Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 414 visningar

Plantar fasciit och fotkramp

1977 • Stockholm
#1
27 april 2024 - 09:07
Gilla
Jag började få känning i hälen för ca 6 veckor sedan i samband med att jag växlade upp löpningen efter en vinter med mycket längdskidor (pga jag hoppades att alternativträning skulle minska skaderisken men ironiskt nog är nog skidåkningen orsaken till min PF). Löpte på i 2-3 veckor trots känning (dumt!) och tog sedan löpvila en vecka och all känning försvann. Började om med löpning men fick tillbaka mer känning ojävig har nu löpvilat i 2 veckor.

Upplever fortfarande känning snarare än smärta och det växlar från dag till dag. Ibland ingen känning alls ibland ganska mycket. Morgon och förmiddag har jag en tydlig vass känsla mitt under hälen och på eftermiddagen är det mer stram känsla i själva hålfoten och ibland framme under trampdynan under mittersta tån.

Jag upplever att jag lätt får kramp i hålfoten. Om jag knyter tårna som i en knytnäve så krampar det på sidan av hålfoten. Har mycket höga fotvalv och väntar på att mina gjutna inlägg ska bli klara. Upplever också en krampkänsla om jag går upp på tå. Upplever också ett pirr/stickningar under foten ibland.

Någon som har liknande erfarenheter och har något bra tips? Är osäker på hur mycket jag ska belasta och tex promenera. Har inte riktigt hittat något mönster vad som gör att det blir bättre eller sämre vissa dagar. Har scannat hela internet och läst trådarbete både här på jogg.se men även på Reddit. Upplever att vadstretch gör känningen under hälen värre snarare än bättre. Har även testat stretch av framsida vad men märker ingen skillnad.

Långt inlägg. Någon annan som upplever kramp under foten?
1973 • Stockholm
#2
27 april 2024 kl 10:13
Gilla
Kanske kan du kolla med någon duktig fysioterapeut, för det kanske är något annat eller nånting mer?

Fick själv PF förra sommaren, men känner inte igen dina symtom riktigt. Det där med stickningar eller ont under mittersta tån känner jag inte igen. Inte heller kramp.

Det är mer häl och mellanfot, speciellt efter att man kört ett pass och sedan vilat ett tag, typ dagen efter ett pass direkt på morgonen. Då har det kunnat göra ordentligt ont i några minuter, tills man kommit igång.

Sen tror jag det kan ligga nånting i det där med säsongsalternativträning, då kan man hålla uppe en del kondition, men tappa i styrka och skadetålighet, så att det blir lättare att skada sig när man drar igång.
1977 • Stockholm
#3
27 april 2024 kl 10:44
Gilla
Jag går hos en kiropraktor (sedan många år tillbaka) och vi tror att grundproblemet är snedbelastning pga låsningar i höften. I kombination med högt fotvalv där foten får jobba mycket för att hålla uppe hålfoten/fotvalvet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.