Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 2435 visningar

Springa med stressfraktur?

Bitte Kråkbo
1985 • Skara
#1
15 maj 2022 - 22:56
Gilla
Hej! Det är så att jag i början av april körde ett längre löppass. Har sen tidigare haft problem med mina benhinnor men där och då kändes det som vanligt lite ömt i benen men absolut ingen smärta när jag var igång . Dagen efter hade jag riktigt ont i höger typ smalben på insidan 10-15 cm ifrån fotknölen . Den här smärtan har jag haft sen dess. Första 3 veckorna ont när jag gått och har absolut inte kunnat ta 1 enda löpsteg . Jag har inte kollat upp mig, ,,,, på grund av…..
Att jag tänkt springa Göteborgsvarvet! Oavsett vilket hade läkare sagt att jag inte ska springa något lopp.
Men jag har gett mig fan på att springa detta lopp. Idag känns det mycket bättre i benet . Men är öm om jag trycker på området . Har börjat jogga lite lite lätt men får känningar rätt snart. Så har under tiden cyklat och kört mycket crosstrainer. Men säg att det är en stressfraktur? Kan man springa ett lopp då? Tänker har du ont i benhinnorna så brukar ju smärtan försvinna. Eller kommer detta bara göra ondare och ondare ju längre loppet går? Någon som varit dum nog att prova?
Jag räknar självklart efter loppet att inte kunna gå alls och besöka läkare 😈🥸
Åsa
1983 • Fagersta
#2
16 maj 2022 kl 06:01
1 Gilla
Ja, det går att springa lopp med fraktur. Jag rekommenderar ingen att göra det då läkningen tar avsevärt mycket längre tid. (Sprang med ett skenben som var av över 6månader innan rätt läkare tittade på det.)
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#3
16 maj 2022 kl 08:19
4 Gilla
Nej, nej, nej, gör det inte!!! 🙏🏻❤
Precis som Åsa säger så är det stor risk för långvariga besvär! Det är inte värt det! Det kommer fler lopp!
Jag har själv haft stressfraktur och just idag är det 18 veckor sedan jag tog ett löpsteg pga benmärgsödem i bäckenet, jag vill absolut inte få en stressfraktur där! Jag har tyvärr retat mitt benmärgsödem vid några tillfällen, vilket förlängt mitt löpförbud, jag hoppades initialt på 10 veckor löpvila men pga för tungt bärande (kände inte något just då) så fick jag besvär igen.
Sök hjälp, ta reda på orsak (energiintag, för snabb ökning av distans, byte av skor eller löpunderlag mm). Anledningen måste fixas och strukturer läkas och stärkas. Du kan komma tillbaka starkare än någonsin!

Kram,
Jenny
Magnus Karlsson
1988 • Valskog
#4
16 maj 2022 kl 08:27
1 Gilla
När jag var ny till löpningen skulle jag ironiskt nog springa just Göteborgsvarvet när jag fick känning i vänster skenben några dagar innan. Även om jag inte visste att det var stressfraktur visste jag ju att det var dumt att springa med smärta. För mig stegrades smärtan under loppet tills jag fick bryta vid 12 km. Slutade med kryckor och lång tid innan jag var tillbaka. Hade jag fått göra om det hade jag definitivt aldrig startat och istället vilat men lätt att vara efterklok.
Tyvärr har man också lättare att få tillbaka en stressfraktur när man väl haft det en gång vilket jag senare fick erfara. Denna gång kände jag dock igen smärtan och slutade springa tidigare vilket gjorde att jag också kom tillbaka till löpningen betydligt fortare.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
16 maj 2022 kl 09:04
2 Gilla
Här är lite intressant läsning - finns ju faktisk en risk att benet går av :-( https://liu.se/nyhet/stressfrakturer-kan-vara-lakningsprocesser-experimentell-ortopedi-ulrsv38
Stockholm
#6
16 maj 2022 kl 19:13
Gilla
Om du tänker springa så är ju enda chansen att HELT vila benet från stötar så att det har en chans att hinna läka lite. Bara att du försökt springa lite på den nu har säkert fördröjt läkningen.

Om det är en stressfraktur du har får du räkna med att behöva bryta loppet för att det gör så ont att du inte kan fortsätta springa framåt. Diverse känningar i ryggmuskler, knän, höfter och vader går ju att springa vettigt med på kort sikt. Ett ben som redan är av är något helt annat. Det handlar inte om att vara "dum" och ha pressat sig lite när man borde vilat.
Linda Allgardsson
1973 • umeå
#7
16 maj 2022 kl 19:56
Gilla
Visst kan du prova. Men du riskerar att benet faktiskt går av, att du behöver gips o kryckor stora delar av sommaren o ev operation för att spika ihop benet.
Tyvärr är det nog det du spelar med. Frågan är om det är värt det?
1957 • Drammen
#8
16 maj 2022 kl 20:36
1 Gilla
Her er en protokoll for behandling av stressfraktur. Det finnes flere på nettet. Low risk frakturer er typisk i vaden. High risk er typisk i fot eller kne.
https://www.uptodate.com/contents/image?imageKey=SM%2F101610&topicKey=SM%2F218&source=see_link
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.