Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 2784 visningar

Benhinnorna-Råd och hjälp tack!

Maria Wernersson
1976 • Storvreta
#1
13 juni 2009 - 13:34
Gilla
Jag har tidigare i mitt liv genast fått ont i benhinnorna när jag sprungit. Men då sprang jag med dåliga skor, så jag har tänkt att det var orsaken då. Nu köpte jag riktiga skor i mars och det har gått bra att spring. Men jag har samtidigt tagit det lugnt med asfallt och försökt att springa i skogen eller i väggrenen.

Men nu till problemet. I torsdags när jag sprang märkte jag att jag hade ont i ena benhinnan. Hade det redan lite innan faktiskt trots att jag inte sprungit på några dar. Konstigt!! Gjorde mer ont när jag sprang, men jag fortsatte och tyckte det gav med sig efter typ 3 km. Kändes dock hela tiden. Nu sprang jag alldeles nyss drygt 5 km och benhinnorna kändes direkt. Nu på båda benen, innan var det bara vänstra. Jag undrar nu vad detta beror på? Gick i klackskor (dock låga) hela förra lördagen på ett bröllop. Kan det vara det??(Är inte klackskomänniska) Eller beror det på att jag succesivt sprungit längre sträckor och för mycket på asfallt? Att benhinnorna klarade sig så länge inte sträckorna blev för långa och många? På Löplabbet sa de att jag kanske skulle behöva inlägg, men att jag skulle känna och se. Trodde ju tills nu att jag inte behövde det eftersom benhinnorna inte kännts av. Nu vet jag inte: Vad råder ni mig att göra nu?? Jag vill ju nu sträcka mig mot att springa en mil och så blir det så här! :( Så frustrerande!!! Hjälp!
< < < 1 2 > > >
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#2
13 juni 2009 kl 15:33
Gilla
Jag råder dig att söka i forumet, det finns snart 100tals trådar om just detta redan.
Det är ett helvette att ha det :( men du blir av med det relativt enkelt genom att följa råden som folk ger.
Lycka till
Ola Gladh
1974 • kristinehamn
#3
13 juni 2009 kl 18:27
Gilla
Jag vill inte ge dig något råd eftersom jag själv lyssnade på råd på detta forum som gjorde att min värk i benhinnorna ledde till benhinneinflammation, jag kan bara berätta hur jag kom tillrätta med mitt problem. Gick till en massör som med en laserpenna tryckte sönder knölen som bildats på smalbenet. 3 smärtsamma behandlingar, voltaren, vila i 4 veckor från all träning. Sen startade jag upp väldigt försiktigt och långsamt med löpningen igen.
Lycka till.
Müller
1967 • Järfälla
#4
13 juni 2009 kl 19:15
Gilla
Och vad var det för råd som gjorde att du blev sämre?
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#5
13 juni 2009 kl 21:56
Gilla
Har haft problem med benhinnorna. För tillfället springer jag på land en gång i veckan ca: 9 km och springer i vatten 1 gång i veckan. Har tidigare sprungit 14,5 km -22 km varannan dag. Men vilade i fyra veckor, sedan har jag börjat såhär. Känns lite i smalbenen, men gör inte ont, jag kommer fortsätta såhär till jag inte känner något alls och då öka land träning 1 gång extra per vecka för att sedan stanna på 2 landträning och 1 vettenträning per vecka.

Lycka till
Sedir
1987 • Stockholm
#6
14 juni 2009 kl 15:41
Gilla
Jag har konstant lite svårigheter med benhinnorna. Det finns tusen olika sätt. Vissa smörjer sina ben med Voltaren, vilket jag tycker är helt sjukt. Okej om det är en tävling man ska springa. Men inte när man tränar. Något är fel. Jag bytte löpteknik och det har hjälpt mig mycket.

Stretcha ordentligt, utvärdera din löpteknik (hur du belastar dina ben när du springer). Det finns miljoner trådar på forumet. Lycka till!
Maria Wernersson
1976 • Storvreta
#7
14 juni 2009 kl 17:29
Gilla
Hur utvärderar man sin löpteknik? På sista tiden (kanske 2-3 veckor) har jag börjat försöka att springa mer framfota löpning. Jag liksom trycker ifrån med tårna och tar korta snabba steg. Tycker att det är skönare att springa så och lättare. Kan det vara det som benen är ovana vid kanske? Fast när jag tänker efter så tror jag nog att det blivit för mycket asfaltsträning. Jag tycker nämligen det är så mkt roligare att springa på nya gator än i skogen. Får väl nöja mig vid skogen ändå då ´mutter´ Nu har jag tänkt cykla lite ett tag istället tills hinnorna återhämtat sig. Känns nästan helt bra idag (fast då har jag förstås inte provat springa). Igår gjorde det ont även när jag satt stilla. Ska nog gå till Löplabbet och fråga dem med. Det kanske är så att jag behöver inlägg på asfalt men inte i skog som jag läst att det var för ngn i en annan tråd. Tack för era svar iaf. Ska läsa runt lite i andra trådar med. men det är ju samtidigt bra att få personliga svar även om jag förstå att ni blir less när samma frågor dyker upp i ett kör ;-)
Ola Gladh
1974 • kristinehamn
#8
15 juni 2009 kl 16:56
Gilla
Fortsatt träning med stetching blev katastof för mig.
Mattias
1972 • Jönköping
#9
15 juni 2009 kl 19:51
Gilla
Håller med föregående talare. Har lagt av med stretchning oxå. Det blev bara värre ju mera jag stretchade. Sedan så löper jag enbart på asvalt. Sedan ett år tillbaka så är jag helt symtonfri och kan löpa hur mycket jag vill.
Fredrik Jonsson
1969 • Mo
#10
15 juni 2009 kl 20:19
Gilla
Och jag som upplevt att mina stackars benhinnor blivit mycket bättre sedan jag började stretcha vaderna ordentligt...
1960 • Finspång
#11
15 juni 2009 kl 22:10
Gilla
Gå till en ortoped och skaffa ilägg !!
Numera är jag väldigt försiktig med att öka träningsmängden och lyssnar noggrant om kroppen säger ifrån.
Hade problem med benhinnorna och höfterna i 2 år. Trodde ett tag att jag var utsliten, men så var inte fallet....
Har nu kunnat lägga av med iläggen vilket känns jätteskönt.
Stretcha vaderna hjälper till en del, men besvären kommer alltid tillbaka. Voltaren fungerar också men besvären kommer alltid tillbaka... Växelvis varmt och kallt vatten hjälper för stunden det med.
Istället gå till botten med problemet vilket torde vara fotvinkeln.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
16 juni 2009 kl 15:13
Gilla
Stefan, det var intressant, fotvinkeln säger du. Kan det vara för tjocka hälar på skorna alltså? För de är ju ofta tjocka.
1976 • Sollentuna
#13
16 juni 2009 kl 16:27
Gilla
Mina problem med benhinnorna försvann direkt då jag ökade stegfrekvensen, dvs tog kortare steg, och inte landade hårt på hälen. Jag tror mao att mina problem berodde på en kraftig och plötslig utsträckning av framsidan på smalbenet då hälen gick i marken. Kan känna det fortfarande om jag tar långa steg i nån utförsbacke, men det blir aldrig någon isittande smärta.
Camilla Green
1982 • Linköping
#14
16 juni 2009 kl 16:42
Gilla
Jag har haft mycket problem med benhinnorna vid gång men aldrig känt av de när jag springer. Tror precis som Claes att du slipper problemen om du undviker att landa på hälen. Jag landar med hela foten samtidigt och tror att de är därför jag inte har problemen vid löpning utan endast gång, då man alltid sätter i hälen först. För att bli av med benhinneinflammationen fungerar Zon el liknande salva jättebra på mig, försvinner nästan direkt. :)
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#15
16 juni 2009 kl 17:06
Gilla
Camilla - det kan nog va väldigt sant.. jag har ont ibland när jag går snabbt hem från jobbet, men sen har jag aldrig problem (peppar,peppar) när jag springer. jag har ingen löpskolning övöer huvud taget, men jag sätter nog också i hela foten snarare än hälen...
1964 • Timmele
#16
16 juni 2009 kl 20:34
Gilla
Mina benhinneproblem försvann helt efter köp av ilägg. Jag var i Borås och ordnade ett par för cirka 1000kr. Det var det bästa köp jag gjort.
Charlotte Holmgren
1972 • Kristianstad
#17
19 september 2009 kl 17:17
Gilla
Jag har precis börjat springa väldigt lätt för att komma igång ordentligt så småningom.
Mitt problem är att jag får så himla ont i mina benhinnor. Har det med att göra att jag är otränad?
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#18
3 maj 2010 kl 12:48
Gilla
Det här var intressant! Jag känner mest av mina benhinnor i uppförsbackar ... inget allvarligt än, men är rädd att det kan bli. Har funderat på om jag behöver nya skor, men det kan ju som sagt lika gärna vara så att jag behöver inlägg.
Angående fotvinkeln så kan det ju lika gärna vara pro- eller supination som att hälen är hög. Läste en artikel där man hävdade att alla joggingskor är felkonstruerade eftersom hälen är högre än framfoten. Tydligen är det normala att landa på framfoten, och det kan man inte när hälen är högre. Men jag grejar inte att springa barfota!! Huvva! Artikelförfattaren hade inte haft någon skada - och han sprang barfota, framfot i först. Tycker att teorin är intressant, men som sagt, svår att testa för mig i alla fall. Det finge bli i vatten då - och det har jag inte lust med i maj!! Stranden här är dessutom stenig och inte alls inbjudande för jogging. Oj, det blev långt ...
Oldboy
1952 • Danderyd
#19
3 maj 2010 kl 13:04
Gilla
Charlotte: Ja, det kan nog bero på att du är ovan. Det tar lång tid för benhinnor att växa sig starka för de har så dålig blodtillförsel jämfört med muskler som kan bli klart starkare på några veckor. Det finns nog någon styrketräning man kan komplettera med. Överhuvud taget är styrketräning bra när man vill öka mängden träning, förebygger skador.

Susanne: Om du får mest ont i uppförsbackar beror det nog inte på skorna, i uppförsbackar landar alla på framfoten (om det är någorlunda brant i alla fall). Så inlägg lär inte hjälpa heller.

Har själv sluppit några ihållande besvär av benhinnorna. Men ibland på hårt underlag eller om jag drar iväg i hög fart utan att ha joggat upp så känner jag av dem.
Magnus M
1970 • Järfälla
#20
3 maj 2010 kl 13:16
Gilla
Korta ned löpsteget!!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.