Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 22653 visningar

Hög puls vid låg belastning

Jörgen Olsson
1979 • Staffanstorp
#1
10 januari 2009 - 13:16
Gilla
Hej på er!

Lite historia om varför jag är här: En kollega på mitt jobb fick en snilleblixt och anmälde alla på jobbet till Göteborgsvarvet. Nu är vi en IT-konsultfima, så ni kan ju se humorn i det hoppas jag.
Hur som helst, jag har ingen vidare historia av löpning, har alltid varit dålig på konditionsgrejer. Men av någon anledning så tar jag det här göteborgsvarvet på allvar.

I höstas var jag ute och joggade ganska oreguljärt, för jag fick alltid ont i knäna efter några pass, vilket föranledde några veckors vila. Jag skaffade ett par riktiga skor (hoppas jag) hos löplabbet, så det känns lite bättre, men smärtan dyker ändå upp. Men det är inte därför jag skriver här.

Som den lille tekniknörd jag är så köpte jag en pulsmätare för att kunna se lite mer statistik över mina pass. Häri ligger då ett problem. Bara av att vara ute och gå i rask takt så ligger min puls över 140, ibland över 150(vilket är pulszon 4 enligt klockan). Om jag joggar i 2-3 minuter så är pulsen uppe i 190, vilket torde vara nära min maxpuls (man, 29 år).
Det kan ju inte vara normalt, inte ens för en otränad soffpotatis. Så frågan är väl egentligen om min höga puls tyder på något sjukdomstillstånd? Måste jag träna på något speciellt vis för att driva ner pulsen?
Och är det realistikt att försöka sig på en halvmara om 5 månader?
Mattias A
1967 • Lund
#2
10 januari 2009 kl 13:30
Gilla
Så här har jag förstått det hela:

En otränad kommer snabbare upp i hög puls än en vältränad. En vältränad kropp har lärt sig ett mer effektivt sätt att arbeta (bättre syreupptagningsförmåga, …) och behöver inte den höga pulsen förrän vid riktigt hård belastning.

Det är inte ovanligt att 140-150 i puls motsvarar den aeroba tröskeln, så då kan det vara så för dig att du behöver promenera om du vill lågpulsträna.

Om du inte har mätt din maxpuls ska du inte vara alltför säker på vad din maxpuls är, det finns ett antal trådar om maxpuls på jogg.se

En *högre* puls än normalt vid en viss belastning är ofta ett tecken på en begynnande infektion eller liknande. För att veta vad som är "högre" måste man dock ha lite statistik på vad man brukar ha för puls.

Om det är ett realistiskt mål att klara halvmara om 5 månader beror på om du tränat tidigare och hur du tänker ta dig runt (springande/gående). Om du är ovan vid att springa så skulle jag föreslå att du siktar på att ta dig i mål och strunta i hur lång tid det tar.
Jörgen Olsson
1979 • Staffanstorp
#3
10 januari 2009 kl 14:07
Gilla
Tack för svaret, Mattias!

Målet på göteborgsvarvet är väl egentligen bara öppet i 3 timmar (8,5 minuter / km), men det kan man ju strunta i egentligen. Ett eventuellt pappersdiplom känns oviktigt jämfört med prestationen i sig.

Jag ska se över mitt program och försöka få in lite mer lågpulsträning.
Magnus
Stockholm
#4
10 januari 2009 kl 14:24
Gilla
Bekymra dig inte så mycket över pulsen så här i början. Med regelbunden träning kommer den sjunka. Det viktigaste är att träna regelbundet, inte hålla en viss puls.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#5
10 januari 2009 kl 17:16
Gilla
Jag skulle rekommendera att du varvar gång med långsam jogg i början. Promenera 5-6 minuter och spring 2.3 minuter. Försök gärna vara ute minst en timme varje gång, men se till att inte driva upp pulsen för högt när du springer. Efter ett tag så kommer du säker att märka att det fungerar att jogga utan att pulsen rusar iväg, och då kan du öka andelen joggande gradvis. Det är ingen idé att du pressar dig för hårt, det är bättre att satsa på uthållighet, bl a för att det är så lätt att skada sig när man kör för hårt...framför allt när man inte har så stor träningsvana. På www.marathon.se finns olika träningsprogram bl a för halvmaraton. Även om man inte följer något program slaviskt så kan man hitta en hel del träningstips där.
1969 • Upplands Väsby
#6
10 januari 2009 kl 21:15
Gilla
Jörgen: du kan mycket väl ha hög maxpuls, en bit över 220. Har sett stresstest där en 28-åring och en 44-åring båda hade 223. Inte så vanligt kanske men definitivt ingen omöjlighet, och inget som har med sjukdom att göra.

Som Stefan m fl skrivit, bara att träna på så blir kondisen bättre (majoritet av lugnare pass bra, för att undvika skador och träna uthållighet).
1957 • Mariefred
#7
3 maj 2009 kl 11:22
Gilla
Jag tror frågan har varit uppe tidigare - kanske t o m väckt av mig. Men..
Är nyfiken på dina tanker om pulsnivån när man inleder löppassen. Emellanåt - t ex de senaste passen så har pulsen varit skyhög under den lugna uppvärmningsjoggen. Jag är inte andfådd för fem öre men pulsen kan var 190. Sen efter en dryg km går den plötsligt ner till mellan 145-155 där jag brukar ligga.
Det är absolut inte alltid så. Har t ex märkt tendens att om jag kört ett hårt pass gången innan som har avslutats med hög puls tror jag att det är vanligare att startpulsen drar iväg.
Har du några likande erfarenheter eller kunskap om vad som händer. Vill bara säga att jag faktiskt har samma tendens med annan pulsmätare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.