Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 622 visningar

Springa i värme - MoonRun :: Monteverde :: Costa Rica

1990 • Umeå
#1
26 november 2023 - 01:37
Gilla
Hej, jag har tagit tillflykt till Costa Rica för att surfa när det är som mörkast och tråkigast hemma. Men som den löpare man är så lyckas man inte undvika informationen om ett ultra lopp här borta, 66km 3000 höjdmeter Moon Run Monteverde. Tusan det är som att man redan är anmäld. Som ni säkert förstår så är ju det största problemet värmen och dessa höjdmeter, hur tusan ska man överleva som vinterrustad västerbottning?


Så jag efterfrågar era tips kring att springa i värme? Gärna historier av episka dimensioner som man kan ta lärdom av.
1967 • Torslanda
#2
26 november 2023 kl 12:38
1 Gilla
Hur länge är du där? Kroppen anpassar sig på ca två veckor till värmen om man kör när det är som på loppdagen. Jag är uslare än usel på värmelöpning, ultra är ju ändå en vintersport, eller hur😋 min mest episka fail var var första great wall marathon. Jag fick be flygplatspersonalen att ta av mig skorna för jag kunde inte böja mig ner😂. Ta med elektrolyter som te.x. Usalty. Jag behöver 2 i timmen i värme. Hydrera!!! Testa ett pass innan där du väger dig nnan och efter för att se hur mycket du svettas. På årets Black River Run hamnade jag på akuten för att jag drack för lite. Slarva inte med vätska och energi. Viktigast, krångla inte till det och ha kul. Du gör helt rätt som passar på.
1990 • Umeå
#3
27 november 2023 kl 01:33
Gilla
Jag har varit här en vecka och det är 19 dagar kvar till racet. Så det finns fortfarande mycket tid kvar att anpassa sig till värmen. Det där med att väga sig måste testas, så att man kan räkna lite mer på vätske konsumtion.
1974 • Stockholm
#4
27 november 2023 kl 17:54
Gilla
Kroppen ska ju gärna hinna med att ta upp vätskan också
1967 • Torslanda
#5
27 november 2023 kl 18:58
Gilla
Stämmer, de flesta klarar bara att ta upp från en halv liter till max 1 liter per timme med en gravitation mot ca 0,8 på flertalet. Man brukar få rejält sämre prestation när man förlorar mycket vätska (ett par procent utöver det som är bundet till glykogenet). Du kan lagra ca 500 gram glykogen och varje gram lagrar 2,7 gram vatten så det blir ca 1,5 liter vatten som kan svettas ut utan kostnad på performance. Men, krångla inte till det, drick efter törst men glöm inte att ta in vätska, gärna sportdryck som innehåller elektrolyter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.