Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 719 visningar

kort rumpmusler kollapsar !?

Mr YW
1962 • Hovås
#1
4 oktober 2023 - 13:49
Gilla
Bild uppladdad av Mr YW
Ha haft ett konstigt problem med rumpmusler på senare tid.

Det brukar komma dagen efter ett långt pass (15-20 km för mig). Helt utan varningssignal kan musklerna (ungefär på det grön-markerad området på bilden) plötsligt tappar styrkan medan jag går hemma eller på jobbet. Då blir det ont i området i mycket kort stund (halv sekond typ). Sen går det över och jag kan gå normalt och det inte gör ont längre.

Det jobbiga är att jag inte vet när det kom och vad som sätter igång det. Det kan hålla på så 4-5 ggr/dag i 1-2 dagar. Sen går det över.

Jag tror inte att det är något allvarligt men jag vågar inte träna under tiden. Så det blir ofta två- ibland tredags vila mellan löpningen.

Jag har svaga hamstring och ofta får ont i sättmuskler efter löpning. Försök att träna lite mer på hamstring när jag kan.

Vad tror ni? Är det bara att träna upp rumpmusklerna gluteus medius+maximus som gäller eller kan det vara något annat?
Mattias
1973 • Vänge
#2
4 oktober 2023 kl 14:23
2 Gilla
Jag har något liknande fast i större omfattning där det liksom hugger/tappar styrkan vid vissa rörelser. Det är dock mer ett konstant tillstånd och jag är uppenbart mer klen i vänster sida än höger. Jag är också konstant spänd i det område du indikerar. Min sjukgymnast menar att det i stor del beror på klen muskulatur, felaktig vridning i höften(Min vänstra fot har ett normalläge att peka utåt istället för rakt). Jag är också sjukt stel i ljumsken. Allt det här botas med rörelseövningar, styrketräning(Bulgarian splits, tunga, 4-5 reps) och stretch. Förhoppningen är att jag ska bli bättre men just nu känns det bara som man botar symptomen och inte orsaken. Men har bara rehabbat 5-6v.

Jag skulle påstå att du behöver jobba med din styrka kring området innan det blir värre och du får problem likt mina som varar nästintill hela tiden.

Men som vanligt är rådet, besök en sjukgymnast eller dylikt som kan ge en professionell analys.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
5 oktober 2023 kl 08:32
6 Gilla
En övning för att aktivera området du markerat är att använda gummiband som du sätter runt anklarna på fötterna, sen kliver du några steg i sidled varpå du vänder och kliver åt andra hållet. Välj ett kort gummiband med relativt mycket motstånd.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.