil i december. Pepp på det så signade jag upp mig för Winterrun Göteborg 10km.
I dag stukade jag samma fot i samma trappa och det gjorde skitont! I morgon är loppet. Vad ska jag göra?
Denna stuknings hade inte blivit helt läkt trots att det har gått ca tio veckor, men ändå kunde jag springa.
Är det dumt att springa i morgon?
Det känns skitläskigt med smärtan färskt i minnet, men det är mitt första lopp som jag såg såååååå mkt fram emot.

Sen undrar jag, hur lång tid kan man ha känningar efter en stukning? Tio veckor känns lite väl länge.

Tacksam för svar
#2
16 januari 2020 - 20:15
Gilla 
Det finns klipp på youtube som förklarar hur du kan tejpa din fot efter en stukning. Med hjälp av ett klipp på hur jag kunde tejpa foten så kunde jag springa 2 dagar efter att jag stukade foten rätt illa.
Kristian Byhlén
1981 • Mariestad
#3
16 januari 2020 - 21:42
Gilla 
Du får väl fråga dig själv om det är värt smärtan? Förstår att du har sett fram emot loppet, men ett tråkigt svar är "det kommer nya lopp". :)
Linköping
#4
16 januari 2020 - 22:06
Gilla 
Stukningar kan sitta i bra mycket längre än 10 veckor, har du gjort någon rehab? Annars rekommenderar jag det, talar av egen erfarenhet. Du lär fortsätta att stuka den foten annars.
Personligen skulle jag aldrig springa 1 mil om jag precis stukat foten, men det beror väl också på hur svullet det är imorgon och hur ont du har.
Alafors
#5
17 januari 2020 - 07:11
3 Gilla 
Tack för era svar!
Vid närmare efterforskningar så förstår jag vikten av rehab för ankeln, jag har inte gjort något åt den gamla skadan så den nya var ju bara en tidsfråga. Blir att hoppa loppet och skaffa tid hos skjutgymnasten
1959 • Romelanda
#6
18 januari 2020 - 13:57
Gilla 
Det kommer fler lopp... om du låter foten läka. Och det verkar du ju göra. Lycka till. ????
1984 • Göteborg
#7
18 januari 2020 - 19:15
Gilla 
Har kört lopp med stukad fot. Det var bara att ta sig runt som var målet, skulle inte rekommendera det direkt men det funkade. Med smärta, framförallt av att det var lindat så hårt och gjorde ont när det ändå svullnade upp och liksom inte fick plats. Så det var inte så mycket smärta av själva löpningen i sig, men rena himmelriket av att få av sig vriststödet och skon efter målgång. Nu var detta ett halvlångt traillopp så det var pga rädsla för ny stukning jag använde stöd annars hade jag kört utan, eller inte alls om man inte kan springa utan smärta ens efter att ha kommit igång.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
18 januari 2020 - 22:03
2 Gilla 
Det är tyvärr så att det efter en stukning alltid blir en bestående försvagning(förlängning) av de ligament som har dragits ut. Det är därför mycket viktigt att man inte trampar snett igen, särskilt inte innan man har hunnit träna upp den stödjande muskulaturen så att den kan ta upp belastningen.
Dessvärre är tejpningar och lindningar mycket svagare än de , även skadade, ligament som kroppen själv håller med. Därför argumenterar en del sjukvårdspesrsonal för att tejpning inte hjälper. Jag håller inte med, jag menar att rätt utförd tejpning hjälper en att sätta ner foten rätt och därför minskar risken för en ny stukning. Jag har själv erfarenhet av detta, har sprungit långpass en vecka efter en stukning, dock med skärpt uppmärksamhet och tejpad fot, en vecka senare sprang jag Lidingö Ultra 50km på samma sätt. Ingetdera är något jag rekommenderar, man riskerar en ny stukning och lite förvärrad bestående försvagning av leden. Så det är klokt att avstå löpning tills man hunnit köra igenom ett rehabprogram som stärker de muskler som medverkar vid fotisättningen.
1984 • Eslöv
#9
19 januari 2020 - 22:07
2 Gilla 
Om det gör ont att stödja på foten så är det dumt (och tråkigt) att springa på den. Boka in ett nytt lopp istället.

Angående hur lång tid det tar så är mitt rekord typ ett år innan jag var besvärsfri. Det sög. Men oftast går det ju som tur är över på några veckor.

Sen så kanske du skulle fundera över att köpa lite salt till trappan. ;-)

Lycka till med läkningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.