Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 27555 visningar

Inflammerad slemsäck i höften

Maja T
1978 • Lepplax
#1
2 november 2009 - 19:53
Gilla
Jag har under en längre tid haft problem med höften. Nu tror jag att jag har en slemsäcksinflammation på utsidan av höften. Jag ska gå till en fysioterapeut (lyckligtvis har vi en i staden som är mycket duktig på löparben och -fötter!), men jag vill gärna höra med er om nån här haft samma sak.

Det går bra att springa nån kilometer. Sen börjar yttersidan av höften värka och varje steg gör ont. Det gör också ont att ligga på höger sida, och jag vet av smärtan dagtid på jobbet också.

Hur gör man för att bli av med inflammationen? Jag har haft problem med höften sedan jag fick vårt andra barn för 2,5 år sen. Det blir bättre i perioder men har aldrig varit riktigt bra.

Tips, råd och erfarenheter mottages gärna!
1984 • Göteborg
#2
2 november 2009 kl 20:47
Gilla
Hej Maja.
Jag hade liknande problem och en sjukgymnast med bra kunskaper inom idrottsmedicin konstaterade att det troligtvis rörde sig om en inflammerad slemsäck. Han var som sagt inte helt säker på det men med uteslutningsmetoden så var han ganska säker.
Jag fick sedan en stötvågsbehandling, som faktiskt hjälpte. Detta var en vecka innan gbg-varvet och jag kunde följ följa hela loppet utan att känna någon större verk i höften. Sedan höll jag upp med löpning i någon månad. Efter det återgick jag till löpningen sakta och sedan dess har jag inte känt av något i höften.
Ett annat alternativ är att man tar en kortisonspruta. Men det har jag ingen erfarenhet av.
Läs på lite om stötvågsbehandling så kan du bilda dig en egen uppfattning. Men som sagt det viktigaste är ju att du får träffa någon som kan ställa en riktig diagnos så du kan få rätt behandling.
Hoppas det löser sig för dig / Hälsningar Jeanette.
Mathias Hlcke
1968 • Stockholm
#3
3 november 2009 kl 13:06
Gilla
Jag har under sommaren haft slemsäcksinflamation i hälen. Efter Midnattsloppet i Stockholm var jag tvungen att gå till husläkaren som gav mig en kortisonspruta i hälen.

Sedan dess har jag både sprungit Stockholm Halvmarathon och Lidingöloppet utan problem.

För några år sedan hade jag en slemsäcksinflamation i armbågen som inte gick tillbaka efter kortisonbehandling och Voltaren, så den fick opereras. Skulle försöka undvika operation i det längsta pga mycket lång rehab.
Peter Mannberg
1973 • Piteå
#4
3 november 2009 kl 13:16
Gilla
Jag har under våren lidit av inflamerad slemsäck i höften. Voltaren och vila gjorde susen för mig. Tog dock ganska lång tid att komma tillbaka. Skulle jag drabbas igen skulle jag kräva en kortisonspruta för att skynda på återhämtingen.
Sara Thollin
1972 • Resarö
#5
3 november 2009 kl 19:51
Gilla
Jag har just blivit frisk från mitt höftproblem. Jag gick till en idrottsläkare som konstaterade inflamation i slemsäcken. Jag fick vila från springningen i 6-8 veckor men jag skulle inte minska träningen. Jag fick träna hur mycket jag ville bara det inte gjorde ont i höften. Han ville inte ge mig en kortisonspruta för det lurar ofta joggare att börja springa för tidigt. Kroppen vet bäst och säger själv till när den är läkt.

Jag körde styrketräning på gymmet, roddmaskin, crosstrainern och cykling. Allt det gick bra för mig och jag kände inte av höften. Efter den perioden långsam upptrappning (var väldigt svårt) med korta joggingrundor. Problemet med att börja springa långsamt var att jag hade byggt upp en rejäl styrka i kroppen som jag inte haft förut och kände mig starkare i musklerna. Nu ska jag varva styrketräning och jogging för att ge bästa resultatet. Lycka till!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#6
3 november 2009 kl 19:57
Gilla
Jag fick troligen en liten släng (inte så allvarligt som du verkar ha fått det, mina besvär kommer efter ca 10 km) av slemsäcksinfl. där du beskriver. Fick detta under ett långpass för några veckor sedan.
Har fått rådet av idrottsmedicinskt kunnig läkare att vara noga med stretching (Strama tighta muskler gör att det skaver mer mot slemsäcken och läkning försvåras)
Har tagit det lugnare än vanligt, men ändå sprungit. För varje pass har det känts bättre o bättre.
Man ska vara medveten om nackdelarna med kortison i träningssammanhang, även lokalt i injektionsform. Kortison hämmar muskeluppbyggnad då det verkar katabolt-nedbrytande, alltså motsatsen till vad man vill uppnå med träning. Har man inget val, så har man inte, men jag avstår iaf (på inrådan av densamme läkare). Man får också räkna med att det tar ganska lång tid innan det läker ut helt o hållet. Så - stretch rumpan ofta är mitt råd.
1983 • Tumba
#7
13 november 2009 kl 08:39
Gilla
Om det knäpper till i höften så kan det vara ett fasciaband på utsida lår som smärtar, bandet hoppar över benknölen under höften och heter trochanter major. Detta kallas för snapping hip. massage och aktiv vila är ett bra botemedel.

Lycka till! // Jimmy
www.tumbafriskvard.se
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.