Löpning Träning 9 inlägg 1167 visningar

Puls efter lättare jogg

1991 • Helsingborg
#1
19 februari 2023 - 18:56
Gilla
Hallåj! Ny på sidan samt forum, men kikat en hel det anonymt innan jag gick med =) Kul att vara här!

Tänkte ställa en fråga till er lite mer rutinerade löpare:

Jag har nyligen börjat jogga efter en tid av lång (läs: verkligen lång) inaktivitet. Jag ligger strax över mitt rekommenderade BMI (25,5), är 31 år gammal och man. Har på det inte tränat någon cardio under ett antal år, men alltid rört mig mycket ute, längre promenader etc.

Så till mitt problem: Jag har börjat jogga en slinga på 900 meter, kör antingen 2 eller 3 varv för att komma in i det nu i början. Det rör sig alltså om 1,8 alt. 2,7km. Jag kör ganska lugnt tempo med kortare steg för att inte ta ut mig allt för mycket nu i början, utan vänja kroppen vid aktivitet igen.

Kommer ganska snabbt upp i runt 160-170 i puls (vilket jag själv tycker är lite högt, men inte hela världen), och har efter ca. 10 minuter efter avslutat pass kommit ner till runt 110-115.

Men sen stannar den där. Springer jag vid låt säg 17:00 håller pulsen i runt 110 tills dess att jag somnar flertalet timmar senare.

Finns det något jag bör göra för att kroppen ska kunna "kyla ner" och komma ner i varv?

Har varit på hälsokontroll som inkluderat bl.a. EKG samt blodtryck och inget har upptäckts som är onormalt. Har en relativt hög puls dagtid (85-95 om jag jobbar vid datorn) och ca. 68-72 i vilopuls.

Tack på förhand!
1967 • Torslanda
#2
19 februari 2023 - 21:13
2 Gilla
Nu är jag bara hobby motionär men det ser rätt normalt ut. Min fru har väldigt liknande mätvärden och liknande halvtaskig kondis efter inaktivitet under hela covid perioden. Innan dess så började hon träna med mig inför GBG varvet. Efter ett par månader så var pulsen sänkt markant efter passen, lägre vilopuls och bättre sömn. Ge det lite tid så kommer kroppen fixa detta till det bättre. Kondis kommer fort så fortsätt köra långsamt men kanske lite längre och eller oftare. Efter skador så ser jag något liknande själv. Hög vilopuls och lång tid innan pulsen är tillbaka på normal nivå. Redan efter ett par veckor ser jag markant förändring så jag bara harvar på. Det är inte så mycket annat man kan göra än att låta kroppen anpassa sig.
Lycka till
1991 • Helsingborg
#3
19 februari 2023 - 21:20
Svar på inlägg #2
Gilla
Intressant, tack för ditt svar!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
19 februari 2023 - 21:32
1 Gilla
Om någon sprang bredvid dig, skulle du obehindrat kunna prata med denne? Om inte springer du för fort.
Du har ju varit på en hälsokontroll, så min tolkning av att pulsen inte går ned snabbt är att du anstränger dig för mycket i förhållande till din träningsnivå.
Träna tre ggr/ vecka minst 30 minuter varje gång och varva springandet med att gå. Googla på "run walk method" for beginners, så hittar du säker ett bra program. Om du inte redan har en pulsklocka så kan det vara en bra investering.
Lycka till med löpträningen
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
19 februari 2023 - 22:48
3 Gilla
Håller med Mathias, det låter inte konstigt. Och som Ingrid säger, spring inte för fort. Kunna "prata med en kompis" betyder inte att kunna föra en konversation, utan att kunna säga en enkel mening, som "idag känns som en bra dag att springa, ska vi prova att ta ett fjärde varv?.

Håll ut några veckor även om inget händer, det kan ta lite tid när man startar från noll, men det är viktigt att behålla kontinuiteten, så ta inte i för hårt, det får kännas såsigt, lägg hellre på lite på sträckan än att öka farten.

Lycka till!
1991 • Helsingborg
#6
19 februari 2023 - 23:02
2 Gilla
Tacksam för era svar. Låter som att jag ska fortsätta kämpa, sänka tempot en (hel) del och öka sträckan lite istället! Trevlig kväll!
Bek
1978 • VGR
#7
21 februari 2023 - 17:49
Gilla
Beror ju på vad du tycker är kul också. Mitt steg känns konstigt när jag springer för sakta. Run/walk kan ju vara ett alternativ. Ett annat alternativ är att köra på och vänta på att du blir bättre tränad.
Kör inte hårdare än att du kan hålla dig till de träningsdagar du bestämt dig för.

Är målet att gå ner i vikt skulle jag kika lite närmare på vad du äter, lite styrketräning kan göra stor skillnad för att behålla muskler.
Helsingborg
#8
21 februari 2023 - 19:19
Gilla
Är man ny på löpning och relativt otränad så kommer pulsen vara hög för minsta lilla ansträngning. "Lugnt" tempo är dessutom relativt. Även små, korta steg kan vara hårt tempo när man är ny.

Mitt första löppass var 5km i 6:50/km-tempo med en puls på 165. Hade inte tränat någon sport på över 20 år. Var oerhört jobbigt och på håret att jag klarade hela vägen. Men... Lite mer än ett år senare var tempot omkring 5:20/km med en puls på 140. Så det kan gå snabbt.

Lycka till i Fredriksdalskogen (om du är HBG:are och kör en 900m slinga så gissar jag att det är där du kör) 😉
1983 • Bandhagen
#9
31 mars 2023 - 13:40
Gilla
Bra svar här redan. Brukar själv inte mäta puls, men vill bara tillägga att jag efter många års löpning (7-10km, ca 2-3 ggr vecka) fortfarande upplever de första 1-2 kilometrarna som väldigt tuffa, i princip varje gång. Efter dessa km börjar det kännas bättre och kan tillochmed kännas skönt, när man har igång kondisen bra, och tempot ligger rätt.

Men med detta i åtanke så tänker jag att 2-3 km som "testbänk" kan vara något missvisande. Kanske du får en bättre puls/belastningsnivå om du försöker springa rung 4-5 km istället och kollar pulsen kring de sista km istället?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.