Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 501 visningar

Förebygga främre knäsmärta

1978 • Malmö
#1
12 mars 2024 - 16:13
1 Gilla
Hej! Någon som har tips på gymövingnar (ej fysioterapi med gummiband o likn) som hjälper att förebygga främre knäsmärta?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 mars 2024 kl 21:30
1 Gilla
Det beror ju på var smärtan kommer ifrån. Är det senan som är överansträngd brukar man rekommendera enbens knäböj, men för mig var det för tufft mot senorna på insidan av knät. Jag körde istället Yogarörelsen Draken med gott resultat.
#3
15 mars 2024 kl 20:30 Redigerad 15 mars 2024 kl 20:30
Gilla
Jag antar att du menar diagnosen "främre knäsmärta", som även mer specificerat kan benämnas patellofemoralt syndrom. Hade en polare som drabbades av detta. Fysio fann då att han var svag i den viktigaste/starkaste muskeln i quadriceps: rectus femoris. Leg extension maskin är specifikt riktad mot denna muskel. Marklyft, knäböj och allt som innebär att du står upp med fria vikter är helt värdelöst om du vill träna rectus femoris. Men precis som Oldboy beskrivit kan symptomet bero på många olika saker, och det går inte att avgöra vad just du behöver för att förebygga utan att undersöka styrka i specifika muskler och sedan träna upp de svaga. En viktig nyckel till skadeförebyggning är helt enkelt balanserad styrka jämsemellan alla muskler.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.