Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 1034 visningar

Höften - diffus, vandrande "smärta"

1996 • R
#1
11 april 2023 - 09:41 (Redigerad 11 april 2023 - 09:43)
Gilla
Skriver här för att se om någon känner igen sig och antingen orkade kolla upp det, hittade en egen lösning eller bara har någon bra input.

Lite bakgrundsinformation.
Har sprungit sedan februari förra året.
Har bara känt av höger höft en gång i november. Fanns en logisk förklaring, gjorde inte så ont och gick över på två, tre dagar.

Nu, för ca två månader sedan, så fick jag för mig att under fem veckor ligga på runt 35 - 44 km/v, istället för runt 25 - 32/v. Mer jogg än löpning dock och fler pass. Inga fartpass övh. Tänkte naivt nog att det skulle gå bra.

Under sista passet så kändes det nästan som att högerbenet var längre än det andra, menat som i att det behövde jobba mer. En lättare, trött känsla.
Dagen efter kändes varje steg som att jag sprang på själva skelettet, det gjorde ont rakt under mig "inne" vid benet. Vilade en vecka, begav mig sedan ut på en LUGN jogg där jag fokuserade mycket på teknik. Kändes så bra att det blev 13,5 km.
Dagen efter var jag såklart tillbaka på ruta ett.

Sedan dess (tre veckor) så har jag ändå kunnat ligga på runt 15-20 km/v utan större problem. Under en löptur så kan det göra ont dom första två minuterna, för att sen ifrån ingenstans gå över.. (dvs jag känner av det, men det varken ömmar eller gör ont).
Inte alla gånger dock, då avbryter/vilar jag.

Känner oftast av det när jag går, i varierande grad men sällan så att det gör ont.
Inga problem att gå upp för en trappa, gå ner i knäböj eller liknande dock.
Problemet är just när foten slår i backen och det läggs på tyngd. Uppförsbacke går bättre än nerför.

Oavsett vad det är så vet jag ju med mig att vila och långsam upptrappning troligtvis är svaret.
Men funderar på vad det beror på, kan man ha en sådan stor skillnad i muskelstyrka i benen att det beror på det?
Vågar/bör man fokusera på promenader och styrka dom närmsta veckorna istället?

Hur jag hanterat det hela har ju inte varit det bästa. Men samtidigt så har det många gånger känts som att löpningen hjälpt till att göra det bättre. Därav blir jag så kluven, och man vill ju inte tappa mer än man behöver.

Tillägg: "vandrande" som i att oftast känns det rakt under höften, ibland lite mer runt om men jag kan inte peka ut exakt vart.
Eksjö
#2
11 april 2023 - 11:56
Gilla
Det kan bero på 100 olika anledningar och för att man ska kunna sätta rätt diagnos så bör du kolla upp det med en sjukgymnast.

Allt vi kan göra på ett forum är ju att gissa och visst kan någon ha tur att pricka rätt men det känns ju som en rätt dum approach.
1965 • Täby
#3
11 april 2023 - 12:10
2 Gilla
Håller helt med Eric!

Jag har själv haft stora problem som mest kändes av i höften. Jag tror att det var höftöjjarna som har varit som en fiolsträng, under en lång tid. (Lite förenklat, det är 3 muskler, på varje sida...)

Jag har nu hittat en kiropraktor som går in och släpper på spänningarna, och det hjälper. Men det tog mig 3 år att hitta rätt (peppar peppar - jag hoppas att jag är rätt nu). Många funderingar på vägen och jag har avverkat några naprapater och kiropraktorer på vägen. Det var en just fysioterapeut (sjukgymnast) som gjorde den bästa och tydligaste diagnosen för mig, för övrigt.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
11 april 2023 - 12:51
1 Gilla
Kolla på hemsidan för din vårdcentral, här brukar finnas anvisningar hur du kan komma i kontakt med en sjukgymnast. Det krävs ingen remiss och kostar 100 kronor/besök.
1996 • R
#5
11 april 2023 - 13:31
1 Gilla
Medveten om att det mest pricksäkra är att utreda det med en sjukgymnast. Men innan man har tid att göra det så kan det ge mycket att fråga andra om deras egna erfarenheter också. Allra helst eftersom att det ändå verkar gå lite åt rätt håll trots allt, och logiskt sätt borde kunna vara en ''enklare'' överansträngning iom upplägget jag hade som utlöste det.

Tack för svaren!
1991 • Norrköping
#6
12 april 2023 - 11:15 Redigerad 12 april 2023 - 11:28
2 Gilla
Jag har själv problem med ena höften och en stelhet/"smärta"(det gör inte ont men på något sätt ska man ju beskriva det) som vandrar. I mitt fall känns det antingen i vänster höft eller skinka och emellanåt i framsida lår. Jag har varit hos naprapat(i mitt fall mer eller mindre samma sak som att gå till en sjukgymnast) för detta och fått övningar som jag tycker hjälper. Nu är det dock tillbaka efter rekordmycket löpning och jag har börjat gå igenom gamla mail med träningsprogram från naprapaten. Jag verkar ha haft dessa bekymmer till och från i tre års tid.

I en mail-konversation 2020 med min naprapat hittade jag detta "Hej, har inte något mer att säga än att jag lade höft-strechandet på hyllan och fokuserade på hip hitches, musslan och höftlyft. Nu är stelheten borta. Tack för feedbacken!".

Jag hittar inte träningsprogrammet från 2021 då jag vet att jag hade samma bekymmer. Bokade in mig på återbesök hos naprapaten nästa vecka då jag själv avskyr att gå och fundera på saker likt detta samt testa mig fram. Det är så mycket bättre att få svart på vitt "gör det här". Hänger så klart på att man går till någon duktig som man litar på.
1991 • Norrköping
#7
19 april 2023 - 13:10
3 Gilla
Jag har ingen aning om huruvida det jag har dragits med korrelerar 100 % med dina bekymmer så jag hade ju inte utgått från att det jag fick föreskrivet nu även skulle hjälpa för dig. Hur som helst så var jag hos naprapaten precis. Mitt bekymmer var att styrkan/rörligheten i vänstertårna var betydligt sämre än på andra foten. Det gjorde att jag fick kompensera högre upp, d.v.s. i höften. Höften sticker liksom ut för att ta hand om obalansen. Nu ska jag göra övningar för tårna, ljumsken samt en muskel på insida underben.

Sedan jag skrev senast har jag gjort massvis med musslan och hip hitches och det har också hjälpt en del.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.