Löpning Kom igång 4 inlägg 1541 visningar

Bra tips för att öka kondition och undvika skador.

Norrbotten
#1
31 maj 2022 - 19:09
Gilla
Långt inlägg kommer här:
Jag vill öka min kondition ganska snabbt men utan att dra på mig skador, går det eller är det en onödig risk?
Jag ska springa ett lopp på 1,8 mil om drygt två månader och nu startar jag nästan från noll konditionsmässigt.
Jag började springa i mars och tyckte att det gick ganska bra, jag hade bra motivation och kände att tiden var någorlunda på min sida att bygga upp konditionen men sedan skada jag mig och tog en paus. Nu har jag börjat att promenera och lite smått springa intervaller. Kände att jag fick ont i smalbenet vid senaste promenaden som var på cirka 1 mil.
Önskar gärna få tips hur jag ska göra för att bygga upp konditionen någorlunda på två månader och undvika skador. Jag inser att jag mest troligt inte kommer orka springa hela loppet (som var mitt mål från början) men jag vill inte ge upp riktigt än.
Och hur viktig är min vikt? Jag är nu 175 cm lång och väger cirka 80 kg (alltså överviktig), bör jag försöka gå ner i vikt också? Lär ju inte hända så mycket med den på två månader men kanske ngt kg spelar roll? 🤷‍♀️
Tidigare har jag joggat mycket och tycker det är väldigt roligt, men la ner det i samband med att jag fick barn för några år sedan. Efter det har jag ”smålunkat” under sommarperioden men ingen annan träning under övriga året.

Ursäkta lång och lite rörigt inlägg men jag är tacksam för alla tips som jag kan få.
Walker67
1947 • Växjö
#2
31 maj 2022 - 20:34
Gilla
Att du fick ont i smalbenen tyder på att skorna har för stort tådrop. Förutom det bör inte skorna vara smampiga i hälsulan.
Moa Nordlund
1971 • Djurås
#3
31 maj 2022 - 21:58
1 Gilla
...eller så beror smärtan i smalbenet på något helt annat...
Vanskligt att ställa diagnos på så långt avstånd (Växjö - Norrbotten), tänker jag ;)
Annars tror jag att du är inne på helt rätt spår @nirjo; att börja med promenader med inslag av löpning och där löpstunderna blir succesivt längre och längre. Om du fortsatt får ont i smalbenet så minska tiden (=belastningen) och se om det hjälper. Om inte, så leta reda på en fysioterapeut som kan hjälpa dig att reda ut vad det kan bero på.
Lycka till med ditt lopp!
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
1 juni 2022 - 11:14
1 Gilla
Ont i smalbenet vid långpromenad killgissar jag beror på dålig promenadteknik eller olämpliga skor. (har själv fått ont i smalbenen när jag gått raskt fast jag är maratonlöpare). Det kan vara skonsammare att "smålufsa". Prova annars att gå med stavar, gärna sådana som fjädrar, det ökar ansträngningen på ett skonsamt sätt, vilket är bra.

Att gå ner lite i vikt gör att det känns lättare att jogga/springa. Periodisk fasta tycks vara det enda som fungerar, kör t ex dina träningspass före frukost. Eller avstå helt från kaloriintag halva dygnet, varje dag i veckan, t ex från kl 19 till 07 eller vad du har för dygnsvanor.
Att passa på att gå ner medan du tränar kondition med ett mål är ju att slå två flugor i en smäll. Kroppen vänjer sig vid att träna utan att "äta jämt", det finns hur mycket energi som helst lagrad i kroppen även utan övervikt, men det kan krävas lite omställningstid att få kroppen att använda den.
Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.