Löpning Övrigt 62 inlägg 5249 visningar

Lösa hundar i spåret

Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#1
28 september 2009 - 14:50
Gilla
Ok.
Först vill jag bara säga det att jag själv är hundägare och älskar hundar.
Men vid flera tillfällen när ja löpt min runda så blir ja påhoppad av hundar.
Och inga små saker heller utan hyfsat stora saker schäfer 1 gång och 2 ggr har det vart större hundar.
Dock har dom inte bitit mig men vart och nosat på allra heligaste för att markera.
Även om jag inte är hundrädd så blir man rätt skitnödig när dom kommer fram.
Och kan bara tänka mig hur dom som är hundrädda skulle känna sig.

Nån som har nått tips hur man skall uppföra sig när man kommer springande?

Jag vill inte alls gnälla tycker hundar skall få va lösa och är rätt liberal och tror inte så mycket på förbud av alla slag men är intresserad hur man skall uppföra sig när man kommer springande mot en hund.
Kanske detta är fel forum men vi gör ett försök alla fall.

Vet inte hur ni funkar men stanna är förödande för mig ;)
Jag har ju en tid att slå på min runda och ingen hund skall komma i vägen för mitt lopp ;)

Äntligen måndag !!!
< < < 1 2 3 4 > > >
1973 • Täby
#2
28 september 2009 kl 14:59
Gilla
Det finns naturligtvis inga metoder som har garanterat resultat men att undvika ögonkontakt brukar vara bra. Ignorera hunden så gott det går, rak i ryggen, ingen ögonkontakt - då lär du verka både självsäker och trist ur hundens synvinkel och de lämnar dig förhoppningsvis i fred.
1966 • Karlstad
#3
28 september 2009 kl 15:27
Gilla
Det finns några mastodonttrådar i ämnet..
Andreas Simon
1971 • Västerås
#4
28 september 2009 kl 18:13
Gilla
Jag röstar på ett totalförbud.
Bengt
1979 • Vallentuna
#5
28 september 2009 kl 18:22
Gilla
Jag springer massor i ett närliggande joggingspår, nästan varje gång jag springer där så möter jag lösa hundar. Konstigt nog har ingen hund någonsin sprungit efter mig.
Det är hundägarnas ansvar och de ska fan hålla ordning på sina hundar. Jag är uppväxt med hund och älskar hundar, men ja skulle bli redigt förbannad om en lös hund kom och hoppade på mig i spåret.. Vet dock inte hur man ska bete sig för att undvika att dom springer efter en.
Ava
1958 • Lindome
#6
28 september 2009 kl 19:48
Gilla
Jag brukar göra mig så stor jag kan och vråla "Gå hem med med dig!" innan hunden hinner fram till mig. Där jag bor fattar hundar sådana tillsägelser och ger sig genast av.
David P
1977 • Stockholm
#7
29 september 2009 kl 07:30
Gilla
Knäa hundskrället när han nosar på dig.
Sven Andersson
1966 • Kista
#8
29 september 2009 kl 07:45
Gilla
Spring fram med blottade tänder mot hundägaren och nosa henne/honom i skrevet? Eventuellt nafsa i vaden?
1984 • Torslanda
#9
29 september 2009 kl 07:58
Gilla
Lösningan är ju självklart att springa ifrån hunden.
Jag blev jagad av två ilskna hundar från en bondgård mellan lund och bjärred en gång i somras och vart livrädd. Det blev en spontanspurt mitt i långpasset. Som tur var fick jag ett försprång, plus att de tröttnade efter ett hundra meter. Annars känns det som jag hade varit körd...
Finns det risk att man eggar upp hundarna ytterligare med detta förfarande?
1986 • Göteborg
#10
29 september 2009 kl 08:02 Redigerad 29 september 2009 kl 08:04
Gilla
Har själv hund på tre äpplen hög som brukar springa med mig lös, men jag vet att han aldrig skulle hoppa på någon. Jag tycker att hundägaren ska ha hunden kopplad om den inte kan "uppföra" sig. Man ska aldrig behöva komma i närkontakt med en hund om man inte vill, sparka mot hunden så kanske ägaren har den kopplad nästa gång?? Jag avskyr när lösa hundar springer efter mig och min hund och ägaren skriker - Stanna så jag får tag på han/hon! Inte fan tänker jag stanna när jag springer på tid! Har man en olydig hund får man ju ha den i koppel! Men det är ju aldrig hundens fel, bara en dum ägare...
Fast, detta var ju inget direkt svar på hur man undviker på att bli påhoppad.. :P Ett bestämt NEJ kanske får vovven på andra tankar. Så att den hör att man är mänsklig och inte är ett troll som är ute i skogen och springer... eller nåt :)
Åsa O
1978 • Stockholm
#11
29 september 2009 kl 08:22
Gilla
Jag har hund som jag alltid håller kopplad när jag springer (för säkerhets skull, vill inte att hon ska skrämma ngn) men vi råkar ofta ut för lösa hundar som vill springa fram och hälsa på oss. Oftast funkar det bra att bara fortsätta springa, det svåra är att få min hund att vilja följa med mig isf att stanna och busa :)
Den lösa hunden brukar inte följa efter om du visar ointresse, är den framme och nosar kan du knuffa/fösa bort den med händerna utan att stanna. Skulle en hund springa fram och hysteriskt börja hoppa/nafsa på mig skulle jag alla gånger knäa den ordentligt och ryta åt den.

Jag kan inte förstå att det är så svårt för vissa hundägare att visa lite hänsyn. Jag har min hund lös ibland men då är det med fokus på henne så att jag kan hålla koll, springer jag har jag fokus på det och då är det bättre att hunden är kopplad. Nu bor ju vi i centrala Stockholm, självklart är det annorlunda på landet.
Sven Andersson
1966 • Kista
#12
29 september 2009 kl 08:49
Gilla
Hund ska vara kopplad där hund ska vara kopplad, enligt lag, förordning, lokal ordningsstadga, eller skylt. Oavsett vad ägaren tycker sig ha för pli på den.
Leif A
1946 • Sigtuna
#13
29 september 2009 kl 08:58
Gilla
När det har hänt några gånger blev jag härsken på upphoppande hundar. Så till slut knäade jag hunden i bröstkorgen så pass kraftigt att den slog runt och landade med en duns. Ytterst förvånad. Ägaren blev urförbannad så det blev en rätt livlig diskussion (!). Min km-tid rök så klart.
Andra gången lommade en slokörad ägare iväg, med hunden kopplad.
Egentligen vet jag inte om det kan rekommenderas, man kan bli biten.
Ett "Far åt helvete hundjävel" har också hjälpt några gånger.
Till saken hör att jag blivit biten rätt ordentligt, sjukhus, så adrenalinet går fort upp när hundar inte vet sin plats.
Dock ska i ärlighetens namn sägas att de flesta har bra koll och/eller koppel.
1962 • Torslanda
#14
29 september 2009 kl 09:33
Gilla
Tyvärr så är det väl så att vissa djurägare inte har en aning om vad deras djur kan göra. Nu finns det massa bra djurägare så det är inte generellt, men man hör djurägare att det aldrig är djurets fel att de biter.
Det är att man har för vida byxor, eller tittar på djuret eller springer för fort.
Dessa människor gör att det är ett MÅSTE med koppeltvång. Helst djurfritt på smala spår.
1978 • Malmö
#15
29 september 2009 kl 11:16
Gilla
Skulle någon knäa eller sparka på en hund i min närhet bara för att den är nyfiken skulle personen i fråga nog få vara beredd på att förklara sig förbannat väl. Hade det varit min hund hade personen förmodligen fått vara beredd att försvara sig fysiskt. Min hund är mitt ansvar så beter hon sig illa får man ta upp det med mig. Punkt slut! Är det sedan så att en hund är aggressiv så är det en helt annan sak. Då är det självförsvar. Dock ska man betänka att även hundar kan få för sig att försvara sig och att sparka t ex en okänd schäfer som inledningsvis bara är nyfiken är ingen bra ide. Det kan dessutom göra hundföraren förbannad och blir det bråk kan ni själva räkna ut vilken sida hunden ställer sig på. Så lite självbevarelsedrift bör man ha.

Jag tycker självklart att hundar ska hållas kopplade om de ställer till förtret för personer men så undrar jag också helt ärligt vad f-n en del joggare sysslar med när de t ex springer över en hundrastplats istället för att springa runt den. Ett praktexempel var när en joggare sprang över Limhamnsfältet (som är Malmös största hundrastplats) och började sparka efter hundarna i gruppen som han sprang rakt igenom för att han skulle då inte väja. Hade jag varit där hade han omhändertagits tills polis kommit på plats.

Det handlar om respekt för varandra. Är ägaren dum nog att släppa sin hund på ett ställe där den är ivägen för andra så är det ägaren som ska sägas till. Men man behöver inte stanna för det. Gör som någon skrev tidigare och gapa och skrik på hunden så ska ni se att ägaren kommer sättande och skamset kopplar sin hund varpå han/hon tänker sig för nästa gång. Dock är det inget vidare bra sätt att bli av med hunden för den tror förmodligen bara att du vill leka.

Sedan är det ju så att man aldrig skäms så mycket som när någon lugnt och sansat förklarar för en att nu har du faktiskt gjort fel och ställt till förtret för andra så skulle du vänligen vilja hålla bättre koll på din hund nästa gång. Funkar faktiskt mycket bättre än att skälla och vara aggressiv. Visst måste man stanna till för att göra det men det är också en del av retoriken och man får väl belöna sig med att man gjort en massa andra joggare en tjänst.

Saker jag personligen retar mig mer på är folk som låter sina barn tulta fritt mitt i löpspåret. Jag tycker själv om barn och det är därför jag hade haft väldigt svårt att leva med om jag 80kg tung hade sprungit rakt in i ett litet barn som helt plötsligt bara hoppar in framför mig. Eller folk som går och röker i motionsspår... arghhh....
#16
29 september 2009 kl 11:29
Detta inlägg har raderats
1980 • Mölnlycke
#17
29 september 2009 kl 11:36
Gilla
Henrik: är din hund "nyfiken" på mig så är risken stor att jag använder knän eller fötter. Vill du inte att detta ska hända så får du f*n-i-mig se till att ha pli på djuret. Jag har inget som helst intresse av att knäa eller sparka dig; det handlar om självförsvar Jag tänker inte offra en hälsena bara för att hunden eventuellt bara är nyfiken, speciellt inte om husse eller matte fruktlöst försöker kalla tillbaka den.

Detta säger jag med eftertryck eftersom jag alltid ser till att hålla undan för hundar, kopplade eller ej.
1978 • Malmö
#18
29 september 2009 kl 11:43 Redigerad 29 september 2009 kl 11:50
Gilla
Henrik H: På vilket sätt äventyrar en nyfiken hund din hälsena? Är den aggressiv och biter så är det en helt annan sak. Det skulle jag aldrig försvara; jag skulle förmodligen själv stoppa den hunden på bästa lämpliga sätt (våld eller icke våld). Det är fortfarande hundförarens fel och ansvar men att försvara sig är en självklarhet. Dock är det en betydligt bättre idé att stå väldigt stilla om man anser att hunden verkar aggressiv, invänta hundföraren så att han/hon kan koppla sin hund och sedan tillkalla polis.
Laufen
1969 • Göteborg
#19
29 september 2009 kl 11:54
Gilla
Kenneth, du kan väl inte i ärlighetens namn mena att en hund bara är nyfiken när den hoppar mot en? Eller missförstår jag dig?
Jag har varit med om alltför många kopplade och lösa hundar som hoppat upp mot min mage, strupe och ben. Det är ingen kul upplevelse. Jag än så länge inte sparkat någon hund, men varit nära några gånger när de aggressivt hoppat mot mig utan anledning. Det är väldigt obehagligt att ha en hund skällande, dreglande och i vissa fall hoppande mot en. Ägare ta ert ansvar. Det är ert ansvar att hunden agerar som den gör. Inse att alla inte tycker det är kul med en ”nyfiken” hund. Det är svårt att inte sådan situation för det är försvarsmekanismer som sätter igång. Visar ägaren inte något intresse av att hålla tillbaka sin hund i en sådan situation blir man lätt ännu argare. Jag var ute för några år sedan, med min då 7 årige son, när en hund skällde och hoppade upp mot min sons ansikte. Jag blev urförbannad och puttade undan hunden. Ägaren bara skrattade och sa men ser ni inte att han vill bara leka! Men HALLÅ!!!! om min son ville leka med hunden hade han frågat, han hade inte bara hoppat på den. Det kan jämföras med om jag träffar på någon i spåret och stannar henne/honom och vill vara nyfiken och skaka hand eller nåt annat helt plötsligt. Nej knappast att hon/han skulle finna sig i om jag sa: jag är bara lite nyfiken på dig.

Att springa in på hundrastgård utan att anpassa sig är ju självklart fel. Mannen på Limhalmsfältet gjorde fel. Men att ha hund lös i ett område där löpare, flanörer går är för mig lika otänkbart, liksom att ha barn eller vuxna som gör annat i spåret än det man skall göra i spåret, tultar eller vad det än är.
Med hopp om bättring
1978 • Malmö
#20
29 september 2009 kl 12:04
Gilla
Lars: Ditt inlägg är väldigt nyktert och jag håller mig dig i allt faktiskt. Likväl som att min hund inte ska springa fram till folk hur som helst ska heller inte folk springa fram till min hund hur som helst. Men tyvärr gör de det ändå. Och tyvärr finns det folk som låter sina hundar springa omkring hur som helst.
Det där med din son förstår jag fullt ut och att behandla en hund bryskt har jag inga problem med, inte ens om det är oprovocerat (ok jag skulle väl bli lite upprörd men inte mer). Det är när det kommer till att folk skriver saker som att det skulle vara världens mest naturliga sak att sparka till ett djur som jag blir förbannad.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.