Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 2861 visningar

knä knä o åter knä problem...

1982 • Lilla edet
#1
15 maj 2022 - 18:58
1 Gilla
Nu har det hänt igen. Åkte på löparknä i augusti förra året vilket tog X antal månader att få ordning på. I januari kunde jag börja springa lungt utan smärta men ändå någon "felkänsla". För ungefär 2 månader sen började det kännas någorlunda normalt att springa, ökade lungt och säkert, inga tempo pass utan bara öka mängd, längd o njuta av att det är sjukt roligt att springa utan problem. har konstant fortsatt göra ett antal övningar under hela perjoden mer eller mindre dagligen, Draken, bulgarian squats, 3 varianter av tåhävningar, fotcirklar, 2 min jägarvila(perfa vid tandborstning), och lite höftböjar övningar, o nu för 10 dagar sen då var d dax igen efter ett 15km skogspass men då är det senan under knät som spökar borde vara hopparknä, är det som stämmer in bäst. det gör ont vid nedsättning av foten uppe i senfästet vid knät när jag springer, började med 1v löpvila passade bra med en resa. Testade springa i fredags men det högg till direkt så bara o gå in o stänga dörren o deppa... har använt knäskydd/sharletterband, nån som har någon ide hur jag ska göra för att komma vidare med detta problem? Va hos en naprapat i höstas som inte var till någon hjälp och inte hade nån koll på löpning som det kändes, kan det vara något annat som skapar problemen? Har någon något tips på hur jag kan gå vidare? Eller nått och testa? Springer året runt sen dom senaste 5 åren, men nu sista 2 åren har knäna trilskas mycket av och till. Blev väldigt långt det här men sitter mycke kunskap på detta forum så hoppas att någon känner igen det och har nått lite tips. Ha en fin kväll
Irene
1968 • Åstorp
#2
15 maj 2022 kl 19:31
1 Gilla
Det behöver inte vara hopparknä utan kan vara patellofemoralt syndrom. Gör det ont uppför eller nedför i trappor?
1982 • Lilla edet
#3
15 maj 2022 kl 20:27
Gilla
Va inne på den där en veva först men jag intalade mig själv att jag var för gammal för d där;)

Har tagit mig ett par rundor upp och ner för en trappa nu kan inte säga att det gör speciellt ont åt endera hållet, eventuellt lite mer nedför när jag får hålla emot lite.
Irene
1968 • Åstorp
#4
15 maj 2022 kl 20:51
1 Gilla
Då lutar det mot patellofemoralt syndrom. Masageterapi samt stretch av framsida lår tar bort problemet. Eventuell obalans med roterat bäcken och/ eller låsningar i bröstryggen kan ligga bakom problemet.
1982 • Lilla edet
#5
16 maj 2022 kl 08:41 Redigerad 16 maj 2022 kl 08:54
Gilla
Ah ska be frugan kolla om ja e sne sen helt enkelt:) hittade ett sätt att själv korrigera som måste testas, sen framsida lår hade ja stora problem att stretcha förra vintern efter en vurpa i sann stig helmet anda i skogen, men ska testa det du föreslår o hoppas att det hjälper, frustrerande att när man får upp flåset o tror man är kan klara allt åker man alltid på något:) har du några speciella övningar du föreslår?
Tack för tipsen!
1957 • Torsby
#6
16 maj 2022 kl 14:51
Gilla
Jag fick problem med PFSS - främre knäsmärta. Huggande smärta kring knäskålen, när knäet böjs "i fel läge". Utlöstes mest av snabb löpning i utför. Har kommit en bit på vägen mot bättring efter snart fyra veckor.

Åtgärder: låst knä vid gång utför och i trappor, cykel med lätta växlar, balansövning statiskt på sluttande bräda, flera ggr om dagen. Lätta studshopp i backe har också fungerat, skidgång med stavar - sträckt knä. Terränglöpning illa då det hugger om knäet är böjt och träffar marken framför kroppen. Jogg på plant underlag och landning rakt under tyngdpunkten. Upprätt löpning i slak motbacke - landning under tyngdpunkten, gång utför. Har även stretchat lårmusklerna ofta.
Stockholm
#7
16 maj 2022 kl 18:41
Gilla
Skippa pronationsstöd, kör i tunnare skor, mindre drop, framfotslöpning och kortare steg. Då hamnar belastningen där den ska hamna, och framförallt någon annanstanns än i utsida knä. Var såklart försiktig i övergången och om du varvar mellan stilarna och skor så sprider du ut belastningen på olika delar av kroppen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
17 maj 2022 kl 23:07
Gilla
Om det ÄR hopparknä finns det en lång tråd här på jogg, 5-10 år gammal ("Hopparknä som inte går över") men den har massvis av tips på rehabträning. Det är INTE lågdropskor och framfotslandning som gäller i det fallet. Byt till Cykling eller simning för konditionsträning, styrketräna framsida lår (jag körde Draken). Det finns en websida som heter kneeguru.com som innehåller mycket som man kan ha hjälp av, särskilt om man vill ställa diagnos själv. Men bäst är som vanligt om en idrottsinriktad naprapat eller sjukgymnast får gör det.
Stockholm
#9
18 maj 2022 kl 05:53
Gilla
Jaha det stöd hopparknä längre ner i tråden, såg bara löparknä. Ja hopparknä är annat precis som Oldboy skriver.
1982 • Lilla edet
#10
20 maj 2022 kl 08:34
Gilla
Tack irene för tipset om roterat bäcken testade denna http://www.i-m-c.se/2019/12/08/ett-s%C3%A4tt-att-sj%C3%A4lv-korrigera-benl%C3%A4ngdsskillnad-43787276
ett "trix" man kan göra själv för att eventuellt lösa problemet, gjorde den fick till ett knak i höften sen dagen efter var känningarna så gått som bortblåsta, vet inte om det är placebo eller om d bara var tid för det att försvinna men kändes bra, sen har ja inte kunnat springa sen känninga försvunnit pga magsjuka så vet inte om det är bra, men ska fortsätta och stretcha framsida lår så får jag hoppas på att det inte var värre än så:)
1982 • Lilla edet
#11
25 maj 2022 kl 10:04
Gilla
Nä så roligt blev d inte, ca 3v löpvila, lite övningst/stretching såklart, pått igen igår i mys 5 tempo 100 meter. oj inte en känning tänkte är d såhär d ska kännas, sen kom d tillbaka, får svälja stoltheten o gå till sjukgymnast o försöka få hjälp där, kämns menlöst o köra ännu ett år o försöka själv medicinera och bara köra på med konstant känningar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
25 maj 2022 kl 11:53
Gilla
Rätt att söka hjälp. Men kör "Draken" så länge och läs om hur Susanne Bornmar rehabade sitt hopparknä, det är samma sena så samma uppsättning övningar - styrketräning alltså, stretch hjälper bara mot de skador där man går med konstant spända muskler.
1982 • Lilla edet
#13
25 maj 2022 kl 19:08
Gilla
Kört draken på balansplatta i lite över ett år, känns som den är riktigt bra:)
Ska försöka hitta den tråden igen har för mig att jag varit inne på den för något år sedan, det är härligt att det finns så mycket kunskap på detta forum:) ha en trevlig kväll o tack igen
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.