Problem med knä, får ej diagnos trots MR - Löpning
Löpning Skador / Rehab 7 inlägg 7468 visningar

Problem med knä, får ej diagnos trots MR

1982 • Undersåker
#1
6 april 2019 - 16:56
Gilla 
Hej. De tre senaste månaderna har varit riktigt jobbiga. Bor i Åre kommun men kan inte åka skidor eller snowboard ordentligt pga ett knä som trasslar. Har träffat två läkare och två sjukgymnaster samt gjort MR men ingen kan förklara de problem jag har med mitt högerknä. Att inte få diagnos tär på psyket och jag har fått för mig att jag aldrig kommer bli bra igen. Vill höra om någon upplevt samma problem som jag.

Symptomen jag har just nu är: Någonting känns fel i knäområdet. Diffust. Ingen vilosmärta. Knäleden känns skör och svag och jag rör benet långsamt och försiktigt. Det känns som ett tryck i området framför och bakom fibulahuvudet, smalbenet samt vaden högt upp/knävecket, som ökar om jag stått upp ett tag. Ibland är det någonting som hamnar fel i knävecket, innanför bicepssenan, och det känns som att det ploppar tillrätta, oftast bara obehagligt, men ibland med en huggande smärta. Pillar jag under fibulahuvudet går det som stötar ner på smalbenet. Stundtals lätt stickande smärta mitt i knävecket.Ibland när jag böjer benen under belastning smärtar det i området kring bicepssenan. Om jag värmer upp försiktigt på motionscykel och stretchar känns benet som bäst och det är en väldigt härlig känsla. Jag kan göra alla benövningar utom knäböj med full rörlighet och belastning. Efter träning känns knät tungt, stramt och skört och ploppningarna i knävecket ökar markant. Lateralt om knäskålen blir det en liten kudde som är lite varm om jag böjer benet fullt. Knät känns som bäst när jag vaknar på morgonen och när jag är uppvärmd på gymmet.

Bakgrund
Tränat gym flitigt under två år och som mest intensivt hösten 18. Vid ett par tillfällen har jag kört för tungt i benpress och det har ilat i knäna men blivit bra på ett par dagar. Då skidsäsongen startade kände jag mig riktigt stark och åkningen fungerade klockrent. Under några dagar innan nyår åkte jag mycket skidor, snowboard och gymmade. På nyårsafton när jag åkte snowboard kändes det stramt i knävecket vid bicepssenan. Samma dag satte jag mig på huk för att knäppa min sons pjäxor och då kändes det konstigt, fel och ilande i knävecket. På kvällen blev jag lite stel och på morgonen dagen efter kunde jag knappt böja på benet. Knappt synlig svullnad men kändes som att jag hade supertajta jeans på mig. Främst på ovansidan av knät. Är van vid att kunna träna bort svullnad och lättare skador så körde crosstrainer och sprang någon halvmil under en vecka men det blev varken sämre eller bättre. Upplevde smärtfria knäppningar i knät vid varje böjning. Tidigt i böjningen.
En vecka efter problemens början träffade jag läkare som ställde diagnosen bakercysta och konstaterade att allt i knät var helt. Var skeptisk till diagnosen. Läkaren ordinerade NSAID i en vecka men sa att jag kunde träna om det inte gjorde ont. Precis vad jag ville höra. Efter några dagars träning och pillerknaprande kunde jag röra knät mer och jag provade att åka snowboard. Kändes verkligen inte bra i knävecket. Efteråt började ploppningarna i knävecket och jag blev halt. Varje gång jag reste mig från en stol ploppade det till. Knät kändes svullet och instabilt men ingen svullnad syntes.
Efter några veckors trevande med försiktig men regelbunden benträning på gymmet, NSAID samt laser hos sjukgymnasten kändes knät lite bättre, men långt ifrån bra. Testade snowboard. Kändes ok men svag. Efteråt brakade knät totalt när jag gick nerför trappan hemma. Någonting vid fibulahuvudet hakade och krasade men slutade efter att jag böjt och rätat på benet några ggr. Mycket smärtsamt. Efteråt knäppte och ilade det inuti knät vid varje böjning, tidigt i böjningen. Ploppningar i knävecket ofta. Hade därefter svårt att gå i nerförsbackar och trappor pga av ilningar inuti knät.
Blev besatt av motionscykel och stretching. Körde nästan varje dag under ett par veckors tid. Ploppningarna i knävecket och ilningarna minskade i omfattning och jag började åka lite skidor (alpint). Gjorde MR.
Började få upp självförtroendet och smorde knät med voltaren och körde lite skridskohopp och benövningar på gymmet. Efteråt började knäppningarna och ilningarna inuti knät. Helvila i tre dagar och det avtog.
v.9 Fick svar på MR. Förändring i hoffas fettkudde med risk för impigement. Liten broskskada femur lateralt dorsalt. Minisker och ligament intakta.
v.10 Åkte skidor. Klev på min stav och föll långsamt åt sidan och höll emot med hamstrings. Stramade till och smärtade kring bicepsfästet kring knävecket. Samma dag började det ploppa i knävecket igen.
Följande veckor åkte jag skidor med återkommande men relativt smärtfria ploppningar i knävecket och känningar kring bicepsfästet. Varvat med lätta benpass på gymmet och riktat in mig på övningar med lätta vikter för quadriceps, hamstrings, popliteus och vader. Alltid spänd och stel i knät efter aktivitet samt ploppningar i knävecket men knappt kännbart när jag vaknar på morgonen.
Då knät varken blev bättre eller sämre började jag köra snowboard försiktigt för ett par veckor sedan. Kände tydligt av bicepsfästet och ploppningarna fortsatte i samma omfattning. Har börjat få en lite "skitsamma"-attityd till knät men förra veckan efter att testat lätt benpress sa knät ifrån ordentligt och blev stelt och kändes svullet, utan synlig svullnad.
Under perioden nyår till förra veckan har jag helvilat i högst tre dagar i följd. Den här veckan har jag testat helvila förutom att gå och stå på jobbet (är lärare). Kör högläge, isar och växlar värme/kyla så ofta jag kan. Inte ett plopp i knävecket på fem dagar. I övrigt ingen förändring i känslan i knät. Sjätte dagen helvila idag och det har ploppat i knävecket tre gånger under dagen, utan aktivitet, bara genom att ställa mig upp från soffan och gå runt i huset. Känns tröstlöst när sista utvägen för mig är att vila och det inte heller hjälper.

Mina funderingar om vad som kan vara fel rör överansträngning i hela knät med svullnader i knäled och bursor som följd. Synovitis?
Fibulanerven rör sig inte som den ska pga svullnad? Svullnad pga att fibulanerven inte rör sig som den ska?
Tendonitis i bicepssenan eller något annat med hamstrings?
Popliteus spökar?

Ett stort tack till den som orkat läsa allt.

1969 • Borås
#2
24 april 2019 - 13:22
Gilla 
Funderat på artoskopi?? Den ger trots MR en mer pålitlig diagnos.
Hade/har problem med mina knän(menisk)..... Gjorde en artoskopi på det högra då MR inte gav något av värde, vilket gav resultat att man såg att menisken var intakt men var "intryckt".

Lycka till!!
1971 • Åkersberga/Täby
#3
24 juli 2019 - 16:27
Gilla 
Fått hjälp? Samma för mig som för Tarmo. Inget fel syntes på röntgen eller MR m vid op så upptäckte dem att meniskeln lossnat. Kräv op.
1969 • Borås
#4
25 juli 2019 - 08:17
Gilla 
Gjorde en 4:de op för drygt 1 år sen, och nu leker livet igen.
1982 • Undersåker
#5
6 november 2020 - 20:48
Gilla 
Hej. Då knät blev bättre har jag inte kollat om någon svarat, men nu ser jag att jag fått svar.
Det blev hyffsat bra efter några månader och var rätt ok i nästan ett år tills jag hoppade studsmatta i början på sommaren. Sedan dess har jag haft problem med smärta i knäveck under och efter promenad, huksittande och knästående. Har fått remiss till artroskopi. Tack för svar.
Hannes Svensson
1988 • Stockholm
#6
28 oktober 2021 - 18:41
Svar på inlägg #5
Gilla 
Har du blivit av med skiten?
#7
15 mars 2022 - 16:21
Svar på inlägg #5
Gilla 
"Hej. Då knät blev bättre har jag inte kollat om någon svarat, men nu ser jag att jag fått svar. https://wordle.onl
Det blev hyffsat bra efter några månader och var rätt ok i nästan ett år tills jag hoppade studsmatta i början på sommaren. Sedan dess har jag haft problem med smärta i knäveck under och efter promenad, huksittande och knästående. Har fått remiss till artroskopi. Tack för svar."
Ser bra ut !!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.