Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 22602 visningar

HJÄLP VATTENBLÅSOR o de går inte bort!

1984 • Huskvarna
#1
1 oktober 2009 - 21:02
Gilla
Hej
har ngn ngt bra tips på hur man ska få bort vatten blåsor?
jag köpte mig ett par nya asics 2140 o håller på att springa in dom men jag har grymt känsliga fötter så jag får alltid skavsår eller blåsor!
Skavsår har jag klarat mig ifrån denna gången men nu har jag fått vattenblåsor på insidan av hälen! jag har spräckt den ett par ggr ( vet att man ska undvika men vill ju gärna springa) men nu har den blivit så stor så jag får inte på mig skon! den är alltså ca 2 cm lång o en 1 cm hög den borde ju sprängas men det verkar inte vilja göra detta!
Vad ska jag göra! hjälp mig!
/ ylva
1980 • Mölnlycke
#2
1 oktober 2009 kl 21:13
Gilla
Compeed till det läker.
1984 • Huskvarna
#3
1 oktober 2009 kl 21:45
Gilla
ok men ska jag spränga den först då?
Johan I
1987 • Örebro
#4
1 oktober 2009 kl 22:16 Redigerad 1 oktober 2009 kl 22:18
Gilla
Om du inte "spränger" vattenblåsorna så kan de börja torka och hårdna, då blir det en förhårdnad istället som kan bli svår att få bort och ev. göra lite ont.

Kanske är det strumporna du borde kolla på istället för skorna? Har du funktionsstrumpor? Det finns vissa utan inre sömmar som gör att det inte uppstår samma friktion som t.ex. vanliga strumpor (bomull).

När du sticker hål på blåsorna bör du så klart också tänka på att sterilisera t.ex. nålen och även torka upp och se till att allt åker ut. Sedan även lufta ett tag och inte komma i kontakt med smuts eller dylikt. Alternativt kan du "spränga" + torka/rengöra och sedan sätta på t.ex. compeed plåster eller dylikt för att skydda.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#5
1 oktober 2009 kl 23:29
Gilla
ja compeed låter verkligen som en bra ide i kombination med funktionsstrumpor=) jag har fått ett fruktansvärt skavsår efter nya ridstövlar, och nu har jag compeed och känner inte av det alls! och innan jag köpte compeed och hade vanligt plåster typ, så kunde jag knappt gå!
Mattias Paulsson
1973 • Viken
#6
2 oktober 2009 kl 13:32
Gilla
Jag fick blåsor precis som du i mina nya 2140. Samtidigt köpte jag ett par tunna och bra strumpor enligt säljaren. Fick en känsla av att foten kasade runt i skon. Min lösning på problemet var att köpa ett par tjockare strumpor från Seger och att knyta skon med öglor (se länken sist). Efter det fick jag en helt annan stabilitet i skon samt blåsorna försvann sakta men säkert. http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=2589&searchstr=
Shaman Dalie
1977 • Ursviken
#7
11 oktober 2009 kl 11:57
Gilla
Jag har också haft problem både med vattenblåsor och med blodblåsor. Jag köpte mina Saucony Trigon för ett drygt år sen, men pga skada använde dem inte så mycket. Jag började springa i dem igen i juni och fick liktornar direkt. Sen fick jag vattenblåsor och för ett par veckor sen även blodblåsor. Jag använder dubbla Bolastrumpor men de verkar inte hjälpa. Igår var det värsta nånsin när jag sprang Göteborg Halvmaraton: blåsor redan efter ett par km, trotts att jag hade 1.micropore-tejp 2. vaselin och 3. dubbla strumpor på fötterna. Jag vet inte vad jag ska göra längre, ingenting verkar fungera! Jag är väldigt tacksam för tips...
Är compeed bra för blodblåsor?
Johan Rudberg
1968 • SÄFFLE
#8
12 oktober 2009 kl 22:13
Gilla
Shaman,det verkar som du har för stora skor om du fick ner allt det där i skorna.............
kanske ska prova ut en läst som sitter som ett smäck på foten ist???
Walker67
1947 • Växjö
#9
12 oktober 2009 kl 23:16
Gilla
En orsak till blåsor är värmen i skon, speciellt på sommaren är det ett problem. Jag använder inte strumpor alls, så de besvär jag har kan vara skav från någon söm, men värmeblåsor får jag sällan. I såna fall punkterar jag blåsan med en steriliserad nål (tex i ljuslåga) i kanten och pressar ut vattnet. Sen sätter jag en klick sårsalva (Fucidin) över hålet och ett plåster, oftast stänger sig hålet självt och hindrar bakterier att komma in. Om man får in bakterier i blåsan blir den inflammerad och öm. Då måste man klippa upp blåsan och trycka in sårsalva och därefter lägga om noga så att inte mer bakterier kommer in. I ett sånt läge måste man hålla upp med träningen några dagar. Har ingen erfarenhet av Compeed, men föreställer mig att man inte får stänga in bakterier under plåstret, mao rengöra noga.

Shaman; mitt råd är att byta skomärke och om du skall ha strumpor bara ett par tunna och helst inte för mycket värmealstrande syntet i materialet. Bättre att ha lite tightare skor än att snöra åt skor som är för stora.
Shaman Dalie
1977 • Ursviken
#10
13 oktober 2009 kl 16:39
Gilla
Det hade jag inte tänkt på, att skorna kanske är för stora...jag var på Löplabbet här i Göteborg ifjol och fick hjälp med att välja skor, så man skulle tro att man då köper rätt. Jag vet inte riktigt om det verkligen är det som orsakar problemet, därför jag fick inga problem ifjol när jag började springa i dessa skor men jag undrar om det kanske beror på att jag nu springer på framfoten, samt att min högra fot (som får de största problemen) är mindre än min vänstra? (jag är freak of nature)
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
13 oktober 2009 kl 17:49
Gilla
Compeed och motsvarande av andra märken tycker jag fungerar bra i de flesta fall. Eftersom man vanligen sätter på dem utan att punktera någon blåsa behöver det inte vara sterilt. Det är noga med att man värmer på plåstret med handen ordentligt så att det verkligen sitter, sedan kan det få sitta bortåt en vecka om det inte ramlar av.

En tight och glatt strumpa, exv nylonstrumpa, lär hjälpa, då skaver det inte mot huden utan mot strumpan. Att tejpa har samma effekt. Som gammal fjällvandrare har jag fått rådet att ha just en tunn, glatt strumpa innerst, stövlar har ju "ingen" passform och hälen glider upp och ner.

Naturligtvis ska skon inte ha sömmar på känsliga ställen och foten ska inte åka omkring i den. Det åstadkommer man genom att snöra på rätt sätt och lagom hårt. Däremot ska man kunna ha skor som är "löjligt stora" för det kan behövas på riktigt långa pass för att slippa blånaglar.
Shaman Dalie
1977 • Ursviken
#12
13 oktober 2009 kl 19:14
Gilla
Tack så mycket för alla råd och tips!
Jag drog åt snören på skorna ordentligt och tog mig ut på ett tempopass. Det verkade iaf hjälpa lite grann med "tajtare" skor, sen hade jag dubbelstrumpor på mig (jag har inga tunna strumpor - än). Det började kännas lite obekvämt mot slutet av passet men det var ändå en förbättring mot i lördags då jag fick blåsor direkt. Jag ska även ta compeed på för att få bort de befintliga blåsorna. Hoppas problemet försvinner snart!
1960 • Frillesås
#13
13 oktober 2009 kl 20:30
Gilla
Gör hål på blåsorna med en steriliserad nål.
Ta ett fotbad med varmt vatten och Grumme tvättsåpa i 30 min.
Problemen som bortblåsta.
Kuren kommer från en klok gumma som dessutom är min mor och aldrig tagit ett löpsteg i sitt liv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.