Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 6540 visningar

Lite skavsår på hälsenan -springa imorgon?

Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#1
13 maj 2020 - 17:55
Gilla 
Bild uppladdad av Tomas Ericsson
Sprang 5 km idag och när jag hade ca 500 m kvar så började jag känna ett skavande mot hälsenan. Stannade kort därefter och försökte få bort vad jag trodde var ett gruskorn. Vet dock inte om det försvann, det kan ha fastnat nåt i strumpan också. Hur som helst så var det ett par märken som att något legat och skavt där. På bilden ser man att det är lite rött på det värre stället. Slängde strumporna eftersom de börjar bli ganska nötta där bak. Jag hittade inget grus. Gruskorn brukar dessutom inte ligga still på ett ställe utan fara omkring. Då brukar jag stanna, ta av mig skon och skaka ur den. Kanske hade det fastnat nåt i de trasiga sömmarna.

Har satt ett vanligt plåster som tillfälligt skydd. Det sved lite när jag duschade men har inte ont när jag går. Frågan är då om jag kan springa 5 km imorgon också? Bör jag tejpa, eller blir senans rörlighet påverkad negativt då? Vid lindriga skavsår eller förbyggande brukar jag använda sporttejp direkt på huden, det har funkat bra. Jag tycker inte att det borde vara nån fara om jag tar mina nyaste strumpor utan att tejpa, men jag har ingen erfarenhet av just denna typ av skavsår. Avstå från löpning känns som lite overkill, men hälsenor vill man inte bråka med i onödan.
1984 • Göteborg
#2
13 maj 2020 - 18:14 Redigerad 13 maj 2020 - 18:15
1 Gilla 
Ska du tävla ett ultralopp imorgon förstår jag frågan. Annars är jag personligen för härdad för det där är bra mycket lindrigare skav än man brukar få efter var och varannat pass eller en sväng på stan. :P

Effektivast är att byta skor och sockar till nästa pass. Förebyggande kan man köra såna vaselin-liknande anti-skav-geggor eller tejpa. Tejpen funkar bäst på kortare och torra rundor tycker jag, ska man ut långt brukar dom lossna efter en rejäl geggpöl eller att fötterna blivit svettiga nog. Man kan köra två par (tunnare) sockar också för att få bort friktion, tycker inte det brukar funka så jättebra för mig personligen men ärligt talat har jag gett upp å inte få skav på längre turer.
Även om det är hälsenorna du är orolig för är ju då det viktigaste att du byter skor till nästa pass om det inte hunnit läka tills dess, som inte gnuggar på samma ställe.

BTW så har jag lyckats få smågrus att fastna i fodret i skon ett par gånger såpass att det känts som en del av själva skon, så omöjligt är det inte men det beror ju väldigt mycket på skon förstås.
Magnus
Stockholm
#3
13 maj 2020 - 18:20
1 Gilla 
Ingen fara, vanlig tejp duger för kortare löpning, annars är Compeed grym, och kan med fördel sitta kvar tills det läkt.
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#4
13 maj 2020 - 22:29
Svar på inlägg #2
Gilla 
Kollade precis hälkappan och jag kan inte se eller känna nåt grus. Dagens pass var det tionde med mina nya skor, så jag har svårt att tro att det skulle vara skon som orsakat det hela. Har sprungit 11 km som längst i dem och det har gått helt utan skavproblem. Men sockar ska jag som sagt byta.
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#5
13 maj 2020 - 22:40
Svar på inlägg #3
Gilla 
Då kör jag med tejp om jag tejpar. Compeed har jag visserligen haft några gånger på ena hälen, men den är även lite tjockare på mitten och då kan det bli ett tryck mot hälsenan, vilket förmodligen vore sämre. Micropore är ett annat alternativ kom jag just på, ett eller två lager av den kan vara ännu bättre. Den är mer följsam än sporttejp, å andra sidan har den lättare för att lossna. Vet inte hur pass bra den fäster där jag ska sätta den. Nåja, det löser sig säkert. 👍
1984 • Göteborg
#6
13 maj 2020 - 23:16
Svar på inlägg #5
Gilla 
Jo, det är skorna. Sockar ger inte tryckblåsor dom är ju för sjutton mjuka, kanske om dom är så otvättade att dom är som hårt sandpapper men vem drar på sig såna. Marken sitter inte sådär långt uppe på hälarna, luft ger inte heller skav. Så vad annars kan det vara än skorna? :)
Har du inga andra som är annorlunda i modellen kanske det räcker med andra sockar - undvik helst tejpa eller plåstra där det redan finns färska blåsor.
Plåster ger ännu mer friktion, i kombination med andra skor i annorlunda modell som inte trycker där kanske det inte spelar någon roll, men slänger man på plåster med samma skor kan man få ännu mer skav pga det.
Tejp kan fånga skinnet på en färsk blåsa och slita av det, alternativt irritera i såret (om det finns något) med klistret, om inte förr så när tejpen lossnar.
1974 • Arvika
#7
13 maj 2020 - 23:31
Gilla 
Detta var nog det feschligaste sår jag sett nån gång.
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#8
15 maj 2020 - 11:29
Gilla 
Det hade igår blivit en lätt förhårdnad hud på "värsta" stället. Satte på ett par lager sporttejp eftersom när jag gick nerför trappen kunde jag känna av skavet. Det gick utan problem att springa. Istället för 5 km löpning blev det 3 km löpning och sen styrketräning mage, rygg och armar. Det passade faktiskt bättre eftersom det var 3 veckor sen senast.

Van vid tidigare skavsår på andra delar av fötterna så visste jag att jag måste vara försiktig när jag lossar tejpen. Förhårdnaden släppte dock ändå så jag valde därför att sätta dit Compeed, det var inte så tjockt på mitten som jag hade för mig. I och med att skavet sitter där det sitter så tror jag att plåstret dels kommer att fästa bättre och även är mindre utsatt för yttre påverkan på kanterna, därmed mindre risk att det lossnar. Sov med strumpor, erfarenheten säger mig att det lätt att gnugga loss det annars under natten. Det får sitta till det lossnar vilket brukar ta åtminstone 5 dagar.
Thomas Sundtoft
1983 • Uppsala
#9
26 oktober 2020 - 11:03
Gilla 
Lånar tråden lite. Jag ska springa mara om mindre än tre veckor och har fått skavsår (hälen) av mina hyfsat nya dyra skor med kolfiberplatta. Har öppet sår nu med var och diverse mysigheter. Byta skor är inget alternativ (på tävlingen, tränar i andra).


Tips? Behöver ju träna inför loppet, så är inte bekväm med total löpvila även om jag trappar ner och bytar några pass mot alternativträning.
Jag tänker: på med Compeed och tejp vid löpning och annars håll rent och lufta? Eller ska man låta Compeed sitta på tills det ramlar av? Jag upplever att det är sämre för såren men det är ju en möjlig problematik med att tabort Compeed också.
Använder ofta Sportslick vid ultra men då förebyggande. Känns inte som ett alternativ nu?
Andra kloka tips?
Annika
1979 • Sverige
#10
26 oktober 2020 - 14:45
Svar på inlägg #9
Gilla 
Om du faktiskt har ett varigt sår behöver du kontakta vården. Var = infektion, kan tänkas att du behöver antibiotika eller åtminstone att såret får göras rent och läggas om ordentligt.
1965 • Kungsholmen
#11
30 oktober 2020 - 10:29
4 Gilla 
Undrar hur det gick för TS? Överlevde han? Såg otäckt ut ;-)
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#12
9 november 2020 - 11:27
Svar på inlägg #11
1 Gilla 
😄 Jodå det gick bra!

Har (ju) även haft problem med en vadmuskel men nu är jag igång ganska bra. 6,5 km är det planerat idag.
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#13
9 november 2020 - 11:35
Svar på inlägg #9
Gilla 
Även jag har haft rejält skavsår på hälen med ett öppet sår för ett antal år sen. Tror bestämt att jag vilade mig hel, möjligen med alternativ träning, men jag kommer inte ihåg.

Nu verkar dock fötterna ha slutat "växa" så jag har kunnat ha samma storlek på skorna i ett par tre år eller så.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.