Löpning Kom igång 6 inlägg 3442 visningar

Tyngre trots bättre kondition

Karolina Bjurehed
1978 • Borås
#1
13 juli 2009 - 16:44
Gilla
Var helt otränad när jag började springa för cirka två månader sedan. Bestämde at jag ska köra efter 10 veckors principen:
V1: 9 min gå - 1 min jogg. Upprepa 3 gånger
V5: 5 min gå - 5 min jogg...osv...

Är nu uppe på 6 min jogg och 4 min gå. Här börjar det bli tungt.... Nu kan jag känna att 4 min jogg är tungt och att jag får plåga mig igenom resterande 2 minuter. Men när jag var på vecka 4 och jag sprang 4 min och gick 6 min - då gick det lättlätt och med bra tempo.

Nu vet jag inte om jag ens orkar lägga på en minut jogg till.

Hur kommer jag över spärren - och varför blir det så här?
Andreas Simon
1971 • Västerås
#2
13 juli 2009 kl 19:20
Gilla
Kanske joggar du för snabbt när du väl joggar? Testa att ta det lugnare, då borde du kunna lägga till minuter!
1978 • Uddevalla
#3
13 juli 2009 kl 19:57
Gilla
Karolina : Det stämmer nog Andreas´s påstående. Jag började träna ungefär samtidig som du, kolla min dagbok ska du se. De första gången fick jag gå större delar av mina sträckor. Jag ökade distans och brydde mig inte om tid, det får ta den tid det ta. Huvudsaken är att hjärtat får anpassa sig efter det arbete det utsätts för under en längre tid. Eftersom du har klarat 4 min, istället för att jogga 5 min på en och samma gång kan jogga 2 + 3 min i lite snabbare tempo, gång emellan.
1965 • Torsås
#4
13 juli 2009 kl 22:41
Gilla
Kan du inte köra en vecka till enligt V5 och se om det känns bättre sen att öka joggtiden? Eller som sagt: du kanske springer för snabbt? Vad är det som känns tungt - är det benen som stumnar eller andningen som blir jobbig? Kan det vara ngt tillfälligt, förkylning på gång, sovit sämre, ätit annorlunda?
Jag körde enligt samma princip när jag kom igång med min joggning för ngt år sedan och det hände att jag körde enligt samma schema fler än 3 gånger. Det funkade för mig just då.....
Lycka till!
1975 • Hässelby
#5
14 juli 2009 kl 02:36
Gilla
Som Andreas skriver, spring sakta och försök att springa lite längre än dina 6 minuter.

Jag kan tillägg att jag alltid har tyckt att det är som jobbigast några minuter in i löpningen (ca. 5-10 minuter in i passet), till och med när jag har varit som mest vältränad. Men när kroppen har kommit igång och blivit varm och har ställt in sig på vad den ska göra så lättar det. Oftast är det inte förrän in i 4-6 km som det börjar kännas riktigt bra tycker jag. Jag vet inte om det kan vara något liknande för dig? Springer du sakta och tar dig över den sega och tunga barriären så kanske det lossnar?


Karolina Bjurehed
1978 • Borås
#6
14 juli 2009 kl 09:21
Gilla
Tack för era svar :) Jag ska testa att springa lite lite långsammare och se om det känns bättre. Upptäckte igår att det blir lite roligare om man springer olika rundor. Tror att det ev är en mental bit i det hela också. När jag springer samma rund hela tiden så vet jag "jäklar nu måste jag springa uppför DEN backen"..osv....Det kanske påverkar det med.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.