Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 987 visningar

Skada eller otränad. Smärta efter 20-25km

1979 • Kalmar
#1
11 oktober 2021 - 15:54
Gilla
Hej,

Jag skulle behöva råd gällande smärta som jag får vid långpass. Jag springer några pass på 5-10km per vecka och ett långpass varannan/var tredje vecka på ca 15-20km. Det är allt. Utöver detta blir det en del gymträning men mest för att stärka bål och rygg då jag är 199cm lång och rädd för problem med ryggen i framtiden. 42år gammal och 92kg. Stel och ostretchad som ett kylskåp!

Utöver träning så springer jag någon marathon varje år samt även någon backyard.

Varje gång efter ca 20-25km så får jag smärta i ljumskarna och i ena skinkan. Det strålar in bakom skinkan och känns som en liten bristning i båda ljumskarna. Det är inte värre än att jag kan köra vidare och precis klara Maraton men i backyard får jag ge mig efter 50-60km på grund av smärtan.

Utöver detta upplever jag att vaderna blir som stockar efter 35km i maran där varje steg är tungt som tusan.

Det är lite trist att konditionen finns där men kroppen ger sig. Min fråga till er är om ni tror att jag helt enkelt är otränad i muskulaturen i ben/rumpa? Eller kan det vara så att kroppen behöver vänjas med mer mängdtränning på långa distanser? Eller är det kanske något i rumpa och ljumskar man bör stretcha eller massera?

Tacksam för tips!
John K
1969 • Stockholm
#2
11 oktober 2021 kl 16:31
1 Gilla
Jag känner igen motsvarande symptom. Hos mig inträder de alltid runt 25-27 km.

Jag tränar rätt så mycket men just långpassen har inte varit så frekventa sedan en skadeperiod efter juli. Min analys är att det helt enkelt är en överbelastningsaspekt där kroppen inte riktigt har vant sig vid så pass lång ansträngning. Det är nog inte antalet km, utan den tid jag är ute och belastar olika delar av kroppen.

Så för att nå inte bara sub 4 utan även det mer långsiktiga målet att nå under 3.30 på maran, kommer jag under kommande månader prioritera långpass och intervallträning framför det totala antalet km avverkade.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.