Löpning Kost & Näring 11 inlägg 2259 visningar

Skillnad mellan Life’s återhämtningsdrycker?

Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#1
26 mars 2021 - 20:44
Gilla
Jag har under en längre tid använt mig av denna återhämtningsdryck med jordgubbssmak. https://www.lifebutiken.se/produkter/life-recovery-strawberry-900-g

Pga av kort datum valde jag istället samma sort fast med chokladsmak. https://www.lifebutiken.se/produkter/life-recovery-chocolate-900-g

Tittar man på innehållsförteckningen så är de så gott som identiska förutom smaken.

Det som hänt är, att jag sen jag bytte sort har jag gått upp i vikt med ca 4 hg till dagen efter träning, trots att jag i övrigt ätit som tidigare. Eller beror det på att våren är i antågande, att kylan gör att man förbränner mer? För inte alltför länge sen var jag till och med tvungen att lägga in ett extra mellanmål mellan lunch och middag, brukade ibland ta mig en chokladsemla (mums). Något som i vanliga fall brukar synas på vågen dagen efter.

En gång glömde jag dricka den efter passet så jag tog den när jag i princip hade ätit färdigt, och då blev jag genast övermätt, trots att det bara var 1,5 dl. När jag hade jordgubbsvarianten kunde jag ”vräka i mig” maten efter träning, men idag så var jag tvungen att till och med lämna mat.

Jag har inte förändrat träningen. De senaste månaderna har jag sprungit ca 31 km/vecka - dvs 3 pass på lite drygt 10 km - med bra precis samma genomsnittspuls.

Förvisso har snön och modden försvunnit med bättre fäste som följd, och kanske därmed mindre kalorier? Å andra sidan springer jag fortare då också så det borde jämna ut sig tycker jag.
1971 • Årteryd
#2
26 mars 2021 kl 22:21
1 Gilla
Jag skulle säga att det är omöjligt att från dag till dag säga vad ett halvt kilo på vågen beror på.
Man kan ju ha svettats i ngn mardröm, bundit vatten pga stort saltintag, inte tömt sin tarm, det finns 100 skäl.

Vikt i meningen fett/muskler tar tid att förändra, 1 kg fett är i runda slängar 7000 kalorier.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#3
27 mars 2021 kl 05:47
2 Gilla
Som sagt så är ett kilo rent kroppsfett faktiskt ca 9000 kilokalorier kcal. Men tydligen räcker det att förbränna ca 7000kcal eftersom fett binder en del vatten med som då försvinner.
Kroppen har massa energi i dessa lager.

Kroppen klarar sig utan snacks hela hela tiden. Så det sitter mest i huvudet att man måste äta mellanmål och återhämtningsmål och förberedelsemål osv osv.

”Tvungen att äta en chokladsemla”

Klart om man ligger extremt långt till höger på normalfördelningskurvan över träning, kanske man måste tänka på näringen en del.

Annars knappast inte.
Tex. Så springer jag 50-60km i veckan, 99% på fastande mage. Ända upp åt halvmara än så länge är inga som helst problem. Inte heller efteråt har jag speciellt panik över att äta, och skadas knappast för det. Även om jag så klart äter om det skulle vara tid för det.
Allt handlar om vad kroppen egentligen är van vid.
Men håller man på och spelar jojo med med näringen och hela tiden mölar i sig snacks, då kommer det kännas konstigt och lite skrämmande när blodsockret går ner.
Du får träna kroppen att bli lite mer fettdriven och inte fokusera på ditt väldigt begränsade glykogenlager.
Jag vet att det låter som humbug, men det är fakta och inte åsikter.
Människan har sprungit i urminnes tider.
Dom klarade sig utmärkt utan sin återhämtnings dryck.
Så var inte så orolig över ett hekto hit och dit, eller tro att du måste småäta hela tiden.
I all välmening.

Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#4
27 mars 2021 kl 22:59
Gilla
I mitt fall skulle jag säga att det till största delen beror på vad jag har ätit dagen innan. Jag kan titta mig i spegeln på morgonen och avgöra om jag är lättare eller tyngre än dagen innan. Det är inte ofta jag har fel när jag sen ställer mig på vågen. Det lägger sig på magen. 😊
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#5
28 mars 2021 kl 00:29
1 Gilla
Jag har inte sagt att jag äter snacks hela tiden.

Jag skrev: “För inte alltför länge sen var jag till och med tvungen att lägga in ett extra mellanmål mellan lunch och middag, brukade IBLAND ta mig en chokladsemla.” Faktum är att jag nästan aldrig äter fikabröd, chips eller liknande.

Jag åt även ibland ett par hårda rågbröd med kaviar eller nåt på. Du får det nästan att låta som att jag lider av bulimi. 😉

Dock, när jag har tränat äter jag hellre lite för mycket än lite för lite. Det går alltid att äta mindre dan därpå, eftersom jag tränar typ varannan dag.

Jag älskar att springa i zon 4 på ca 84-86% av maxpuls! Man får den där “skidlöparandningen” som jag kallar det. Bara att mala på i ett jämnt tempo så att man blir andfådd, men man kan ligga där hela tiden och njuta av att man faktiskt springer och inte bara lunkar.

Får väl se hur jag gör till sommaren, men jag börjar mer och mer luta åt att njuta av min löpning istället för att “vara tvungen” att köra tusingar i tävlingsfart blandat med 25 kilometers fettbrännarpass och nåt pass i mitt-emellan-fart. Jag springer för att må bra och inte för att förbereda mig för tävling.

Jag kan hålla med om att återhämtningsdryck inte är nödvändig om man ska äta direkt efter passet. Men oftast vill jag ha minst 45 minuter på mig att töja och duscha innan maten. Då behöver min kropp få i sig vätska och energi. Annars blir jag konstig och trött i huvudet, även om jag inte känner direkt hunger.

De forntida människorna levde inte lika länge. De naturfolk som idag lever på det sättet har inga vällevnadssjukdomar som högt blodtryck och diabetes. De rör sig oavbrutet, ägnar hela dagarna åt att samla mat i form av rötter och sånt. Men de har en genomsnittlig livslängd på runt 60 år eller så om jag inte minns fel, den kan ha varit kortare också. Så jag skulle säga att det finns en gräns för hur mycket man ska utsätta sig för.

Mitt löpindex blir sämre om jag är så pass smal att magen inte buktar ut lite nedtill. Då har jag en vikt på ca 54 kilo. Det har hänt vid så pass många tillfällen nu att löpindex varit ett par snäpp bättre vid 54,8-55 kg, att jag tar det som för mig vetenskapligt bevisat. Hjärtat slår något långsammare med aningen mer kroppsfett. Varför det är så vet jag inte, men några - inte bara ett, som jag inte heller skriver - hekto hit eller dit spelar roll, det är jag säker på.

Kom att tänka på en bok jag läste som ung. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Complete_Book_of_Running

Jim Fixx fick en hjärtattack under träning och dog vid 52 års ålder. Han förespråkade typ rostat bröd före långpasset som enda nödvändiga måltid. Jag har provat det och det gillade inte min kropp. Jag visste dock inte när jag läste boken att han hade avlidit, men jag slutade själv med denna diet ganska snart eftersom det inte kändes bra.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#6
28 mars 2021 kl 08:58 Redigerad 28 mars 2021 kl 09:13
Gilla
(Kort medellivslängd ”förr” är lite av en myt. Den blev kortare för att väldigt många dog som barn, men dom som överlevde sjukdomar eller andra våldsamheter kunde leva i princip lika länge som nu, i alla fall mycket längre än 30 år, lite beroende på när i historien såklart)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#7
28 mars 2021 kl 09:02
1 Gilla
Jag kan *inget* om återhämtningsdrycker, men visst blir du också nyfiken på att köpa några med jordgubbssmak igen, och prova om effekten blir densamma som du var van vid? Om det trots i princip likadana innehållsförteckningar blir nån skillnad i hur kroppen lagrar vätska t ex, eller skiljer olika batcher av drycken mycket? Gissar att du köper ett större antal paket per gång, som då kommer från typ samma tillverkningstid.
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#8
28 mars 2021 kl 13:09 Redigerad 28 mars 2021 kl 13:16
1 Gilla
Jag köper bara en förpackning åt gången, men Life på nätet måste ha köpt in massor eftersom de nu har över 100 st med kort datum som de rear ut. Det var samma datum på de i butik nu som för nästan två år sen när jag köpte senast.

Jo jag kommer säkert att köpa en jordgubb också så att jag kan jämföra, men jag väntar tills de fått in nya. Den med jordgubbssmak upplevde jag slank ner lättare samt att den inte känns lika söt.

Möjligen kan kakao vara boven. Det kan ju också bero på nåt annat, så det är på sin plats att köra med denna smak ett tag till.
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#9
30 april 2021 kl 16:30
1 Gilla
Det måste ha varit nåt tillfälligt. De senaste veckorna har jag inte haft denna mättnadskänsla och viktuppgång med chokladvarianten.

Har dock inte provat jordgubb än så sista ordet är kanske inte sagt.
1971 • Årteryd
#10
30 april 2021 kl 18:00
Gilla
Snart dyker rabarbern upp ur grönsakslandet,
jag åt en paj förra året så här dags,
gick upp fem kilo som jag fick tampas
för att få bort hela sommaren!!!
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#11
30 april 2021 kl 21:00
Gilla
Då vet du vad som gäller i år. 😄
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.