Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 1470 visningar

Skada i fot

1975 • Luleå
#1
22 december 2021 - 08:05
1 Gilla
För ungefär två månader sedan skadade jag foten på något vis under ett löppass. Det började med att jag kände lite på utsidan av fotknölen under passet. Brukar kunna göra det ibland så tänkte inte desto mer på det. Passet avslutades med intervaller och jag tog ut mig ordentligt.

Hade ingen värk alls under passet, utan det kom efteråt. Kändes först som en stukning på utsidan av foten, nedanför fotknölen. Jag sprang på skogsstigar och det var lite lerigt på sina ställen, så tänkte att jag kanske har råkat stuka foten.

Den värken gick över på ett par dagar, men sedan dess har jag istället ont på insidan av foten. Nedanför fotknölen och fram under hålfoten någonstans. Trodde först det var något senfäste, men tycker ibland det känns mer under hålfoten.

Jag kan hitta ömma punkter när jag trycker, men inget som gör direkt ont.

Det är mer olika vridrörelser som gör ont. T.ex. när jag tar av mig skorna så kan det göra ont en sekund.

Jag känner inget när jag promenerar, så jag började med att vila från löpningen i två veckor. Gick sedan till en naprapat och frågade om det är en stressfraktur. Hon tryckte och vred och hade ganska svårt att provocera fram smärta. Till slut hittade hon några punkter där det gjorde rejält ont.

Hon trodde dock att det inte var stressfraktur, utan någon typ av låsning där senorna glider mot varandra (mina ord, minns inte exakt vad hon sa, men något åt det hållet).

Det hon rekommenderade var att jag värmer och mjukar upp foten med en golfboll innan jag springer.

Jag har sedan dess varit och sprungit några gånger. Kände ingenting av detta under eller efter löpning.

Dock åkte jag på löparknä i samma ben ett par veckor senare, så jag tog åter en paus från löpningen. Hade svårt att gå första dagen, bättre dan efter, och sedan var det helt borta.

Jag tänker att skadorna kanske hänger ihop. Att jag spänner mig på något sätt.

Den här och förra veckan har jag åter kommit igång med löpningen, men har tagit korta turer på 2-3 km. Har känts bra, men i måndags hade jag en svag känning av knät på slutet.

Ska försöka göra lite stretch och styrkeövningar som jag hittade på nätet (för löparknä). Och så tänkte jag testa springa lite på löpband idag och se hur det känns.

Knät känns som ett mindre problem. Men stör mig över att jag fortfarande har ont i foten efter två månader. Om det nu är en fraktur borde jag väl ha mer ont? Och om det inte är en fraktur borde det gå över?

Om jag har hållit på och vridit och tryckt så kan jag känna av det lite mer efteråt. Kan såna gånger även känna lite när jag promenerar. Men kan inte säga att varken promenad eller löpning provocerar fram mer smärta.

Jag är dock dålig på att ha rutin i stretch/bollövningarna. Jag gör det några dagar i rad och glömmer sedan bort i en vecka... Och när jag väl är ute och springer kommer jag på att jag glömde bort att mjuka upp foten innan..
Bek
1978 • VGR
#2
22 december 2021 kl 09:13
1 Gilla
Det var en något spretig historia. Först hade du ont vid maleolen på utsidan, sedan knäproblem, vilket gått över till maleolen på insidan och nu hålfoten. Låter inte som ett isolerat problem.
Min standardrekommendation är att gå till en sjukgymnast om det inte är trauma. Det är viktigare att komma till rätt person än om det står naprapat, fysioterapeut eller osteopat på namnskylten. Och sedan givetvis göra övningarna precis som de rekommenderat, eller ta upp frågan och förklara varför du vill göra annorlunda.
Kanske dags för ett nytt besök om det inte blivit bättre?
1975 • Vendelsö
#3
22 december 2021 kl 10:41
Gilla
Om jag fokuserar på fotproblemet i din historia så har jag haft ungefär samma nu i höst. Smärta just framför yttre höger fotknöl vid nedsättning av fot i vissa vinklar som omöjliggjorde löpning. Tryckömhet på senan. Kändes lite som en stukning fast jag inte hade haft något trauma. Uppkom inte vid löpning utan helt plötsligt när jag böjde mig ner.

När jag pratade med en sjukgymnast jag känner så trodde han inte på stressfraktur utan mer överbelastning av senan, och ordinerade kyla/värme, statiska tåhävningar och enbensstående. Vad jag i själva verket gjorde vara att vila totalt i 2-3v, och sen börja springa väldigt lugnt. Har inte känt nåt sen dess.

Mitt råd skulle bli att inte försöka provocera fram nån smärta genom att hålla på och vrida och trycka som du säger, utan låta överbelastningen läka om det nu är det. Inga snabba promenader heller om du känner av det då. Sen börja med löpning väldigt lugnt och öka så länge du inte känner av det. Om du får känning backa tillbaka.
1975 • Luleå
#4
22 december 2021 kl 11:12
Gilla
Tack för svaren! Knäproblemet har nog inget med saken att göra, kanske inte skulle ha blandat in det.

Det jag känner av i hålfoten har varit konstant sen jag först kände av det, dag 2 ungefär. Det kan ju ha varit kombinerat med en stukning, och att det gjorde mer ont på utsidan från början tills det läkte.

Jag brukar springa med andra en dag i veckan, men har hoppat över det sen jag fick ont. Hade funderat på att börja igen, men har insett att det nog är bra att börja på egen hand så jag kan känna efter hur det känns och avbryta om det inte känns bra.

Oftast är det ju bra att röra på sig, vilket även står om man läser om stressfraktur på nätet. Så jag antar att promenader / löpning är ok så länge det inte gör ont.

Jag ska börja göra stretchar och övningar igen så får vi se om det blir någon förbättring. Annars får jag kolla med en annan naprapat/sjukgymnast.
hxman
1976 • Skåne
#5
22 december 2021 kl 12:37
Gilla
Kolla om det kan vara Peroneus longus som spökar. Det låter likt problem som jag periodvis har. Jag tycker det hjälper med massage (massagepistol) av vadmusklerna
1975 • Luleå
#6
22 december 2021 kl 14:37
Gilla
Peroneus longus ser ju ut att fästa ganska exakt där jag har ont.. Intressant! :-)
1975 • Luleå
#7
22 december 2021 kl 15:05
Gilla
Mycket intressant! Läste lite på nätet angående detta. Såg t.ex. följande: "Some cases of peroneal tendon injury are precipitated by an ankle sprain."

Och när jag tittar på bilden hur den går längs med utsidan och in under foten så känner jag igen var det gör ont: https://en.wikipedia.org/wiki/Peroneus_longus#/media/File:Inferior_view_fibularis_longus_muscle_-_animation.gif

Om jag t.ex. sitter på en stol med foten bakom mig så tårna är i marken och hälen i luften (som när man tar ett steg), och sedan vrider på foten så kan jag provocera fram smärtan. Och jag kan faktiskt känna att det även strålar ut på utsidan av foten, under fotknölen. Har bara inte reflekterat över det tidigare. Förutom att det var där jag hade ont första dagen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.