Löpning Kläder, Skor & Prylar 21 inlägg 4294 visningar

Finns det någon sko som passar mina konstiga fötter?

Nacka
#1
8 augusti 2022 - 22:15
Gilla
Hej!

Är ny här på jogg men har smygläst en del på forumet tidigare. Skulle gärna vilja ha lite input vad gäller skor.

Har sprungit till och från under tre års tid, och då i neutrala Brooks Levitate. I våras började jag springa igen efter ett uppehåll, och precis när jag började känna att jag kommit igång bra fick jag problem med smärta i ena underbenet. När det inte gav med sig besökte jag fysioterapeut som kopplade smärtan till överpronering och rekommenderade skor för det.

Problemet är att jag också har rätt breda framfötter med tår som spretar ut, så urvalet blir rätt begränsat. Det enda jag hittade på Löplabbet som jag passade bra var New Balance Fresh Foam Vongo v5, tog med dem till fysioterapeut som dock trodde att jag nog skulle hjälpas av ännu mer stabilitet. Men var hittar jag det? Tänkte ta en sväng förbi Runners store också, men känner mig lite nedslagen då jag trodde att jag hade löst skoproblemet. Att hitta en sko som hjälper mot mitt problem OCH passar min fot känns lite som att leta efter en nål i en höstack. Hoppas någon har här något tips.

Någon som har erfarenhet av liknande problem (med eller utan breda framfötter), och har ni några tips på modeller att spana in?
< < < 1 2 > > >
Oscar
1998 • Göteborg
#2
8 augusti 2022 kl 22:22
2 Gilla
Asics brukar vara rätt breda. Vet att Nike vaporfly (rätt dyra) fungerar bra för folk med breda fötter. Skulle rekommendera dig att testa asics alt vaporfly om du är intresserad av en lätt tävlingsko.
1989 • Alingsås
#3
9 augusti 2022 kl 07:22
3 Gilla
Hoka har ju modeller med "Wide", samtidigt har du ju även "barfotaskorna" från Altra, de har ju en del rejält dämpade, tillsammans med t.ex. inläggssula kanske ett par sådana skulle kunna funka.. *huumm*
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
9 augusti 2022 kl 08:25 Redigerad 9 augusti 2022 kl 08:24
1 Gilla
Håller med, kika på Asics som har vissa modeller i "wide-läst", även Saucony.
T ex Saucony Guide är vad de säger en stabil sko, men exakt hur det funkar för din grad av pronation måste du förstås prova själv hur det känns. https://www.saucony.com/en/womens-wide-running-shoes/
2006 • Alingsås
#5
9 augusti 2022 kl 10:02
1 Gilla
Saucony Omni i wide är den mest stabiliserande skon med det grövsta pronationsstöd du kan hitta. Annars har Altra Paradigm både riktigt bred tåbox och bra stöd. Har du storlek 40/41 eller större kan du kolla på herrskor också, de är bredare.
Nacka
#6
9 augusti 2022 kl 10:37
Gilla
Tack för svar!

Fick testa ett par Asics på Löplabbet men tyckte de kändes lite för trånga, men tror det var en dammodell så ska kolla om en herrmodell kan funka, alternativt om det finns en bredare version som passar. Mitt problem är att det är framfoten som är bred, resten av foten ganska smal, så ofta känns wide-modellerna för breda där bak. Men något måste ju passa. Någon här som har någon erfarenhet av GT 2000 och Kayano? Blir inte riktigt klok på vad skillnaden är.

Saucony omni låter annars som ett intressant alternativ.

Vad innebär barfotaskor? :) Är Altra Paradigm en sådan?
Stockholm
#7
9 augusti 2022 kl 11:16
Gilla
Testa minimalistiska skor istället. Handlar inte bara om nolldropp utan även om att inte ha dämpning. Utan dämpning tar kroppen upp en kraftig stöt under kort tid, precis som den är skapt att göra. Denna belastning ser dock läskig ut, och därför är det "såklart" bättre med dämpning som sprider ut stöten under längre tid. Det ser finare ut i ett diagram men är tyvärr inte så din kropp är tänkt att arbeta, och skadad blir du ändå, dock troligtvis högre upp i kroppen.

Att gå över för snabbt är dock dömt att misslyckas, om du köper ett par riktiga barfotaskor och ger dig ut och springer kommer du med största sannolikhet bli skadad. Köp ett par riktiga barfotaskor och ta 30 minuters promenader i början, inga löpsteg, så ger du dina fötter och vader en chans att bygga upp sig.

Nej altra är inga barfotaskor. De må ha nolldropp och bred tåbox men de har väldigt mycket dämpning.

Gällande skor just nu så satsa på en lättare neutral sko med lite mindre drop och mindre dämpning, t.ex en racermodell. Även där får du vara försiktig då framfotslöpning och mindre dämpning belastar vaderna mer.
Nacka
#8
9 augusti 2022 kl 11:50
Gilla
Tack för tips Tjolahoppsan, men det är nog inte vad jag är ute efter. Nu behöver jag en stabil och dämpad sko som motverkar min pronation under tiden som mitt ben återhämtar sig, då skadan beror just på pronationen. Inte omöjligt att en neutral sko kan funka igen längre fram.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#9
9 augusti 2022 kl 12:00 Redigerad 9 augusti 2022 kl 12:04
Gilla
Testa Asics Gel Foundation, en sko som är riktigt bred i framfoten. Jag behöver utrymme i tåboxen och den skon passar mej bra, ja den är på gränsen till att vara för bred.
Du kanske också behöver en iläggsula, om du pronerar mycket.

Hoppas att du hittar en bra sko för dej!
1965 • Uppsala
#10
9 augusti 2022 kl 20:36
Gilla
Tipsar om Brooks adrenaline för stabilitet och pronation
Bek
1978 • VGR
#11
9 augusti 2022 kl 21:39 Redigerad 9 augusti 2022 kl 21:40
2 Gilla
Vet inte om du vill ha stöd för foten i och med pronation. Sök på "wide toe box". Finns säkert några med stöd i hålfoten också.
Med minimalistskor sägs det att man får mer skador i fötterna och mindre högre upp. Har ett dåligt knä så det var det som fick mig att dra mig åt det hållet. Har Altra och Topo Athletic och tycker om de senare bättre.
Tycker löplabbet har rätt dåligt utbud över huvud taget.
Stockholm
#12
10 augusti 2022 kl 09:32
1 Gilla
Konstig skada du har som efter en titt anses bero på överbelastning på grund av pronation och som är fine att springa med bara skon har en förstärkning som hindrar foten från att pronera. Med framfotslöpning pronerar du inte heller så ur den aspekten skulle det vara samma sak. Har du fått bekräftat en skada som behöver läka eller handlar det bara om att inte provocera strukturerna med det drag som blir vid överpronation?

Gällande bred tåbox så kika på ultramodeller av skor då de brukar vara gjorda med bredare tåbox då fötterna kan svullna på långa turer.
Nacka
#13
10 augusti 2022 kl 11:45
Gilla
Kanske uttryckte mig lite slarvigt. Blev först rekommenderas vila, och därefter nya skor. Har även fått övningar för att stärka upp, men den biten tar ju lite tid.

Gick hur som helst tillbaka till Löplabbet med NB-skorna, slutade med att jag kom ut med samma (men i större storlek). De trodde att ännu mer stabilitet skulle vara för mycket för mig. Jag var ändå inne på att skaffa en mer stabil sko men efter att ha fått se filmer på löpsteget så tror jag att det här nog räcker ändå.

Funderar dock på att skaffa ytterligare en sko i samma kategori att varva med. Hur upplever ni Saucony är i storlekarna, är bredden normal eller går de åt det bredare eller smalare hållet?
1971 • Tyresö
#14
10 augusti 2022 kl 16:20
3 Gilla
Jag känner igen problemet från när jag började med löpning för ca 15 år sedan. Trodde också att det skulle finnas skor som tog bort problemet. För mig blev lösningen formgjutna fotbäddar, som då gör att man kan använda en neutral sko men med sulorna i blir den anpassad till mig, som överpronerar på ena foten. Gå till en ortoped, finns även hos Runnerstore.
Tycker det verkar märkligt att inte Löplabbet har föreslagit detta utan bara hänvisat till stabila skor. För mig har det varit en perfekt lösning och hoppas det kan vara det för dig också.
Nacka
#15
11 augusti 2022 kl 13:30
1 Gilla
Har sedan tidigare formgjutna sulor till mina vanliga skor, som jag testat i mina neutrala löparskor, men tycker inte att det har hjälpt. Men planen nu är att springa ett tag i stabilare skor. Förhoppningsvis hjälper det och sen kanske jag kan fasa in mina neutrala igen, men med sula vid behov. Är ju väldigt praktiskt att kunna ha neutrala skor, känns som att utbudet är mycket större.
Stockholm
#16
11 augusti 2022 kl 18:14
Gilla
Det är den tjocka dämpningen i skor som gör att man kan pronera kraftigt. Den tjocka dämpningen gör att man klumpigt kan smälla ner hälen först och sen som kollapsa över foten i löpsteget då belastningen per tidsenhet blir lägre med hjälp av dämpningen.

Om du vill sluta pronera av egen styrka behöver du köra framfotslöpning. Det går generellt att göra det i väldämpande skor med pronationsstöd och drop bara man tänker på det, även om det är lättare med mindre drop och tunnare sula. Det som kan ställa till det är extrema skor med uppböjd tåbox och väldigt uttunnande sula under tåna, gjorda för att verkligen rulla steget från häl till tå. Med såna skor är det bara att glömma framfotslöpning då du inte kan skjuta ifrån på rätt vis. Överlag går det dock bra.

Ett pronationsstöd stärker inte dina fötter för fem öre. Det är någon typ av sak som hindrar foten från att vika sig, eller sulan från att tryckas ihop, thats it. Det gör snarare dina fötter svagare och passiva och istället för att din fot tar smällen likt där du fick ont så hamnar den kraften i dina knän eller högre upp istället.
1989 • Alingsås
#17
12 augusti 2022 kl 07:31
1 Gilla
Jag instämmer med dig i det att ett måste är att stärka upp foten samtidigt som man ev. har stöd i skon tillfälligt.
Annars blir det troligtvis bara sämre.
Så - Aleksandra - rehabba ordentligt och stärk fot/ben, finns flertalet övningar på nätet. Sedan kan man prehabba och ha fler valmöjligheter i skoväg, och en friskare fot.
Per Wester
1986 • Sigtuna
#18
22 augusti 2022 kl 21:45
1 Gilla
Jag har kämpat med liknande problem sedan jag var 12. Har haft en mängd olika skor och olika typer av sulor, till och med formgjutna varianter i omgångar. Inte förrän jag råkade på rätt specialist, när jag fått cuboid subluxation i vänster fot, fick jag svaret att ”nej du pronerar inte, du har för smala skor och för svaga fötter.

Efter ca 6 månader av rehabilitering, från ett liv av felaktiga slutsatser från andra ”specialister”, samt långsam ökad mängd löpning sprang jag förra året, som 35 åring min första mara.

Jag har prövat ett 20-tal olika skor och det är helt sjukt hur svårt det är att hitta skor som passar när man har smal häl och bred framfot. Dom som hittills varit skönast var mina New Balance Rebel v2 2E. Dock hann jag bara få tag på 1 par innan dom var slut. Det är inte mycket kvar av skorna nu. Väntar med spänning på v3 i september.

Även Vongo V5 funkar och dom springer jag i nu men jag saknar fjonget i steget från Rebel v2.

Saucony Endorphin Speed 3 har jag läst mycket gott om. De ska funka även för flertalet med bredare framfötter. Enligt utsago från Jarrett på Believe in the Run ska även dessa komma i bred modell. Har inte hunnit testa dessa själv än men ska ge det ett försök imorn på Runners Store.

Altra har jag även hört gott om från en granne med ankfötter som jag. Men då jag har haft problem även med vader vet jag inte om jag är redo än.

För mig är det viktigt att skorna dels är breda nog i sulan men ännu viktigare att ovandelen är mjuk och stretchig. En del tillverkare envisas med att smälla på stora loggor på skorna som hämmar tygets stretch i mellanfoten vilket är ett aber.

Nu ska jag sluta svamla.
Hoppas du hittar dom perfekta skorna och gör du det hör av dig med tips.
Nacka
#19
23 augusti 2022 kl 10:30
Gilla
Intressant. Nu verkar det av allt att döma som att jag faktiskt pronerar lite, men smala skor och svaga fötter stämmer in här med. Och din beskrivning låter exakt som mina fötter. Svårt att hitta bra löparskor (men ännu svårare att hitta bra vardagsskor, särskilt som kvinna med stora fötter).

Brooks Levitate som jag hade tidigare funkade ganska bra för mig då den är rätt stretchig, även om jag tycker att v2 var bättre än v4. Senaste versionen har jag dock ingen erfarenhet av.

Har nu sprungit några gånger med NB Vongo v5 och tycker den sitter ännu bättre än Levitate v4, även skönt med lite mer dämpning. Benet känns mycket bättre även om jag känner av det ibland, men om det beror på skorna i sig eller något annat är svårt att säga. Ändrat träningsupplägg och övningar för ben och fot kan nog spela in.

Kul att höra att du lyckades med maran trots tidigare problem. När du säger att du ökade mängden långsamt, hur långsamt pratar vi om då?

Skriv gärna här vad du tycker om Saucony Endorphin Speed 3 när du testat.


Per Wester
1986 • Sigtuna
#20
23 augusti 2022 kl 13:47
Gilla
Hej igen,

Testade och köpte Speed 3 idag. Testade även Altra Torin 5. För min fot som är nästan lika bred över mitten som framtill, men med en smal häl var Endorphin Speed 3 och Pro 3 riktigt sköna. Altran gav verkligen unik fotosättning framtill men tyget gav inte utrymme för mellanfoten.

Sannolikt kommer jag testa även Saucony Triumph 20 när den dyker upp i butik.

Som vardagsskor brukar jag beställa sneakers från New Balance hemsida. Där kan man få dom i breda modeller både förr herr och fru. Dock är man lite begränsad till sneakers.

Upptrappningen i löpning är rätt individuell utifrån hur det känns. Jag fick utöver svaga fötter skador i vaderna av fel skor. Mitt upplägg var att när 15x3 tåhävningar på ett ben kändes bra utan någon smärta började jag med att växla gång och jogg i ca 4km varannan dag en vecka.
När det kändes bra sprang jag 5km varannan dag veckan efter. Å sen ökade jag på med max 5% per vecka ungefär. Så fort jag får känningar tar jag en veckas vila från löpning med bara spinningcykel.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.