Luxerad axel (ur led) - Löpning
Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 2896 visningar

Luxerad axel (ur led)

1985 • -
#1
3 juli 2020 - 12:43
Gilla 
Hej!

Drog på mig en axelluxation förra veckan. Springer en hel del och har svårt att pendla med den armen. Har därför tänkt att dra igång löpningen, med sjukgymnastens godkännande, så länge jag inte pendlar med den.

Är det någon som har erfarenhet och vet om det finns en form av "mitella" som håller armen stabil? Har sett ett par här och där men de verkar inte hålla armen på plats vid löpning.

Kanske en i sitt slag som är anpassad för löpning?
Mvh
Zara
1989 • Uppsala
#2
4 juli 2020 - 12:28
Gilla 
Hej!

Jag gjorde exakt samma i slutet av maj. Jag vilade helt en vecka och sen när jag började igen så provade jag att tejpa axeln när jag sprang intervaller. Jag tyckte att det funkade att springa distans utan något på axeln men att den blev den lite trött och öm efter. Men det gick över efter ett tag.

Jag hade bara mitella första dagen efter sen så struntade jag i den. Nu killgissar jag men kan tänka att det bästa är att röra den och inte sätta fast den i en mitella för då stelnar den till och du tappar muskler. Jag skulle köra på men lite lugnare och prova med att tejpa istället.

Nu känns axeln inte alls i löpningen men har inte vågat köra på ordentligt med styrka än. Men tänker att jag nog skulle kunna testa.
1985 • -
#3
5 juli 2020 - 14:29 Redigerad 5 juli 2020 - 14:30
Gilla 
Tja Zara!

Tack för svar.

Bra tips och tankar! Som du skriver upplever jag samma sak. Den är öm en stund efter löpningen(ibland under tiden). Men försvinner ganska snabbt.

Är lite över en vecka sedan jag slog den ur led så jag är väl egentligen bara glad över att kunna springa. Lindade den också i en tejp som gör att den känns mer stabil. Funkar verkligen bra.

Låter som att du drog igång intervallerna ganska snabbt ändå. Hur många veckor tog det innan du var mer eller mindre 100 %? Och hur allvarlig var din luxation? I mitt fall handlar det om en mindre hill sachs skada som EV tar åtta veckor att bli helt bra ifrån.

Mvh
Zara
1989 • Uppsala
#4
11 juli 2020 - 10:09
1 Gilla 
Räkna med 6-8 veckor i alla fall...

Jag körde mitt första styrkepass med kettlebells igår och då är det mycket axlar! Det kändes bra och axeln kändes stabil även om jag inte körde på med samma vikter som innan. Det var när jag tappade en kettlebell bakom huvudet då armen följde med som axeln hoppade. Så tog det lite försiktigt nu... Det har gått cirka 2 månader och nu känns den som sagt rätt så bra. Jag vet inte hur allvarlig skadan var, jag fick åka in till ortopeden och sen tog det några timmar innan de satte tillbaka den.

Jag var duktig med rehaben i början men sen allt efter att axeln började kännas bättre så gjorde jag nästan inget... vilket kanske inte är så bra.

Men du kommer säkert känna att den är lite öm ett tag framöver men det går sakta över. Jag tror inte att det är någon större fara heller så länge den inte börjar göra mer ont.

Lycka till! Du ska se att du snart är tillbaka. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.