Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 2125 visningar

Ont i vaden, mara i november?

1973 • Alnö
#1
19 augusti 2022 - 10:12
Gilla
Hej! Sedan två veckor tillbaka har jag ont i ena vaden, under skenbenet, någonstans på mitten. Smärtan kommer o går, jag testade att vila helt tre dagar o tog sen en 4 kmrunda med 5 min jogg o 1 min gå, kände då inget under eller efter rundan, men flera timmar senare kom smärtan tillbaka. Likaså kan smärtan komma o gå under jogging och promenader, varierar mellan 0-6 på en tiogradig skala.

Jag har inte tränat mer än tidigare, men är i övergångsåldern o har gått ned 6 kg under detta år. Jag har varit till en läkare på VC och han sa att jag har benhinneinflammation, så nu vilar jag helt o äter naproxen. Jag trodde själv att detta skulle kunna vara en stressfraktur, kanske pga benskörhet, men läste på o det kan kanske vara rätt som läkaren bedömde. Isf är det bakre benhinneinflammation, medial tibial stress syndrom. Jag äter kalcium sedan i maj och har nu fått östrogen för att inte riskera benskörhet o för mina värmevallningar (som inte är någon lek).

Har någon erfarenhet av dessa symptom o uppfattning om hur lång tid det tar innan jag kan börja jogga igen?
Finns det någon som helst chans att jag kan jogga o gå mig runt New york maraton i November, eller måste jag avboka? Jag vill inte riskerar lång o svår rehab bara för att ta mig runt, men inte heller avboka i onödan, för jag har sett framemot NY i flera år, fick avboka förra året pga en ond häl som visade sig vara orsakad av ischias.

Mvh Helene




Hasse A S
1953 • Munkedal
#2
19 augusti 2022 kl 11:23
Gilla
Besök en bra fysioterapeut eller naprapat som kan ge dej ett bra rehabprogram.
1973 • Alnö
#3
19 augusti 2022 kl 12:33
Gilla
Ja, det har jag gjort, men fick ingen tid förrän fredag nästa vecka. Om någon har erfarenhet o vet något om rehab -tiden så vill jag gärna veta.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#4
19 augusti 2022 kl 15:31
1 Gilla
Helene N,
Varför har du gått ner i vikt?
Medial tibia stress syndrome kan vara benmärgsödem som kan bli stressfraktur!

Jag har själv drabbats av flera benmärgsödem och stressfraktur och för min del har det troligen handlat om för låg aptit och för lågt energiintag i förhållande till mängden träning. Vid benmärgsödem vill man inte äta NSAID eftersom den hämmar läkningen.

Kan du inte få en MR-undersökning? Ge inte upp och framför allt, se till att du får en MR! Vid benmärgsödem är lång vila och rätt sorts rehab viktig. Att vila några veckor hjälper inte, det hinner inte läka. Det är därför viktigt att få veta om det är det eller inte! Jag har haft minst 12 veckors vila vid mina och det har jag behövt!

Läs gärna på om RED-S och om du känner igen dig så ta upp det med läkaren, så att hen förstår att det kan röra sig om överbelastat skelett!

Jag håller tummarna för dig!

Inklippt från studien REI på Linnéuniversitetet:
"Relativ energibrist är ett syndrom som beskriver negativa konsekvenser för hälsa och prestation på grund av ett lågt energiintag i förhållande till träningsmängden. Vid låg energitillgänglighet under en längre period nedregleras viloämnesomsättningen och grundläggande fysiologiska processer såsom proteinsyntes och produktion av könshormoner, för att skydda kroppen mot fortsatt nedbrytning. Energibalans återupprättas på en lägre nivå.

Det medför att idrottare kan ha en stabil vikt inom normalområdet, men samtidigt ha för låg energitillgänglighet för optimal fysiologisk funktion, med ökad risk för ohälsa, skador och nedsatt prestation."

Kram,
Jenny
1973 • Alnö
#5
19 augusti 2022 kl 21:50
2 Gilla
Hej Jenny, Men oj, vad tråkigt för dig med så mycket problem, hoppas du blivit skadefri nu! Jag hade gått upp till 70 kg under förra året, tycker det är för mycket eftersom jag är 170 lång o alltid vägt 62-64 kg när jag tränar normalt. Så jag hoppas vikten är ok?
Jag hoppas att jag äter tillräckligt, har gått ner långsamt genom att minska på kolhydrater de dagar jag inte tränar. Har bara tränat löpning 3 dagar per vecka, därutöver promenader, ngt simpass och lite cykling. Mina långpass har varit som mest 21 km i maj, sedan Max 18 km och då som jogga 5 min - gå 1min.
Jag är tveksam till om mina värmevallningar beror på östrogenbrist och läkaren tog inget blodprov. Jag har minst lika eller möjligen värre besvär efter 3 dygns östrogenbehandling.
Det var intressant det du skriver om benmärgsödem, jag ska kolla det o näringsbrist och är ju riktigt trist om tabletterna jag har fått har motsatt effekt!
MR skulle jag vilja ha, kanske sjukgymnasten kan skriva remiss till det?
Stort tack för alla dina tips!
/Helene
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
21 augusti 2022 kl 08:02
1 Gilla
Trådstartaren: hoppas verkligen du blir så tillräckligt problemfri att du kan komma iväg på ditt löpäventyr, och ta dig runt efter de förutsättningar du har vid det tillfället!

Rent allmänt, vet inte om det finns några lösa trådar du kan plocka upp t ex via Monika Björns böcker, Insta-konto och föreläsningar om kropp och träning för kvinnor i vår ålder? (En snabb insikt är ju att alla har/får väldigt olika situationer, men bara det i sig kan ju vara en del i acceptans och hantering.) http://monikabjorn.se/about-2 https://www.starkgenomklimakteriet.se/sgk-blog/klimakterieaktivist https://www.instagram.com/monikabjorn/
Per Wester
1986 • Sigtuna
#7
21 augusti 2022 kl 10:56
Gilla
Jag har haft återkommande problem med vänster vad på det sätt du beskriver. Förra året när jag fick ont vilade jag från löpning ca 6 veckor och körde istället cykel och olika övningar för rörlighet och styrka i benen.

Tåhävningar och hopprep verkar nu hålla problemen borta.
Per Wester
1986 • Sigtuna
#8
21 augusti 2022 kl 10:57
Gilla
Visst ja. Jag sprang sedan en mara efter detta med bara 2 veckors återupptagen löpning.
#9
22 augusti 2022 kl 06:14
Detta inlägg har raderats
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
22 augusti 2022 kl 10:50
1 Gilla
Inflammationshämmande medel läker ingenting, de är i min mening bara till nytta när man inte kan göra rehab på grund av smärta och liknande akuta problem.
Tåhävningar och hopprep som per använder låter som bättre medicin. Vid klassisk benhinneinflammation, som känns på framsidan av skenbenen finns det en stretch som kan hjälpa, i övrigt att välja mjukt underlag och starta mjukt när man gör sina löppass (eller värma upp). Bra att du får träffa ett proffs. Om det inte är stressfraktur (eller benmärgsödem som jag inte vet nåt om) så skulle jag inte oroa mig för maran, utom att tiden kanske blir sämre än du hoppas, p g a sämre träning.
1973 • Alnö
#11
23 augusti 2022 kl 12:39
2 Gilla
Tack för alla era tips! 🙏❤️
Nu har jag varit till sjukgymnasten som kom fram till att det är överansträngning av senan till postering tibialis, det hittade han genom att klämma på insidan av benet, från fotknölen o uppåt o då gjorde det ont, från fotknölen o drygt en dm upp, mest högst upp. Han sa att jag ska träna cykling för konditionen o testa att jogga någon km, ej backar o se om jag kan utföra det utan att få ont efteråt. Diagnosen lät rimlig tycker jag, men vad tror ni, kan det stämma? Rätt sätt att rehaba eller kan jag göra något mer? Jag kör back on track, men kanske laser el dylikt hjälper? Fotortoser?
1973 • Alnö
#12
23 augusti 2022 kl 12:44
Gilla
* Posterior tibialis skulle det ju stått!
2009 • Klippan
#13
23 augusti 2022 kl 22:21
Gilla
Hej Helene!
Kan vara värt att testa kinesiotejpning.
Möjliggör fortsatt aktivitet med samtidig avlastning från överansträngda mjukdelsvävnad.
Har själv mkt goda erfarenheter av att kunna träna mig skadefri(-inte löparutlösta).
Känns det inte bra efter tejpning ta bort tejpning.
Skickar med länk där Du kan läsa vidare om kinesiotejpning.
Har ingen relation till skaparna av sidan;
https://proathletesverige.se/wp-content/uploads/2018/05/Kinesiology-Taping-PDF-180514.pdf

Lycka till!
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#14
24 augusti 2022 kl 17:38
1 Gilla
Helene,
Så bra att du blivit undersökt!
Så bra att du verkar ha koll på vikten och kosten! Benmärgsödem/stressfraktur är trist, så det vill man undvika...

Jag tycker att Monica C kommer med bra förslag! 😊

Lycka till!

Kram,
Jenny
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.