Löpning Övrigt 12 inlägg 7279 visningar

Svårt att sova

Anna Hedelin
1981 • Stockholm
#1
28 januari 2009 - 08:17
Gilla
Efter ett halvårs joggande på samma sätt; 5-6 km, 3 ggr/vecka i ganska behaglig takt försöker jag nu ändra träningen för att utvecklas. Nu springer jag 1 pass på ca 9 km lugnt, 1 pass med backträning/tröskelträning/fartlek (beroende på vilken runda jag väljer) 5-6 km och ett pass på 5-6 km inom komfortzonen. Kroppen känns lite "ansträngd" och liksom "surrar" när jag sedan går och lägger mig (brukar springa mellan 16.30-17.30). Går detta över eller ska jag ta det som ett tecken på att jag gör något galet? Någon som har haft samma upplevelse?
1981 • Göteborg
#2
28 januari 2009 kl 09:44
Gilla
Ett tecken vid överträning är svårt och sova och när du med beskriver ansträngd med.
Skulle rek att du 3- 4 veckor bara med lågpuls.

Svårt att sova har jag haft, sist för några år sedan. Då visste jag inte bättre än att jag fortsatte träna hårt. Men jag låg ofta på gränsen, kroppen hämtade inte upp träningen på rätt sätt. "skynda långsamt"

mvh
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#3
28 januari 2009 kl 09:58
Gilla
Om du har ökat både längd och intensitet plötsligt så kanske du ska prova att backa bandet lite, och öka lite mer försiktigt. Upplever också att sömnen är det första tecknet på att man ligger på gränsen till överträning.
Dan Cedergårdh
1980 • Västra Frölunda
#4
28 januari 2009 kl 13:15
Gilla
Japp, någon skrev under rubriken "feber i benen" om ett liknande fenomen. Jag känner igen beskrivningarna som det var mitt första halvår i spåret. Som jag förstår det är det ett stress symptom i kroppeni form av någon mild typ av inflammation? Det gick över för mig och fungerar nu åt andra hållet. Jag somnar lättare efter träningspass. En del knaprar antiinflammatoriska piller. Andra rekommenderar att ta det lugnare. Jag bet ihop. Det fungerade bra för mig.
Jonas Sjöstedt
1970 • Ingared
#5
28 januari 2009 kl 14:24
Gilla
När jag springer lite tuffare pass, särskilt sent på kvällen, så brukar jag få en liknande surrande känsla i kroppen och sover oroligt. Det känns nästan som om man håller på att få feber. Det har alltid varit så men endast under längre pass och när farten är hög. Det sägs ju att det uppstår en massa små inflammationer i musklerna när man anstränger sig. Jag skulle tippa på att det är kroppens reaktion på detta. Jag skulle nog fortsätta träna så länge du inte får några andra obehag. Känner du dig osäker skall du alltid kontakta vårdcentralen. Jag tror inte att det är sådär överdrivet många experter på idrottsmedicin som forumar här på jogg.se, undertecknad inräknad.
1977 • Mölndal
#6
28 januari 2009 kl 21:51
Gilla
Jag inte har mycket erfarenhet av riktad löpträning, men har spelat fotboll, cyklat och styrketränat en hel del i mina dagar. Jag känner igen symptomen- framför allt efter man precis dragit igång styrketräningen efter uppehåll. Hur lugnt jag än tar det så är det ett par "sömnlösa" nätter efter träningspass som gäller (inflammationskänsla och febrighet). Efter tre-fyra pass på samma muskelgrupp så är allt bra igen. Jag tror att det är kroppens reaktion på (för?) hög ansträngning för stunden och att överträning är ett relativt långsamt förlopp. Vila en dag extra om det känns illa och kör inte "mördarpassen" för ofta så tror jag att allt är hur lugnt som helst.
Mr. B
1963 • Hemma
#7
28 januari 2009 kl 22:51
Gilla
Så där har jag det efter varenda tävling, men så gott som aldrig efter ett träningspass. Utan nummerlapp är det svårt att pressa kroppen till max.
M F R
1975 • Uppsala
#8
8 november 2009 kl 19:36
Gilla


Jag rekomenderar ingen hård träning sent på kvällen. (Nu tränar iofs Anna hyggligt tidigt på dagen, men för alla andra nattugglor ute i elljusspåren).

Dels bör man äta ordentligt efter träningen, och äter man sent på kvällen, blir det svårare att somna (tätt inpå) och om man väl lyckas somna, sover man förmodligen mer oroligt.

Tränar man sent, och har dessutom vant kroppen genom att tillföra ordentligt med kolhydrater efter träning, speedar man upp kroppen och får svårare att sova.

En gyllende regel är ju att främst äta fett och proteiner timmarna före läggdags.

Jag tror även många slarvar med att äta ordentligt överhuvudtaget efter sen kvällsträning, vilket jag inte rekomenderar.

En annan risk är att många slarvar med nedvarvning i samband med träningen.

Summa summarum (för min del iallafall), är att undvika sen kvällsträning så långt som möjligt.

Sömnen och kosten är de främsta faktorerna för återhämtning och utveckling av den fysiska, men även psykiska konditionen.

//MFR

Oldboy
1952 • Danderyd
#9
8 november 2009 kl 23:28
Gilla
Det låter som för liten träningsmängd för att vara egentlig överträning. Det kan ju vara något som triggas av ansträngningen eller dricker du kaffe/te efteråt eller ändrar nåt annat i kvällsvanorna? Överaktivitet kan ju bero på hypertyreos (reservation för stavning) och säkert en hel del annat också.
Men ett allmänt råd är att ta en lugnare vecka ibland, t ex var tredje.
Walker67
1947 • Växjö
#10
9 november 2009 kl 23:11
Gilla
Hej Anna Hedlin.
Hur har det gått - har du fått ordning på¨sovandet ?

Har samma erfarenhet att hård träning eller tävling sent på kvällen gör att kroppen triggas upp och det blir svårt att somna. Vid sådana tillfällen har jag "väntat ut" kroppen och lagt mig någon tim senare. Tycker det är bättre att somna direkt även om det innebär 1-2 tim sömn mindre den natten, sover desto bättre nästa. Lördag morgon brukar jag ta sovmorgon och ta igen ev underskott från veckan, brukar vakna utan klocka framåt 08.30. Det gäller att vara utvilad, så att man inte missar lördagsdansen...
1970 • Linköping
#11
10 november 2009 kl 16:25
Gilla
Om det blir för jobbigt, fixa sömntabletter som inte har några biverkningar. Du somnar som ett litet barn, skitskönt!!

/ lycka till

/ K
Müller
1967 • Järfälla
#12
10 november 2009 kl 18:31
Gilla
Finns det sömntabletter utan biverkningar?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.