Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 1097 visningar

Bondi x, superdämpat = ”trampa sirap”?

Stig H Olsson
1986 • Göteborg
#1
10 september 2023 - 18:45
Gilla
Närmar mig 40 och upptäckt löpningen på äldre dar. Sprungit sista året i hoka carbon x men införskaffade ett par hoka bondi x för långpassen för att skona fötter knän och rygg lite. Första gånger jag springer i superdämpade skor, men dom känns så enormt tröga och långsamma. Är det normalt? Känslan är som att trampa sirap, blir fortare trött i benen och konditionen känns jobbigare i dom i valfritt givet tempo jämfört med carbon x-dojjorna.

Vänjer man sig/anpassar steget eller är väldämpade skor så slitiga att släpa runt på rent allmänt?
1974 • Stockholm
#2
10 september 2023 kl 20:27
Gilla
Bondi x är ju också en sko med kolfiberplatta ("carbon")...
Jag har aldrig sprungit i någon Bondivariant överhuvudtaget så kan inte uttala mig om just Bondi, men kan säga något allmänt.
Ja, väldämpade skor kan upplevas som energitjuvar. Inte helt ovanligt att de dessutom är lite tyngre vilket också påverkar.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
10 september 2023 kl 21:15
Gilla
Jag har Bondi 6. Sköna skor som jag inte tycker stjäl nämnvärt med energi. Däremot saknar de moderna supermaterials spänst, som t.ex. Endorphin Speed. Helt ok distansskor, men det finns numera bättre.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
10 september 2023 kl 21:37
Gilla
Intressant diskussion om att väldämpade skor upplevs som energitjuvar. De marknadsförs ju ofta med termen "energy return". Själv blir jag mindre stel i benen efter långpassen när jag springer i "svampiga" skor.
Håkan B
1964 • Helsingborg
#5
10 september 2023 kl 21:41 Redigerad 10 september 2023 kl 21:41
Gilla
Saucony Triumph gjordes ju helt om från version 20. Svårt att hitta en roligare mängdsko som är heldämpad.
1974 • Stockholm
#6
10 september 2023 kl 23:43
Gilla
Tja, jag föredrar oclså väldämpade skor överlag.
Sen påverkar förstås sådant som distans, typ av löpning (intervaller, långpass etc), löparens tyngd osv hur skon upplevs vid ett specifikt tillfälle och hur mycket man kan få tillbaka i energi respektive hur mjukt man landar.

Ta Speedgoat tex. Man kan inte landa mycket mjukare. Men så värst mycket energi tillbaka tycker jag inte att de ger relativt sin tyngd och dämpning. För mig börjar det märkas när distansen närmar sig 20 km. Då börjar benen bli sega.
En lättare och mindre dämpad sko på samma runda landar jag inte lika mjukt i och både ben och fötter tar mer stryk under löpningen men jag upplever inte samma sega känsla i benen.
1982 • Mariannelund
#7
11 september 2023 kl 03:44
Gilla
Jag har sprungit mycket i Hoka Bondi. Älskade skon i början. Att kunna springa på asfalt utan att få ont i fötter och smalben var fantastiskt. Det var något jag hade problem med förr. Men med dom skorna försvann det problemet. Så jag har haft 3-4 Bondi.

Men nu verkar mina ben tåla belastningen bättre. Så jag har testat lite andra skor med mer studs i. Då blir det otroligt segt att gå tillbaka till Bondi igen. Man får betala för dämpningen med en sko som är lite svampigare och stjäl energi. Jag kan se det tydligt på pulsen på distanspass. Jag får springa saktare med Bondi för att hålla samma puls som jag har med studsigare skor.
Magnus Högfeldt
1972 • Stockholm
#8
11 september 2023 kl 08:49
Gilla
Ska inledningsvis säga att jag generellt gillar skor från Hoka. Har många modeller som är alldeles prima.
Men... Bondi X är plumpen i protokollet. Jag köpte den i tron om att få det bästa av två världar - superskofjong från carbonet och stötdämpning på moln från den maffiga sulan. Tycker istället att jag fick de sämsta från två världar. En tung och styv doja...
Har förvisso inte sprungit i vanliga Bondi, men den är ju lovordad, så förmodligen bättre än Bondi X. Så köp vanliga Bondi om du vill ha max dämpning. Clifton om du vill ha liiite snabbare. Mach eller Rincon om det ska gå fort, men utan carbon och sedan kanske Rocket X2 om det ska gå skitfort.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#9
15 september 2023 kl 22:09
Gilla
Har alltid haft ett par Bondi i min skorotation alltsedan 2104 då de var de första Hoka jag köpte. Just nu är det ett par Bondi X jag springer med som Bondi-sko. Jag tycker om dem, det enda jag inte gillar är att det fastnar för mycket stenar i X:et under sulan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.