Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 2126 visningar

Nike 4% och Saucony endorphin pro, passar inte min fot?

#1
17 mars 2023 - 15:07
Gilla
Hej! Har många skor jag brukar växla mellan när jag springer, springer.
Har nu provat Nike 4% och Saucony endorphin pro med resulatet att jag får j''tte ont under mina fötter efter ca 1 km.....!!! som i hålfoten, känns som jag har inget stöd där. inte kul...
Springer ca 4-5 mil per vecka så det är inte det att jag är ovan att springa. Kanske mer ovan skorna..
Vill ju ha ett par karbon-skor att kunna springa lite studsigt med i sommar!

Va har ni för tips på karbon-skor som funkar för mina fötter, de skor som gått bra hittils är Topo, platta och med stort utrymme för tårna och lite drop. Även mina icebugs går bra, pytho6 tror jag dom heter.

Hade dom här onda skorna redan förra året, och då var det samma sak kommer jag ihåg. Då kunde jag "lära" fötterna att klara kanske 6-7 km i dom innan jag fick för ont.. så att öva upp fötterna tror jag inte på, tror helt enkelt på en annan typ av sko för min fot.

Vad har ni för tips på sko?
1971 • Nykvarn
#2
17 mars 2023 kl 15:53
Gilla
Svårt att ge råd utifrån det du beskriver. Jag har båda modellerna och även om jag fick gå upp en halv storlek i Saucony så upplever jag dem ganska lika i passformen. Båda är väldigt väldämpade och framförallt Nike är ju väldigt smala just i hålfoten för att därefter ha lite mer utrymme i tåboxen.

Dessutom har ju de flesta av kolfiberskorna väldigt luftiga, tunna ovandelar som tillsammans med den höga mellansulan ger väldigt lite stöd och skorna kan därför upplevas som lite instabila, t ex i svängar.

Jag tycker ju dock att båda modellerna är ett under av komfort om jag jämför med just Icebugs modeller som ofta är ganska stela och hårda (jag har dock inte använt Pytho) och jag saknar också erfarenhet av Topo.

Det finns ju alternativ från Asics i Metaspeed och även nu Puma som har fått positiva omdömen.Den sko som är mest välstuderad och ger den största dokumenterade effekten är fortfarande dock Nikes båda modeller Vapor-och AlphaFly.
John K
1969 • Stockholm
#3
18 mars 2023 kl 09:26
Gilla
Nu är jag ingen expert men har du råd, så rekommenderar jag Adidas Prime X Strung. Detta under förutsättningen att du kan löpa med lite mer instabila skor. Förutom att den är den roligaste kolfiberskor jag har använt, så är den helt otroligt skonsam för benen. Har i stort sett alla kolfiberskor (en sjuk hobby för en blygsam motionär), men denna modell tillåter mig att öka träningsmängden markant utan att benen/hälsenan tar stryk som i andra skor.

Detta understryks också av andra mer välinformerade testar. Googla.

Nackdelen är förstås det orimligt höga priset men jag har nu ett par som har gått 650 km utan någon märkbar skillnad i känsla eller slitage på sulan..
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
18 mars 2023 kl 17:46
Gilla
Hoka Rocket X2 verkar få bra omdömen för stabilitet. Ser ut att ha en ganska rak läst också till skillnad från Next% 2:s ostbågeform om man tittar på dem underifrån.

Jag har också Adios Pro v2, är en rimligt stabil och skön sko att springa i. Dock inte direkt snabbare än ett par vanliga Pegasus enligt min åsikt. Känns för över ingenjörade för att använda direktöversatt svengelska.

Instämmer i att man bör gå upp i storlek på Endorphin Pro 3. Jag tog TTS som iofs fungerar, men det känns som att trampdynan/tårna "ramlar över framkanten" på rockern.

Det var enklare förr, Asics DS Racer på lopp, klart!
1971 • Nykvarn
#5
18 mars 2023 kl 20:23
2 Gilla
Bild uppladdad av Staffan Dahlgren
På tal om DS Racer 10 vs Endorphin Pro 3. 2014 vs 2023. Jodå, har kvar ett par Asics Tarther v1 också. 😊
2006 • Alingsås
#6
19 mars 2023 kl 19:11
Gilla
Fick lämna tillbaka min Nike Varpofly just för ont i hålfoten något fruktansvärt. Tur att jag inte köpte Saucony endorphin pro 3 då utan tog speed istället eftersom jag har samma fötter som dig. Nike Tempo% fungerar också för mig.

Jag har en kolfibersko som funkar. Hoka Carbon X3 men den är mer en superskön träningssko än en tävlingssko. Fast jag kom för första gången under 4 timmar i den på ett Marathon.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
19 mars 2023 kl 19:28
1 Gilla
Apropå DS Racer, så kommer jag ihåg känslan halvvägs genom ett Marathon med de skorna på fötterna. "Skorna känns bra, allting känns bra!" Var verkligen ett par riktigt bra skor de där.

Men samma känsla eller egentligen väsentligt bättre har jag känt med Next% v1 dvs de gröna. Som gjorda för Marathondistansen de skorna!
1971 • Nykvarn
#8
21 mars 2023 kl 08:25
2 Gilla
Det enda maratonlopp jag sprungit med Next% (v2) var fjolårets varma Stockholm så det var ingen riktig värdemätare. Däremot sprang jag 2019 års Stockholm Maraton i Vaporfly 4% Flyknit som nog varit min favoritsko genom alla tider och det gick oerhört bra och det loppet minns jag som ett av mina bästa och roligaste maratonlopp med väldigt sköna skor på fötterna :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.