Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 590 visningar

Skadad knäskålssena - erfarenheter?

Per K
1974 • Västerås
#1
15 mars 2021 - 19:23
Gilla 
Hej!
Har gjort ultraljud på mitt (stundtals) värkande knä. Skadan uppkom vid ett fall på isen för tre år sedan och symptomen är som vid "hopparknä". Smärtgraden varierar dagligen från obetydligt till besvärande. Har sökt hjälp tidigare, men med ultraljudet blev det tydligt att det fanns skador på knäskålssenan (eventuella skador på knäskål kunde inte uteslutas). Fysioterapeuten rekommenderade stötvågsbehandling och ingen löpning i uppskattningsvis 3-6 månader. Fysioterapeuten nämnde även den ökade risken att senan kan få en fullständig ruptur om den inte får läka fullt ut.

Inte precis det jag ville höra efter att man börjar komma igång igen efter covid och motionsspåren ser inbjudande ut. Jag upplever att jag kan leva och träna skapligt med dagens smärtnivå, men jag vill även kunna kalla mig löpare om 10-15 år.

Tacksam för tips och erfarenheter.

1972 • Enköping
#2
16 mars 2021 - 06:32
Gilla 
Jag har haft precis samma problem som du. Troligen skadade jag senan när jag föll på ett lopp 2016 men det märktes inte förrän våren 2018 när jag sprang väldigt många lopp i branta backar. Jag fick besvär som inte ville ge sig. Var hos en naprapat som inte lyckades se skadan på senan med ultraljud utan gick på med stötvågsbehandling. Det hjälpte lite mot smärtan men inte mycket testade alternativ träning ett tag.

Först till våren 2019 träffade jag en fysioterapeut som ställde en diagnos. 1/3 av senan var av. Övrig del var väldigt fin. Jag fick en del övningar för att stabilisera knät och rådet att jogga lugnt men inte trycka på. Skaffade mig också ett par rullskidor för att ha ett alternativ.

Jag började under våren kunna springa mer och mer. Men som tur i oturen så fick jag TBE och hamnade på sjukhus en vecka. Jag fick funktionsbortfall på vänster sida och kunde knappt gå 1 km. Det tog cirka en månad innan jag kunde börja jogga igen. Det bästa som kunde ha hänt mitt knä sa min fysioterapeut.
Ökade distanserna under hösten och i november 2019 körde jag ett 50 km pass och i december kunde jag ta mig igenom Blåfrusen 70 km.
Jag har kollat senan med ultraljud ett par gånger skadan syns fortfarande men senan ser i övrigt bra ut. Jag har dock inte undersökt den sen februari 2020 pga coronan. Men jag springer nu 70-100 km i veckan. Det händer att jag får lite smärtkänningar i korta hugg men det går över.
Per K
1974 • Västerås
#3
16 mars 2021 - 11:55
Gilla 
Tack Jonas för svar, det låter lite hoppfullt ändå (även fast skadan på våra senor förstås kan vara helt olika). Tyvärr var min viloperiod på ungefär en månad p g a covid alldeles för lite, enligt fysioterapeuten.

Det där du nämner med smärtsamma backar stämmer, mitt knä var inte alls så glad efter Lidingöloppet häromåret (framförallt utförslöpningen var jobbig).

(Enköping är ju nästgårds så ifall du har en fysioterapeut som du litar på får du gärna skicka namnet. Inte för att jag misstror fysioterapeuten jag besökte utan för att jag nog önskar en second opinion innan jag påbörjar en långvarig behandling).

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.