Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 1748 visningar

Ont baksida

Göteborg
#1
30 augusti 2022 - 17:12
Gilla
Har under flera år nu försökt rehaba bort en skada som vägrar ge med sig! Jag hoppas nu att någon här kanske haft liknande problem och hittat nyckeln för att bli av med smärtan.
Smärtan börjar vid ländryggen, ut mot utsidan av höften, baksida lår, bakom senan vid knävecket och ibland ner vid utsidan av smalbenet. Enbart på mitt vänstra ben. Ingen smärta i andra benet.
Uppkommer framförallt vid intensivare och kraftfullare tempo som intervaller, men också under lugnare distanspass. Uppkommer också vid cykel när högre tryck läggs på pedalen och vid tyngre växel.
Har vilat helt från löpningen, har kört rehab på i princip varenda muskel i kroppen men ändå återkommer smärtan alltid. I korta perioder är det bättre men den försvinner aldrig helt.
Någon som haft liknande och vet vad det beror på eller hur det ska behandlas?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
30 augusti 2022 kl 20:23
2 Gilla
Besök en duktig naprapat. Jag går regelbundet hos en naprapat och har blivit mycket bättre. Du har säkert någon muskulär obalans som behöver behandling och träning.
Lars Severin Johansson
1981 • Umeå
#3
30 augusti 2022 kl 20:29
Gilla
Utbredningen motsvarar retning av nervrot L5.
Göteborg
#4
31 augusti 2022 kl 07:06
Gilla
Tack! Vet du hur det ska behandlas eller har du tips på några bra övningar för problemet?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
31 augusti 2022 kl 07:44
1 Gilla
Låter som det är Ischiasnerven som krånglar.
Kolla med din vårdcentral och be att få komma till en sjukgymnast (utesluter inte besöket hos en naprapat). Men ett besök hos en sjukgymnast är betydligt billigare :-).
2006 • Alingsås
#6
31 augusti 2022 kl 12:19
Gilla
Bild uppladdad av Anonymiserad
Det lutar ju åt att L5-nervroten är påverkad precis som Lars påstår. Diskbråck mellan kota L5 och S1 är ett exempel på möjlig bakomliggande faktor. Jag tror inte att det är något du löser själv, utan gå till en fysioterapeut. Hos de flesta kliniker kan du boka tid via nätet, bara googla och välj första bästa klinik :)
Göteborg
#7
31 augusti 2022 kl 13:59
Gilla
Tack! Läst lite och det stämmer väldigt bra in på hur min smärta är! Har besökt flera sjukgymnaster men fått höra massor av olika anledningar till smärtan.. men ingen som specificerat det till detta! Hoppas det går att lösa med rätt rehab övningar tar gärna emot tips på bra sådana också om ni har!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
31 augusti 2022 kl 14:55
1 Gilla
Som sagt en duktig naprapat som kan se rörelsemönster, blockeringar och låsningar borde kunna fixa det. Min naprapat jobbar igenom hela kroppen från nacken ner till fötterna. Kan vara värt att prova.
hxman
1976 • Skåne
#9
31 augusti 2022 kl 17:47
1 Gilla
Se till att göra en magnetröntgen och kolla om det är diskbråck. Jag gick och drogs med liknande symtom och har precis opererats för diskbråck mellan just L5 och S1
Göteborg
#10
31 augusti 2022 kl 18:37
Gilla
Ska höra av mig till vårdcentralen igen!
Vill du beskriva dina symtom lite mer?
Jag upplever smärtan ibland som väldigt diffus och ibland kan jag inte heller se ett tydligt samband förutom då när jag kör löpträning som det verkligen provoceras fram! Var det likande för dig?
2006 • Alingsås
#11
31 augusti 2022 kl 22:24
1 Gilla
Ett par små tips/info: Varje gång du landar vid löpning komprimeras disken (som består av mjuk gelémassa i kärnan) på höjden och expanderar på bredden. Då trycks bråcket ut mer i sidled och därav trycker det mer på nervroten. Tips på övningar har jag inga konkreta, utan själv kan jag bara googla, för jag har inte kommit så långt i min utbildning än att vi börjat lära oss vad man gör åt saker och ting :) Vet att far min som hade problem med diskbråck mest bara gjorde några stretchövningar för ryggen. Ibland behöver man operera diskbråck om det är tillräckligt illa, men då ska det ju så klart vara ordentligt diagnostiserat av en fysio och uppföljt under en viss tid.

En viktig sak med diskbråck dock är just nedsatt muskelfunktion. Nedsatt muskelkraft i framsida vad (att böja foten mot näsan) och nedsatt sträckreflex i en knäveckssena (slå med hammare i längst ned i baksida lår) pekar mot diskbråck i L5. Övrigt kollar man ofta känsel mellan stor- och pektå. Sen kan det ju vara så att dina symptom mest bara framgår vid löpning då disken konstant expanderar i sidled vid varje landning.
hxman
1976 • Skåne
#12
31 augusti 2022 kl 23:07
3 Gilla
Symptomen beror på hur disken klämmer mot nerven så det går inte att dra några slutsatser baserat på vad just jag känt. Smärta i ländryggen samt i gluteus, hamstring och knäveck. Och nedsatt styrka på samma sida såklart.

All respekt för fysios men utan en MR kommer det handla om gissningar även om det finns en del standardtester (jfr #11). Det är långa kötider i offentlig vård så det är lika bra att gå till VC och få igång processen. Från MR och ev diagnos är det upp till 9mån kö till operation. Inte så kul om/när man har så ont att man behöver dubbel dos morfin för att komma ur sängen.

Jag har sjukvårdsförsäkring via jobbet så för mig var det en förhållandevis snabb process från diagnos till en behandling med rotblockad (typ cortisoninjektion i nerven) som lindrar symtomen och sen operation. Från remiss till MR till rotblockad på ca 2v. Ibland räcker den men för en del återkommer problemen. För mig behövdes sen även en ”ryggdekompression”, operation där man skär bort den utbuktande delen av disken som klämmer nerven. Om inte detta funkar så återstår steloperation som sista alternativ. Naturligtvis har jag kört på med sjukgymnastik under tiden men den har inte hjälpt mig på annat sätt än att fysion har varit ett bra stöd och peppat mig. Kirurgen var inte lika uppmuntrande: ”fatta stt du inte ska ta ett löpsteg till i hela ditt liv”. Jag ska skicka en medalj från lämpligt långlopp till honom nästa år :D

Många går med diskbråck utan att vara medvetna om det eller håller symtomen borta mha fysio. Men jag tycker själv att du åtminstone ska ta reda på orsaken till dina problem och sen fatta ett informerat beslut om hur du ska försöka åtgärda det. En MR är en bra start
Göteborg
#13
1 september 2022 kl 09:13
Gilla
Jag tycker det ni skriver stämmer in väldigt bra och ska gå vidare med detta till vårdcentral.
Min fråga är dock när jag läser om det att diskbråck brukar gå över relativt fort? Jag har gått med dessa nervsmärtor i ca tre års tid nu. Är det möjligt att nervroten är påverkad under så lång tid om man inte behandlat det rätt från början? Kan det vara så att detta är något kroniskt jag kommer behöva dras med och att löpningen är något jag kommer behöva lägga på hyllan? :(
hxman
1976 • Skåne
#14
1 september 2022 kl 11:31
Gilla
Jag har känt av mitt i åtminstone 20år men bara trott att det handlat om typ "muskelobalans" eller "snett bäcken" enl diagnoser från fysios och naprapater. Det var inget som begränsade mig på annat sätt än att jag tyckte det var frustrerande att min vänstersida alltid kändes klenare och att jag nog dragit på mig en del av andra förslitningsskador pga "snedhet". Det blev mer akut i höstas och då fick jag lägga ner all form av aktiv träning och sen blev det gradvis sämre och sämre under vintern/våren.

Som jag nämnde ovan var min kirurg glasklar i sitt budskap att jag hade sprungit färdigt men det tänker jag inte lyssna på. Men mina mål har justerats från X.XX på marathon till att i första hand typ kunna rekreationsspringa en mil smärtfritt. Kirurger verkar iofs älska att framställa olika skador som ytterst besvärliga men det handlar nog mest om att justera förväntansbilden och sen framstå som genier när operationen visar sig lyckas. Fysion är betydligt mer optimistisk och säger att jag kommer kunna springa och träna obehindrat.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#15
1 september 2022 kl 13:11
1 Gilla
Kanske är det så "enkelt" som ett piriformissyndrom. Om det är detta brukar stretchning av piriformismuskeln ge ganska snabb lindring.

Dessa två Youtubers är lite pladdriga i början av sina videos, men sen blir de betydligt mer seriösa.
En video för "diagnos" av piriformis samt en spellista av allt som rör piriformis bl.a. stretchning. https://www.youtube.com/watch?v=4AXP1XW-MJY https://www.youtube.com/c/BobBrad/search?query=piriformis









Göteborg
#16
1 september 2022 kl 21:32 Redigerad 1 september 2022 kl 21:41
Gilla
Har fått höra liknade grejer, bland annat snett bäcken men också muskelobalans trots att jag alltid tränat väldigt allsidigt och försökt stärka upp den misstänkta obalansen, men smärtan har kvarstått.
Det kan med andra ord vara riktigt långdraget då utan rätt behandling…
Tack för hjälpen och lycka till med att komma tillbaka till löpningen!

Tillägg: Precis som du beskriver upplevde jag det också successivt ökande under tid. En störande och diffus men hanterbar smärta till en början som sedan blivit värre och mer ihållande efteråt ibland i dagar. Känns ”slitsamt” för kroppen att gå ut och springa.
Göteborg
#17
1 september 2022 kl 21:35
Gilla
Tack! Har själv varit inne på att det skulle kunna vara piriformis men symtomen stämmer inte in helt, dessutom kvarstår smärtan trots rehab övningar just för piriformis!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.