Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 1987 visningar

Oklar skada vänster fot. Hjälp önskas!

#1
28 mars 2022 - 23:16
Gilla
Bild uppladdad av nissert
Hej!

Verkar som jag åkt på min första riktiga löparskada. Tänkte be om råd här om någon varit med om liknade och kan hjälpa mig att gissa vad det handlar om.

För exakt en vecka sedan (måndag)sprang jag 10km tröskel. Vid nedjoggen sista hundra metrarna innan huset kände jag mig lite öm i vänsterfoten. Tänkte inte mycket mer på det. På tisdagen sprang jag 10km distans, helt utan problem.

På onsdagen hade jag vilodag och mådde som en prins.

Helvetet började på torsdagen. Under dagen på jobbet kände jag en diffus svag molvärk i foten. Sen på kvällen var tanken att jag skulle ut och springa intervaller. Kom cirka 20 meter på uppvärmningen innan det började smärta i foten. Efter ytterligare 500 meter fick jag lov att stanna. Kunde sedan inte gå hem utan fick hoppa på ett ben.

Alltså en skada jag förmodar vara av överbelastningstyp och skedde redan på måndagen, men inte visade sig ordentligt förens på torsdagen. Väl hemma efter en torrdusch och en ipren hade jag inte ont längre. Ingen som helst ömhet när man trycker på foten.

Men jag kan inte gå längre. Första 10-20 meterna går bra, sedan ökar smärtan successivt och efter 50 meter så haltar jag. Nu har det gått en vecka och det är inte det minsta bättre.

Smärtan sitter på vänster fots lateralsida Tycker det är svårt att exakt peka ut vart smärtan är, men har en bild som visar utbredningsområdet:

Utanpå ses ingen som helst svullnad. Går knappt att få fram den genom att trycka på foten, utan man måste belasta via gång eller löpning, och det blir stegrande värre.

Någon som har varit med om nåt liknande?

MVH

Oldboy
1952 • Danderyd
#2
29 mars 2022 kl 00:14
1 Gilla
Ingen klockren symptombild, men jag tror ändå att det är Plantar Fasciit, det finns ett antal trådar här på jogg med många bra tips och berättelser av drabbade.

Själv hade jag diffus värk som vandrade runt i foten i månader innan jag fick min diagnos.

Prova att öka rörligheten i foten, massage och att stetcha nedåt: sitt på en stol, höger fot på golvet, lägg vänster underben på höger lår, fatta om vristen med vänster hand. Tag höger hand om tårna och böj ned foten till smärtgränsen, håll där i 5-7 s. Upprepa 5-10 ggr. Prova lite olika vinklar, böj snett alltså.

När den akuta fasen är över kan du försöka stärka fötterna med löpning i obanad terräng, korta bitar barfotalöpning på gräs eller sandstrand och diverse övningar.

Lycka till!
Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
29 mars 2022 kl 09:54
1 Gilla
Det ser inte bra ut. Om jag vore i din situation skulle jag besöka en naprapat/fysioterapeut direkt. Det är det snabbaste sättet att få bra rehabträning och så snabbt som möjligt vara på banan igen.

Jag hade en liknande känning i foten. Naprapaten jag besökte tryckte på utsidan av knäet. Det gjorde rejält ont. Men efter några veckor kunde jag springa, igen.

Lycka till och hoppas att det fixar sej snart.
2006 • Alingsås
#4
29 mars 2022 kl 14:57
1 Gilla
Bild uppladdad av Anonymiserad
Jag måste hålla med Oldboy. Plantarfascian (aponeurosis plantaris på latin) har en separat sträng som går på utsidan exakt där du har målat.
#5
31 augusti 2022 kl 03:45
Detta inlägg har raderats
#6
26 september 2022 kl 10:26
Gilla
Tack för informationen, jag ska försöka reda ut det för mer. Fortsätt dela ett sådant informativt inlägg fortsätt föreslå ett sådant inlägg https://nytwordle.io
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.