Löpning Kost & Näring 7 inlägg 3635 visningar

Ladda inför GBG varvet

Magnus Fagerell
1960 • Kungsbacka
#1
4 maj 2009 - 21:07
Gilla
Hur mycket extra behöver man äta inför halvmaran för att orka hela vägen
och hur mycket bör man springa sista veckan ?
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#2
4 maj 2009 kl 21:17
Gilla
Jag vill minnas att jag åt en ordentlig portion pasta tre timmar innan jag sprang senast. Sista veckan kan man ta en eller två lätta pass. Jag gillar att vila helt de sista dagarna innan. Då spritter det fint i kroppen på dagen D.
1981 • Göteborg
#3
4 maj 2009 kl 21:26
Gilla
Jag har "kolhydrat laddat" sluta dricka kaffe 3 dagar innan för te x gbg varvet för 2 år sedan
( förra året var jag skadad)

Detta året kommer jag äta likadan balanserad kost som min kropp är van vid, typ blodpudding, fisk, kött och kanske ngn god pasta rätt och jag kommer dricka KAFFE.

Sedan blir det 2 lekpass sista veckan ( för att reta upp kroppen ).
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#4
4 maj 2009 kl 21:31
Gilla
Sista 2 dygnen räcker nog om man trycker i sig lite extra kolhydrater + tar ett glas extra vid varje måltid. beror kanske lite på hur lång tid man planerat att vara ute på göteborgs gator.
Det finns ingen anledning att börja experimentera inför loppet, man bör äta samma kost som vanligt eller det man vet funkar sedan tidigare. Dricker man kaffe i vanliga fall bör man givetvis inte sluta med de dagarna innan.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#5
4 maj 2009 kl 21:34
Gilla
För min del blir det en vanlig frukost i form av yoghurt med müsli, ägg, mackor, äggmackor, kaffe. Inga extravaganzer behövs när det gäller halvmaran tycker jag. Sedan käkar jag kanske något lättsmält 1½ timme före start. Lagom med dricka, vatten och kanske en cola. Jag siktar på en tid under 1:25 och då behövs ingen laddning.

Min tävlingsvecka kommer att bestå av enbart lätta distanspass 6-10km förutom på måndagen eller kanske tisdagen då jag kör 6km i planerad halvmarafart efter en kortare uppvärmning.
För egen del har jag testat att både vila dagen före tävling såväl som att springa ett par kilometer och jag märker ingen skillnad så jag får se hur benen känns. Vill de springa så springer jag en kort runda.
csaba
1973 • Malmö
#6
4 maj 2009 kl 21:48 Redigerad 4 maj 2009 kl 21:50
Gilla
För mig blir det Tävling, Lördagen innan (Lundaloppet 10km). Måste har lite fart i benen (har inte kunnat träna snabba pass), men ser det som en förbereddelse inför Varvet.

Sista veckan "lättare" Snabbdistans pass på måndag 10 km, två dagars vila och lätt jogg på 5 km på torsdag och vila Fredag.
För mig är vilodagarna viktiga för min vadskada (vilar jag 1-2 dagar så brukar det kännas lättare, så därför tränar jag nu bara varannan dag)

Pasta dagen innan med en kolhydratdrink och pasta på varvtåget senast 3-4 timmar innan och eventuellt någon banan och energikaka 2 timmar innan.

Dessutom ingen kaffe (koffein) hela veckan (från måndagen) och 2 koppar på tävlingsmorgonen !
Jag brukar ha lätt huvudvärk (efter 2 dagar utan kaffe), men att avvänja min kropp på koffein gör att jag får bättre effekt på tävlingsdagen då (dessutom så brukar då få igång min mage och sen behöver jag inte bekymra mig om toalettbesök sen).
(det lilla koffeinet sägs vara vätskedrivande tror jag är mariginellt).

Dessutom så går jag till massör på torsdagen ( 2 dagar innan). får igång blodcirkulationen i benen lite och känner mig mer avslappnad i musklerna på loppet.


Formen är tyvärr inte på topp, men jag får göra det bästa av det.
Patrik Norrlund
1982 • Göteborg
#7
4 maj 2009 kl 23:14
Gilla
Det är helt klart lite lurigt med start klockan två (beroende på startgrupp kan det väl bli framåt fyra iofs). Jag går upp i tid och äter en lätt grötfrukost (tror jag drar i lite maxim carboloader pulver i gröten) och sedan en lunch med pastasallad med nötter m.m. Till det en fruktsallad (banan, melon, druvor, russin osv) alternativt smoothie. Det är relativt lättsmält och har funkat bra för mig förut.

Viktigt att dricka vatten kontinuerligt i små doser under förmiddagen och fram till en timme innan start (då hinner man gå på toa en sista gång innan start). Jag äter en energybar kanske 40 min innan start. Tidigare har jag druckit sportdryck innan start men det blir det inte i år, precis som jag hört vissa experter säga kan man lätt bli dåsig av det vilket jag upplevt.

Annars håller jag med föregående inlägg, det behövs inte så mycket hokus pokus på en halvmara. Även om man springer på runt 2 timmar så är det inte extremt lång tid så att man hinner bli helt utpumpad på energi. Det som spökar är nog snarare att man tränat dåligt än att man ätit dåligt, hehe... ;)

Förresten, jag kör en lätt fartlek på tisdagen 6 km, kanske 2-3 km på torsdagen om det känns rätt. Massage lät intressant! Jag springer Sthlm marathon två veckor efter, så jag tror jag ska slänga in en massage däremellan...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.