Löpning Kläder, Skor & Prylar 82 inlägg 9984 visningar

Råd och erfarenheter av Salomons västar

1993 • Tullinge
#1
11 maj 2020 - 10:57 (Redigerad 11 maj 2020 - 10:58)
Gilla 
Bild uppladdad av Morgan Wallin
Jag har läst igenom både forum och andra hemsidor för att få lite mer kött på benen inför kommande västköp. Vet därmed att det finns en hel del aktiva personer här på forumet med erfarenheter från Salomons väst-serie, och jag hoppades kunna få lite tips och råd av er. (Hobbylöparn, Monica Carlsson mfl.)

Sedan jag började springa lite längre för några år sedan har jag införskaffat både en ryggsäck och en väst. Mitt första köp var en Osprey Talon 11-liters ryggsäck med vätskeblåsa. Detta för att kunna ta joggturer ute på fjället på semestern och samtidigt få med mig vätska, fika, en varm tröja och regnjacka vid väderomslag. Denna fungerade ypperligt till ändamålet och har sedan dess använt den både till pendlingslöpning till jobb och när jag ska hämta små paket på Ica.

Väskan gav däremot blodad tand och jag insåg att jag gärna skulle vilja ha en väst med vätskesystem för långpass på 2 mil och uppåt. På grund av att jag redan ägde en väska med 11 liters packmöjlighet så var prio denna gång att hitta något nättare, det jag främst behövde var ett smidigt sätt att bära med mig vätska. Då införskaffade jag en Salomon Agile 2 väst. Eller väst och väst, det är väl mer en tygbit som faktiskt kan bära två mjuka flaskor... Har använt den på rundor upp till 28 kilometer, och även om det fungerade utmärkt så blir man lite begränsad av mängden packning som man får plats med på 2 liter. En långärmad tröja fick plats tillsammans med mössa, handskar, banan och energibars, men då var den också knökfull.

Då jag nu börjat kolla på att springa ännu längre med egen packning så skulle jag vilja ha något större, men upplever ändå att en väst är att föredra framför en ryggsäck, västen känns skönare vid högre tempon.

De västar jag kollat på (främst Salomon, men är öppen för andra förslag med):
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/s-lab-sense-ultra-8-set-20.html#color=21420
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/adv-skin-12-set.html#color=21321
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/active-skin-8-set.html#color=21271

Sense Ultra 8 - Fördelar: Lätt, fokus på tävling. Nackdelar: Dyr. Osäkerhet: Är fick-systemet på denna bättre eller sämre än på de andra? Känns som att denna är att föredra vid tävling, men kanske inte om man ska vara ute i 4 timmar och bara vill veta att telefonen ligger kvar i ryggsäcken.

Adv Skin 12 - Fördelar: Bra packningsmöjligheter. Nackdelar: Tung, kanske onödigt stor. Osäkerhet: Hur blir denna väst när den är tom/vid lite packning? Blir den otymplig eller kan man spänna åt så att den ändå känns bra?

Active Skin 8 - Fördelar: Simpel, billig och lätt. Nackdelar: För simpel? Osäkerhet: Tycker meshen på axelbanden ser ut att ha stora maskor, finns det risk att den går sönder lätt?

Tacksam för all typ av input och diskussion i ämnet!
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1970 • Frösön
#2
11 maj 2020 - 11:24
1 Gilla 
Har bara testat en av dem.
Jag har en Adv skin 12. Den känns inte stor/fladdrig om den är tom. Väldigt lätt och smidig (jag är 193cm/90+kg) och man kan ju faktiskt stoppa ner tex en tunn jacka i den utan problem.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
11 maj 2020 - 12:12 Redigerad 11 maj 2020 - 12:18
Gilla 
Jag har Salomon S-Lab Ultra 8 set, med 2 flaskor fram.

Grym löparsäck, men jag fick en hissnande upplevelse när yttre framfickan släppte i sömmen och min bil/husnyckel for ned på marken. Hände som tur var EFTER rundan, vid bilen (sannolikheten för det?)

I vilket fall, ju lättare och extremare, desto skörare. Så Adv Skin 5 el 12 är säkert ett stabilare (bättre) val.

Annars gillar jag Ultimate Directions produkter. Jag har själv Marathon Väst vilken är min favoritväst. Men för det mesta räcker det med ett enklare vätskebälte tycker jag.
1993 • Tullinge
#4
11 maj 2020 - 12:35
Gilla 
#2 Det låter ju toppen isåfall, tack för input!

#3 Just nycklar vill man ju kunna lita på att de finns kvar. På Agile 2 så finns det en liten "krok" i fickan på ryggen som man sätta fast nycklarna i, men det blir ändå att man springer och dubbelkollar att nycklarna finns kvar tycker jag. Är alltid orolig att man ska komma tillbaka efter ett långpass och att de ska vara borta. Lämpligt roligt att ge sig ut och leta längs ett trail-spår när man dessutom är trött efter passet.

Har också läst om UD Marathon när jag skulle köpa en liten väst, den känns rätt minimalistisk. Men då fanns den typ inte i lager någonstans jag letade.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#5
11 maj 2020 - 14:40
2 Gilla 
Jag har en Adv Skin 12
Fick höra innan "ska du ha en sådan stor rygga"? "Det räcker med 8, man får plats med mycket mer än man tror"

Men jag tog ändå 12 och är väldigt nöjd med det. Även om man bara har lite packning så är det inget problem. Man kan dra åt snören och det känns inte stort och fladdrigt även om man har lite med sig. OCh sen finns möjligheten att packa mer om man behöver.

En toppenväst med andra ord! Fyller alla behov jag har.

Men har nu även funderat på att köpa en väst till sommaren, helt utan ryggsäck. Har nu vant mig vid att ha drickan fram på bröstet.
Det funkar ju med skin 12 till det också så klart, att springa med den tom och bara bära med vätska, men man blir rätt varm trots allt. Och en varm sommardag kan det vara skönt med bara tunt nät på ryggen tänker jag. Vintertid gör det inget.

Kika på den här https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/s-lab-sense-2-set-20.html#color=21397

Så har jag en väst då jag behöver packning - lite som mycket, och en väst då jag bara behöver dricka. Känns komplett :)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
11 maj 2020 - 15:03
2 Gilla 
Helt ärligt är de så läckra alla Salomonvästar, att man vill ha dem allihop! :-)

Fast spontont tycker jag det är vanskligt att skippa ryggfacket helt. Jag har t.ex. en regnjacka som kan vikas ihop i sin egen högerficka. Är väldigt smidigt att kunna ta av sig den efter några km och lägga i bakfacket. Behövs inte mkt plats för en sån.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#7
11 maj 2020 - 15:21
2 Gilla 
#6
Men det finns ju ett litet ryggfack längst ner under nätet på S/LAB SENSE 2 SET. Skulle tro att det går att lägga ner en regnjacka där.
Eller vad tänkte du på? Kanske inte var mig kommentaren var menad till :)
1985 • Handen
#8
11 maj 2020 - 15:41
3 Gilla 
Om du inte helt bestämt dig för någon av Salomons väskor så kan jag verkligen rekommendera Inov-8s Race Ultra Pro 2-1

Då slipper man köpa två olika och kan välja vilken lastvolym man vill använda just det passet. Jag är fortfarande riktigt nöjd med min såhär 1 1/2 år senare
https://ultrawannabe.com/2019/03/12/pryltest-inov-8-race-ultra-pro-2in1-vest/
Hobbylöparn
Östermalms IP
#9
11 maj 2020 - 15:55 Redigerad 11 maj 2020 - 15:54
1 Gilla 
Re 7:

Jag ser det nu. Ja det facket lär fungera för en jacka. Skönt med meshen i övrigt, västar kan bli litet varma annars.

Ser ut som en fin väst!
1993 • Tullinge
#10
11 maj 2020 - 16:02
1 Gilla 
#8 Intressant med avtagbar säck, tror dock att jag inte riktigt ser det behovet just nu i och med att jag redan har en liten väst, men får läsa på lite!

#6 Haha håller verkligen med!

#5 Då kan jag tipsa dig om att åtminstone kolla på Agile 2, den andas hyfsat bra och man får in en del packning. Nackdelen för mig med en relativt bred ryggtavla är att det känns som att man har västen uppe i nacken då tyget på ryggdelen är relativt litet till ytan. Annars är nog S/LAB Sense 2 det bästa valet, det är väl lite mer av salomons race-serie, men till dubbla pengen då förstås.
1992 • Helsingborg
#11
11 maj 2020 - 16:40
Gilla 
Jag har Adv Skin 5. Jag maxade nästan packvolymen när jag körde Tjörnarparen 50 miles. Så ett lopp som hade krävt mer packningen hade jag nog behövt en större väst. Samtidigt fick jag plats med allt utan problem och har aldrig varit med om att jag inte fått plats. Däremot så står jag i valet inför att skaffa stavar till kommande lopp och då tycker jag Ultimate Direction verkar ha en bättre lösning för att fästa stavarna.

Som första och enda väst hade jag inte köpt en utan möjlighet till vätskeblåsa. En av anledningarna till väst för mig är att kunna vara ute länge, och då vill jag inte riskera att gå torr i flaskorna utan behöver mer volym vatten.

För mig har västen två primära uppgifter jämfört midje/vätskebälte och det är större volym vatten under sommaren och mer förvaring för kläder under vintern. Jag har också haft med mig skavsårstejp några gånger för att vara safe och beroende på rulle så kan det ju vara svårt att få plats med i ett bälte.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#12
11 maj 2020 - 18:29 Redigerad 11 maj 2020 - 18:33
1 Gilla 
Som alla säger, Adv Skin 12 sitter som en smäck, även utan mycket last. 12 liter är "elastiska liter", det blir nog lite typ "Ringaren i Notre Dame" om man lyckas pula i så mycket!
Nackdelen med Salomon, de kostar ju rätt mycket. Men ibland har man tur och hittar rea/kampanj.

Oprövad men kanske hyfsat mycket "pang för pengarna": Decathlons omdöpta terränglöpningskollektion, läste om den i brittiska Trailrunning Magazine. Hette Kalenji tidigare, nu Evadict. Kanske värda att testa? Finns väl bara en butik i Sverige, men de har ju webshop. https://www.decathlon.se/Handla/evadict#page2
5 resp 15 liter på svenska sidan, verkar finnas även som 10 liter ute i Europa. Hur man nu tar sig dit... https://www.decathlon.se/vast-trail-5-l-svart-id_8553361.html https://www.decathlon.se/ryggsack-ultra-trail-15-l-id_8488290.html
1967 • Eskilstuna
#13
11 maj 2020 - 19:01
3 Gilla 
Hej!
Äger samtliga av de västar du nämner samt några till från Salomon och sprungit lopp med dem alla. Personligen skulle jag välja bort 8an då den är något för minimalistisk samt att 5 och 12 liters passar bättre för olika längder på lopp. Så ska du vara ute många timmar med mycket obligatorisk utrustning är 12 liters perfekt.
1993 • Tullinge
#14
11 maj 2020 - 19:22
1 Gilla 
#11 Har aldrig testat på att springa med stavar, så just nu står iallafall det inte med på min topplista över egenskaper jag letar efter! Och just som du nämner så är det ju den extra packvolymen jag vill åt, så lutar väl lite mer åt 8an eller 12an, och båda dom har ju möjlighet till vätskeblåsa.

#12 Intressant, har dock bränt mig flertalet gånger och köpt billiga märken som jag senare ångrat, så tror åtminstone denna gång att jag hellre betalar "Salomon-premie" men får beprövad kvalitet!

#13 När du säger minimalistisk, är det i fickor/funktion du tänker eller mer kvalitet och hur den känns?

Spontant känns det som att jag lutar mer åt Adv skin 12 just nu!
1993 • Tullinge
#15
11 maj 2020 - 19:26
Gilla 
En fråga som slog mig nu i efterhand, är det någon som vet om det är skillnad i hur väl västarna står emot regn? Misstänker att alla blir blöta så att man får packa torrt inne i västen, men ser att Active Skin 8 verkar ha mer av ett traditionellt ryggsäckstyg som liknar det som brukar kunna finnas på tält, medan de båda andra modellerna verkar vara mer av ett stretch-material.
1967 • Eskilstuna
#16
11 maj 2020 - 19:37 Redigerad 11 maj 2020 - 19:48
Gilla 
I detta fall menar jag att materialet är väldigt tunt och därmed slits mycket snabbare. Jag litar dessutom inte helt och hållet på den bakre och nedre expanderbara fickan till 100%: Har aldrig tappat något men känslan är att det skulle kunna inträffa. Dock sitter även denna väst väldigt bekvämt.
Den ända rygga jag provat och äger som är vattentät är en UD 20L Fastpack. Finns säkert flera men normalt får man lägga saker i plastpåse eller liknande tyvärr.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#17
11 maj 2020 - 19:48
1 Gilla 
Jag har haft Adv Skin 12 hemma. Det är en fin väst, absolut!

Men...

den är bra mycket bulkigare än t.ex. S-Lab 8. Vill man ha med sig Trangiakök och survival suit är det säkert bra. Men för allt mindre än det känns det litet overkill. :-)

Jag skulle säga för längre turer i terräng, där man måste få med sig mycket själv. Då är den nog bra. Men för vanliga långrundor på hemmaplan fungerar lättare västar troligen bättre.
1967 • Eskilstuna
#18
11 maj 2020 - 20:06
Gilla 
Håller definitivt med Hobbylöparen #17
En tur på några timmar behöver man inte mer än 1-2L med bra fickor frampå och plats för en jacka. För en dagstur väljer jag normalt 5L.
Lycka till!
merlin
1985 • Karlsborg
#19
11 maj 2020 - 20:45
Gilla 
Jag har avid skin 5 och den har jag haft på tävlingar där jag varit ute i 10 timmar. Räcker gott och väl.

Ju fler fack ju mer onödigt krafs tar man med sig. Jag hade tex min på BUFF och där var ändå rätt många prylar obligatoriska.
1993 • Tullinge
#20
11 maj 2020 - 21:11 Redigerad 11 maj 2020 - 21:11
Gilla 
Jo min rädsla är ju lite att jag ska uppleva att 5L ska vara för lite om man börjar kika på turer över marathon, men självklart så vill man ju då också inte ha med sig mer än vad man måste.

Men tänker då att man bör vara säkrare med 12L än 5L, framförallt om den går att komprimera rätt bra om man ändå bara fyller den med 5L. Ser annars inga stora skillnader på utseendet annat än 5L verkar vara lite kortare i ryggslutet samt att den saknar en dragkedja för ryggfacket.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.