Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 441 visningar

Erfarenheter av höftledsprotes och joggning

1960 • Örebro
#1
7 februari 2024 - 18:03
2 Gilla
Hej.
Jag har bytt höftled och fått en protes inopererad i somras.

Jag tänkte starta en tråd där jag gärna vill ha erfarenheter från dom som har bytt höftled och börjat jogga om både positiva och negativa saker dom upplevt sedan dom bytte höftled och började jogga.🏃🏼‍♂️🏃‍♀️

Berätta gärna VAD ni springer,( trail eller asfalt), och hur långt ni springer nu och tidigare, likaså vad ER plan för framtiden är förutom de erfarenheter NI har av rehab och erat jogging-liv efter höftbytet.


Jag vet att det redan finns en tråd om detta,(https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=45177),
men den är gammal och utvecklingen har gått framåt.

När höften började "bråka" sa läkarna att en protes höll i ca. 10år och att den inte gick att byta så jag gjorde en alternativ behandling på en idrottsklinik i Stockholm.
Det visade sej var rätt tänkt, då jag kunde dröja på bytet av höftled till i somras,(2023).
Beskedet nu är att protesen kan hålla upp till 20 år OCH den går att byta, vilket ger mej upp till 40 år totalt och då är jag över 100 år.
Då kan jag tycka det är en ok ålder att sluta jogga i 😅

DOCK är läkarna VÄLDIG oense om ifall man får spring/jogga.
Ungefär varannan läkare/fysioterapeut jag pratat med säger att man kan jogga, och var annan att man absolut INTE får det.

Inte ens inom samma team säger dom samma sak.
Läkaren som opererade mej sa att det var ok att jogga medans sjuksköterskorna sa nej.
En av fysioterapeuterna sa ok den andra nej MEN en läkare jag känner privat sa att OM det är livskvalitet att jogga för mej så ska jag göra det men ta det försiktigt så DET går jag på nu.

JAG började jogga igen strax för jul och har kommit upp på 5 km nu och är jätteglad för det.
Innan höften började krångla sprang jag 3gg/vecka uppdelat på 1gg 15km, 1gg10km och en 1gg 5km.

Jag har alltid och kommer alltid att hålla mej till grus och skogs-stigar,(Trail), vilket kanske är bättre än asfalt även om nedförsbackarna kan vara krävande för höften/Protesen.

Jag har som mål att kunna spring Parkrun,(5km) i sommar på åtminstone samma kilometertid/tempo som jag sprang sista lidingöloppet på vilket måste vara en realistisk och försiktig plan.

MIN erfarenhet så här långt är att ju MER jag tränar ju MINDRE ont får jag i höft och knä som också är dåligt.

Visst, det finns andra träningsmetoder som cykel, skridsko, skidor osv vilket jag också har tänkt köra MEN jogga är så enkelt och för mej VÄLDIGT viktigt för hälsan både mentalt och fysiskt.

Tänker dock var försiktig och INTE spring vare sej för fort eller långt.
Jag är så glad att jag överhuvudtaget kan jogga.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
7 februari 2024 kl 20:01
Gilla
Ingen egen erfarenhet av detta, men en löparkamrat sprang både Göteborgsvarvet och åkte Vasaloppet efter att hon fått en ny höftled. Dock kan skidåkning ironiskt nog vara mer "farligt" på grund av fallrisken, inte bra om man slår i höften. Viktigt att ha starka muskler som stabiliserar ben och höfter.Här finns en vetenskaplig genom ämnet https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37185068/
Tyvärr ligger den inte som fulltext,me om du tar dig till biblioteket på Örebro universitet kande säkert hjälpa dig med detta. Alternativt känner någon student som kan ladda ned den 😃.
Prata gärna med en ortoped som själv springer och diskutera just dina förutsättningar att återvända till löpningen.
1960 • Hillared
#3
7 februari 2024 kl 20:11 Redigerad 7 februari 2024 kl 20:13
Gilla
Anders Jelander som har protes på bägge sidorna sprang nästan 100 mil 2023. 3 Marathon och 2 Ultra fick han ihop. Vet inte om han gjorde DNS på tre av dem? https://www.jogg.se/Traning/TdBok.aspx?anvid=24676
1960 • Örebro
#4
8 februari 2024 kl 15:19 Redigerad 8 februari 2024 kl 15:23
Gilla
Tack för info. både John & Ingrid.
Ja, det verkar som om fler och fler börjar jogga igen efter bytet av höft.
Jag gjorde min behandling på idrottskliniken i Stockholm 2019.
2019 gick inte protesen att byta och höll endast ca. 10 år
Det gjorde att jag sökte mej till alternativa behandlingar och hittade den här idrottsklininken som hjälpte mej att fördröja operationen till hösten 2022.
Fick sedan bytet sommaren 2023.

Det verkar som utvecklingen av höftproteser och operationsmetoder har gått enorm framåt under den perioden så jag kan tänka mej att det inte finns många relevanta studier på effekterna av att jogga med höftprotes.

Det var lite därför jag startade tråden så kan vi som fått en höftprotes ge varandra information, erfarenheter och lärdomar om att jogga med protes.

MINA tankar är att utförslöpning borde fresta på protesen, då det blir större belastning nedför, så där tänker jag ta det lugnt.
Sen tror jag på att ta så korta steg som möjligt då även ett längre steg ger större påfrestning.
Tror nog att riktmärket på 180 spm i kadens kan vara ett bra mått att försöka följa.

Innan operationen och innan problemen med höften började så sprang jag Lidingöloppet på 2:50:31 vilket gör 5:41 i tempo.
Mitt 1:a mål är att kunna springa Parkrun,(5km) i sommar i samma tempo.

Sen får vi se hur jag går vidare efter det, lite beroende på hur det känns då.

Jag vill inte på något vis äventyra min höft då jag är så glad över att överhuvudtaget kunna jogga och komma ut i naturen som det är nu.


Linda G
1975 • Malmö
#5
8 februari 2024 kl 15:26
1 Gilla
Har ingen egen erfarenhet, men Tove Langseth fick ny höftled nyligen och har börjat springa igen så smått. Du kan kolla in hennes Instagramkonto, @tovelangseth, och hon har även skrivit en del om rehabiliteringen och att börja springa igen på sin blogg, rocknrollrunning.se
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.