Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 10655 visningar

Löparmage vs. Imodium/Dimor under tävling

Mikaela Borneson
1981 • HÄGERSTEN
#1
4 maj 2009 - 15:46
Gilla 
Hej!
Inte ett så roligt problem att skylta med men kanske vanligare än vad man tror.. Jag har alltid trott att det beror på att jag inte tål sportdryck men jag kan inte skylla på den anledningen längre. Jag har problem med löparmage och söker med ljus och lykta om all info som finns om detta, har bl a läst samtliga trådar i forumet som behandlar detta.
Nu börjar frågan allt mer aktualiseras inför Sthlm Marathon som närmar sig med stormsteg. Endel tips jag läst handlar om att ta imodium för att slippa dessa problem under tävling. Hur går man till väga rent konkret och har det slagit väl ut för er som testat?
Jag är orolig att det inte ska fungera och att man ska få förvärrade problem istället alt. att magen inte kommer igång efteråt.
Tacksam för tips!
//"Anonym" =) knappast...
1981 • Göteborg
#2
4 maj 2009 - 15:54
Gilla 
löparmage är ett bekymmer för många eliten, motionärer osv.

Jag kan med få riktigt bekymmer - ibland så händer det och då får jag tag i det då.

En sak vet jag träning vs mat vs mage går hand i hand.
Kroppen utsätts för extrema påfrestningar vi en mara, så jag tycker det inte är konstigt att magen är helt "fuck upp" i mellanåt
1987 • Västra berget (Rimforsa)
#3
4 maj 2009 - 15:58 Redigerad 4 maj 2009 - 16:01
Gilla 
Jag har testat Dimor vid två tillfällen. Första gången så tror jag inte effekten hann hinna kicka in innan jag började springa, tog två stycken cirka 1 och 1/2 timma innan, och då fick jag inte önskad effekt. Andra gången så tog jag pillrena cirka 2 och 1/2 timma innan och då funkade det perfekt!
Min mage verkar bli mer och mer van vid skumpandet och jag fixar längre och längre sträckor utan problem, om jag har koll på matintag och toabesök innan. Men till Sthlm Marathon så kommer jag köra på att ta två stycken 2-3 timmar innan för att vara på den säkra sidan.
Inga problem efteråt för mig, magen var snarare stabilare än vanligt flera dagar efteråt.
Jag tycker du ska testa på ett långt långpass innan, då gör det inget om det går åt skogen (ordvits!), förutom den möjliga uteblivna eller försämrade träningen då.

Vet inte om du läst på FunBeat också men det finns en rätt lång tråd om löparmage här: http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=426478
Måns Montell
1979 • Gävle
#4
5 maj 2009 - 07:42
Gilla 
Om du ska ta Imodium före ett lopp rekommenderar jag att du prövar det på en träning innan. I likhet med de flesta mediciner finns en rad biverkningar, och i fallet Imodium ganska vanliga; biverkningar man nog gärna undviker under ett marathon.
http://www.apoteket.se/apoteket/jsp/polopoly.jsp?d=4732&ProductSKU=57172&prodinfotype=&showBuy=true&action=showProdInfo
1971 • Nykvarn
#5
5 maj 2009 - 15:11
Gilla 
man vill ju undvika att snacka skit här på forumet men jag funderar lite tvärtom (utan att ha provat). Dvs, är det inte bra att t ex innan maran ta ett mikrolavemang typ Mikrolax (som finns på Apoteket) istället för att så att säga slippa oroa sig senare på dagen??

Min mage brukar reagera efter långpass uppemot 30 km.
Eva Fejes
1976 • Halmstad
#6
20 augusti 2009 - 13:25
Gilla 
Jag har också tänkt på det här med Mikrolax. Har någon provat? Hjälper det?
ulf johnson
1977 • uppsala
#7
20 augusti 2009 - 14:20
Gilla 
Jag är mycket tveksam till att använda Dimor/mikrolax/liknande läkemedel, som faktiskt kan ge en ganska rejäl effekt, biverkningar osv. Vanligt hederligt kaffe i kombination med lite tävlingsnerver brukar få fart på magen innan tävlingen...
Eva Fejes
1976 • Halmstad
#8
20 augusti 2009 - 15:23
Gilla 
Jag kan inte dricka kaffe utan mjölk, smakar inte gott tycker jag :( Jättelite kaffe med jättemycket mjölk funkar bara i mitt fall, men det blir inget toabesök efteråt. :(
Red G
1974 • Lindesberg
#9
20 augusti 2009 - 16:09
Gilla 
Ursäkta att jag säger det här, men om det hjälper att dricka kaffe någon timme innan loppet. Spelar det så stor roll vad det smakar om det hjälper?
Undra om de andra preparaten smakar så gott?
Låt kaffet svalna lite, håll för näsan och drick snabbt!

Kaffe brukar sätta fart på min mage.

Se det positivt, är du inte van att dricka kaffe TROR jag att chansen är större att kaffe kan hjälpa dig att få fart på magen innan loppet.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.