Löpning Kläder, Skor & Prylar 4 inlägg 2565 visningar

GPS-klockas täckning i skog/tunnel

Martin
1975 • Klågerup
#1
8 juli 2009 - 13:32
Gilla
Går i tankar om att köpa min första GPS-klocka och har läst "allt jag kan komma över", och även tittat på de flesta trådar här på forumet. En sak jag inte har tänkt på, eller funnit svar på tidigare, är att klockarna ibland verkar tappa satellitkontakt om man springer i tät skog, i stad med mycket höga byggnader och ibland även när man springer i tunnlar. Nu är väl det sällan ett problem med just tunnlar, för de är sällan långa (men visserligen ändå tråkigt om inte rundan blir rätt). Men hur är det egentligen med skog/städer - finns det någon allmän uppfattning om någon modell har bättre/sämre täckning på dessa ställen?

Jag kommer även att springa broloppet nästa år, där 4 km tunnel ingår. Nu tänker jag inte köpa - eller låta bli att köpa - en klocka bara för att klara av broloppet, och jag antar att den lär tappa kontakten med satelliterna när man springer in i en betongtunnel som dessutom går under vattenytan... Hur löser man en sådan sak, så att distans/snitthastighet mm ändå fungerar? Räknar klockan ut hur långt man sprungit när man får kontakt igen, dvs "på gps-punkt A tappade jag kontakten och på gps-punkt B återfick jag den och därimellan är det 4 km och eftersom att klockan har gått hela tiden har den där stollen nog sprungit hela vägen också...?"

Tackar på förhand om någon kan dela med sig om sin kunskap på ovanstående.

mvh /Martin
Johan H
1976 • Göteborg
#2
8 juli 2009 kl 14:02
Gilla
En tunnel på 4 km finns ingen GPS som klarar men vad jag sett så mäter den ändåsträckan från sista punkten tills kontakten återfås igen.Vill du ha en helt säker lösning så köper du en footpod till exempelvis din Forerunner 305/450 så tar den över mätningen om du skulle tappa satellitkontakten.

Garmin och Polar:s nya GPS:er har samma känslighet, om suunto implemnterat samma chip än vet jag inte.
Martin
1975 • Klågerup
#3
8 juli 2009 kl 14:45
Gilla
Ok, ungefär som jag trodde gällande täckningen i alla fall. Fotpod har jag inte tänkt på, men det skulle ju kunna bli ett bra komplement då såklart. Tackar!
1969 • Sala
#4
9 juli 2009 kl 12:21
Gilla
De senaste modellerna (kanske även de äldre) kan växla över till mätning via fotpodsmätning när man tappar GPS-täckning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.