Mobilapp för träning på kvällen/natten - Löpning
Löpning Övrigt 11 inlägg 3754 visningar

Mobilapp för träning på kvällen/natten

Sollentuna
#1
21 april 2020 - 17:14
Gilla 
Hejsan!

Jag håller på med ett projekt på högskolan där vi utvecklar en app med fokus på löpträning och trygghet, främst vid träning på kvällen/natten(alltså i mörk utomhusmiljö). Vi skulle vilja ha lite feedback och tycker att forumet här verkar väldigt trevligt och användas av användare med kloka åsikter. Så jag undrar:

- Vilka faktorer tycker du ökar tryggheten om du är ute och springer när det är mörkt ute? (t.ex. belysning eller andra människors närvaro?)
- Vilka funktioner tycker du är viktiga i en app vid löpträning?(Planera din löprunda, medelhastighet, spara löprunda, se andra löpares rundor etc.)

Som sagt, vi söker tankar och funderar kring detta och tar tacksamt emot all typ av feedback!
Tack på förhand!
1984 • Göteborg
#2
24 april 2020 - 02:51 Redigerad 24 april 2020 - 02:54
Gilla 
1. Blir nojjig när man stöter på folk och det är mörkt, helt tomt är ju perfekt. Visst, är det kolsvart och man inte ens ser vart man sätter fötterna eller om man springer på en björn i skogen är ju opraktiskt, men sånt är ju pannlampor till för. En bonus för stigar/leder med reflexer men skulle tro att man håller sig borta från skogen helt enkelt om man inte har bra nog pannlampa eller är orolig för att snubbla/gå vilse, när det finns upplysta elljusspår och gångbanor. (Ingen aning om det där hjälper er något.)
2. Är ganska enkel av mig, så viktigast är att den är enkel att hantera och att det ska gå att spara/se sina löprundor med sträcka, tid och hastighet inklusive hur den varierat under passet, helst gå att koppla ihop med pulsklocka/-band, spara sina rundor och kunna jämföra gamla pass, statistik per vecka/månad, kunna lägga in bild till passet. Att kunna planera rundor är ju iofs bra, men skeptisk till att man ska springa och glo i mobilen för att hitta. Ska vara att man har röstguidning och hörlurar som man kan välja i Google maps vägbeskrivningar t ex.
För egen del trivs jag bra med att vara anonym med rundorna men kan tänka mig att det i allmänhet är en motivationsboost om man har kompisar som följer och man kan peppa varandra.
1993 • Tullinge
#3
24 april 2020 - 14:43
Gilla 
Håller med #2 om att det största obehaget är mörka områden med en grupp människor, tänk tunnel under väg samtidigt som det står ett gäng ungdomar i mörka kläder och man själv är ensam. Så är nog mer orolig i stadsmiljö än om jag är ute i skogen och det är mörkt. Och väldigt ofta känner jag att det inte är någon fara, jag är en relativt vältränad ung man, förmodligen inte det lättaste offret att hoppa på, men man hinner ändå bli lite nojig. En tanke som brukar hjälpa mig är att jag förhoppningsvis med all träning skulle vara snabbare än många rånare eller andra människor med otrevligt uppsåt!

När det kommer till app rent specifikt tycker jag att de flesta träningsappar som påminner om sociala medier, typ Strava och jag vill minnas att Runkeeper är rätt lik, är riktigt bra. Jag tycker det är roligt att se vad mina träningsvänner presterar och gillar att kunna skicka en tumme upp och att kunna kommentera deras pass med pepp eller frågor. Skulle den interaktionen inte finnas med skulle jag förmodligen inte orka med att ha en separat app i och med att jag har GPS-klocka, det mesta som kommer till min träning får jag ju direkt på klockan.

Något jag har börjat gilla på slutet när jag kommit upp i träningsmängd är väl lite översikter, både strava och träningsdagboken här på jogg.se summerar antalet kilometer i veckan, och det hjälper mig att planera min nästa vecka gällande träningsmängd.
1970 • Uppsala
#4
24 april 2020 - 15:53 Redigerad 24 april 2020 - 15:53
Gilla 
Jag använder Stravas Beacon (via Garmin Connect) så min fru får ett sms där hon kan följa min runda live när jag trycker igång klockan. Mer för hennes trygghet än min egen dock :) (ffa om jag kör MTB i mörker vilket har lite större kraschrisk än löpningen).

Liksom tidigare postare upplever jag folktom skog som trygg även i mörker.

Kommer inte på något smart sätt som en app skulle kunna öka "överfallstrygghet". Man kan ju tänka sig nån variant att trigga ett SMS med position till larmcentral. Svårt bara med en trigger som inte kräver "meck" i en nödsituation eller skapar falsklarm för lätt :)

/Johan
1993 • Tullinge
#5
24 april 2020 - 17:18
Gilla 
#4 Är Beacon en premium-feature eller finns den för alla? Har hört talas om liknande funktioner men aldrig testat själv.
1974 • Stockholm
#6
24 april 2020 - 18:49
3 Gilla 
#4 Men en liknande funktion finns ju direkt i Garmin utan att du behöver gå över Strava. "Garmin live" eller något sådant heter den.
Bra skit, men den kräver också att mobilen är med på rundan... och det är den för det mesta inte.
Älskar känslan av att vara onåbar så 9 gånger av 10 stannar mobilen hemma. Men för att överhuvudtaget släppas ut av frugan kompromissar vi lite och mobilen får därför följa med om jag springer långpass , framförallt i helt obekanta skogar.
Då brukar hon faktiskt följa rundan och kan undra varför jag plötsligt stod stilla 10 minuer mitt i skogen. Och jag får då förklara hur skitnödig man kan bli av att springa i uppförsbackar och hur man reder sig i en skog utan vare sig toalett eller toapapper.
1984 • Göteborg
#7
24 april 2020 - 19:02
Gilla 
#6
praktiskt att kunna nödringa frugan om du behöver dasspapper annars!
1974 • Stockholm
#8
24 april 2020 - 19:13
Gilla 
#7 Hon skulle aldrig komma. Det finns en akut risk för både frisk luft och motion och då krävs det nog minst att jag brutit benet för att hon skulle ge sig ut på en räddningsaktion.
Ribban
1968 • Åkersberga
#9
24 april 2020 - 20:10
Gilla 
#6 Du menar Garmin Livetrack? Den är gratis och ingår i appen Garmin Connect. Den startar i bakgrunden på mobilen så fort jag startar Garminklockan. Samtidigt skickar appen en länk till förvalda email-adresser så att sambo etc. kan följa mig i realtid.
1974 • Stockholm
#10
24 april 2020 - 20:54
Gilla 
#9. Yes! Så heter den och så funkar den. Helt rätt.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#11
25 april 2020 - 19:44
Gilla 
För fokus säkerhet är möjlighet att följa rundan live bra. Att snabbt ringa vissa nummer likaså. Kanske att telefonen ringer upp och/eller skickar sms med koordinater till valfri(a) personer om man står still för länge.

I övrigt ska appen ha samma funktioner som andra stora appar, som t ex strava och runkeeper. Med koppling till klockor och pulsband. Och till webbtjänster som TrainingPeaks och Runalyze.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.