Löpning Skador & Rehab 44 inlägg 5128 visningar

Få bort benhinneinflamation?

William Johansson
1994 • Knivsta
#1
8 november 2009 - 00:16 (Redigerad 9 november 2009 - 17:41)
Gilla 
Hej!

Jag har haft benhinneinflamation sedan mars i år. Problemet började efter att jag hade ökat träningsdosen väldigt fort och jag sprang mycket på asfalt. Jag hörde att bättre skor (med pronationsstöd i mitt fall) och formgjutna ilägg skulle lösa problemet på nolltid så jag skaffade det. De som jobbade i skoaffären sa att jag skulle kunna börja springa efter några dagar utan problem. Efter ungefär en vecka började jag springa igen, den här gången på bark i elljusspåret, men problemet kom tillbaks direkt.
Jag har vid flera tillfällen försökt springa igen, men det har slutat likadant, problemet har kommit tillbaks snabbare och snabbare för varje gång jag försöker.
Igår försökte jag igen. Jag värmde upp genom att gå raskt i ca en kvart innan jag började rundan på ca 1,5 km i elljusspåret. Under själva löpningen och den efterföljande stretchen kände jag ingenting, men när jag kom hem började det göra ont igen.

Jag tränar vadpress 2 ggr i veckan på gym och jag stretchar den inre och den yttre vadmuskeln samt framsida skenben. Idag köpte jag även en balansplatta som jag tänker stå på några minuter varannan dag, då jag har hört att det ska kunna hjälpa mot benhinneproblem.
Jag har gått upp väldigt mycket i vikt (runt 10 kg) det senaste halvåret pga att jag växer väldigt mycket just nu, kan det vara anledningen till problemet?

Väldigt tacksam för hjälp och råd om vad jag mer kan göra.

Mvh William

Edit: En annan konstig sak som jag kom att tänka på nu är att smärtan har bytt ben. I början var det enbart på vänster ben, men i somras efter en löptävling i skolan fick jag ont höger också. Efter någon månad hade smärtan i mitt vänstra ben avtagit väldigt mycket, kan det vara så att jag har "sprungit igenom" problemet på vänster ben? Är det så blir jag väldigt glad :)
< < < 1 2 3 > > >
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#2
8 november 2009 - 01:31
Gilla 
Benhinnorna kan vara svåra att få bukt med, jag hadde väldiga problem i början, ofta känner man något misstänkt efter träning, kanske dagen efter.
Jag tycker att du ska vila några dagar, och testa att springa på nytt, kanske fungerar det att springa ifall du har tillräkligt många vilodagar mellan varje träningspass, och sedan ökar träningsmängden mycket försiktigt, att du växer påverkar säkert också att det är mer problem just nu.
Lycka till!
1971 • Malmö
#3
8 november 2009 - 04:13
Gilla 
Ett tips kan vara att inte snöra skorn hela vägen upp.
Mina benhinnebesvär försvann när jag gjorde det, dvs. inte så mycket press på nedre delen av vaden. Jag kan även rekomendera att ta promenader de dagar du inte löper för att få genomblödning utan att anstränga benhinnorna så mycket.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#4
8 november 2009 - 08:54 Redigerad 8 november 2009 - 08:56
Gilla 
http://www.sjukvardsradgivningen.se/fraga_sjukvardsradgivningen/Article.aspx?a=11980

Gillar ALDRIG när man får rådet vila, men i det här fallet kanske. Kanske bör du tänka på att sätta ner foten försiktigt med vadmuskelaturen fjädrande så det inte blir sådana skakningar. Vadpress tror JAG inte så mycket på. JAG tror mer på dynamiska tåhävningar med många reps flera ggr i veckan.
http://www.benhinneinflammation.se/benhinneinflamationorsaker.html
Müller
1967 • Järfälla
#5
8 november 2009 - 09:26
Gilla 
Kasta pronationsskorna och de gjutna fotbäddarna. Spring i neutrala tunna skor. Se över din löpteknik = hög kadens med landning mitt under kroppen. Fokusera på att springa avslappnat, bromsa inte. Bygg upp långsamt så du inte får andra problem.
csaba
1973 • Malmö
#6
8 november 2009 - 09:45
Gilla 
Sök på forumet. det finns mängder med information om benhinneinflamation !!!

Åter igen. Jag käkar alltid VOLTAREN när jag börjar få benhinnebekymmer !
1971 • Malmö
#7
8 november 2009 - 10:28
Gilla 
Czaba, Voltaren är en ganska farlig medicin om man överanvänder den, det verksamma ämnet Diklofenak är inget att leka med.
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19811218000090&DocTypeID=5
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#8
8 november 2009 - 11:30
Gilla 
Jag har haft problem med benhinnorna i snart 1 1/2 år. Tog kontakt med sport rehab i gbg. Svaret var att man inte kan träna bort det, utan vila längre än jag gjort innan (vilket har varit mellan 3-5 veckor) och öka dosen sakta så småningom. de tror att inlägg är bra och kan hjälpa. Så nu är jag inna på att vila i 2 månader, tråkigt dock då jag äntligen börjat få bättre tider. Men jag har redan nått mina mål för i år så det känns ok att vila.
William Johansson
1994 • Knivsta
#9
8 november 2009 - 12:38 Redigerad 8 november 2009 - 12:43
Gilla 
Innan mitt senaste löppass vilade jag 7-8 veckor, problemen kom tillbaks ändå. Jag försöker springa små korta steg och jag landar med mycket liten hältouch. Dynsmiska tåhävningar gör jag oxå, då med 20+ i reps.

Jag har käkat någon medicin som är ungefär som voltaren, fast starkare. Jag fick den utskriven av en läkare för mitt problem. Läkaren tyckte att jag skulle fortsätta springa ungefär varannan dag, men efter 2-3 pass hade jag så ont i benen att jag hade problem att ta mig nedför trappor.

Jag har även varit hos en naprapat. Han sa att jag hade för svag muskulatur i underbenen. Nu har jag tränat underbenen 3 ggr i veckan i snart ett halvår, men inte fan har de blivit bättre, bara sämre.

Neutrala skor har jag faktiskt funderat på, men inte en chans att jag kastar bort mina ilägg. Jag har hört att man inte ska ha både pronationsskor och ilägg, det ska tydligen kunna ge problem. Kan det vara felet?

Jag ska träffa en idrottsläkare snart, får se vad han säger.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#10
8 november 2009 - 13:33
Gilla 
Ont i benhinnorna är ju ingen skada som man blir fri ifrån genom att vila ett antal veckor, det är ju en irritation som uppstår vid löpning, när den lagt sig är det dags för nästa träningsrunda, man får prova sig fram med hur ofta man kan springa, man måste träna bort problemet, när jag började träna var det här ett ständigt problem, och ett elände. Men med envishet, och en viss försiktighet kan jag träna ganska mycket numera.
Per K
1974 • Västerås
#11
8 november 2009 - 16:42
Gilla 
Märker två skolor mot varandra; de som förespråkar vila och långsam återuppbyggnad och de som förspråkar att träna sig igenom problemen. Med ständiga problem sedan 1992 (provat vila, långsam återanpassning, inlägg, bra skor, skonsamma underlag, styrketräning mm), så ansluter jag mig till den sistnämnda skolan. För några år sedan konsulterade jag en idrottsläkare, som även varit behjälplig på landslagsnivå, och han förespråkade den tradionella vilan, långsam uppbyggnad mm. När jag skulle gå sa han: "men off-the-record, kan du så träna dig igenom smärtan. Det gör ont (tack, jag vet) men till slut ger det med sig. Men detta råd vill jag inte stå för officiellt". Först i år har jag följt hans mer kontroversiella råd, och benhinnorna är idag (peppar, peppar, peppar) bättre än på 17 år.
William Johansson
1994 • Knivsta
#12
8 november 2009 - 18:06
Gilla 
Per: Hur lång tid tog det tills smärtan gav med sig när du tränade igenom problemet?
1980 • Västerås
#13
8 november 2009 - 18:43
Gilla 
Jag har också haft svåra problem med mina benhinnor i ca
3-4 år som jag har försökt att springa.

Dock blev det lite bättre när jag fick rätt skor. Jag överpronerar, och sprang innan
i neutrala skor.

När jag får ont, så försöker jag direkt hålla uppe några dagar, ibland hjälper det, men oftast inte. Det är det minst 3 veckors vila, alla försök med kortare vila har misslyckats.

Men sen kan jag börjar om, och hoppas på att det fungerar några veckor iaf.

För mig fungerar det bäst att bara springa asfalt. Spåret, eller ännu svårare terräng så ryker benhinnorna mer eller mindre omgående.

Det är tråkigt att ständigt hålla igen, för löpningen är den enda form av träning som jag gillar just nu. Så 2-3 lugna pass i veckan är bättre än ingenting.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
8 november 2009 - 18:53
Gilla 
Det tar lång tid för bindväv att växa till sig eftersom blodförsörjningen är klen. Och har man problem som inte beror på felaktiga skor, olämplig teknik eller andra "fel" så måste man nog få benhinnorna att bli starkare. Då hjälper inte löpvila om man inte kompletterar med mycket styrketräning. Det är min amatörmässiga åsikt i frågan.
Har känt av mina benhinner någon gång men aldrig haft egentliga problem själv, det har däremot min dotter så jag läser emellanåt vad som skrivs. Har för mig jag sett någon annorlunda övning här på forum som någon blev hjälpt av, så sök vidare!
1982 • Älmhult (Burhult 11)
#15
8 november 2009 - 19:13
Gilla 
Glad pack och linement typ Hot and Cold hjälper... samt benstrumpa under löp passet.. spola benen men varmt och kalt efter träningen lindrar också men försök bara att träna på tillslut släpper det...
Eva Larsson
1962 • Falun
#16
8 november 2009 - 20:50
Gilla 
Jag försökte verkligen a l l t mot min benhinneinflammation, både huskurer och mer vetenskapliga/expertmässiga råd. I nästan två år kämpade jag dessutom mot smärtan för att följa rådet att springa igenom smärtan. Det slutade med att besvären blev kroniska och jag inte kunde gå normalt och smärtfritt ens en gång utan operation blev nödvändig. Jag skulle alltså råda till att vara försiktig med att "springa igenom smärtan", åtminstone inte utan expertkontakt. För vissa fungerar det så klart, men för andra kan besvären bli kroniska.
William Johansson
1994 • Knivsta
#17
8 november 2009 - 21:00
Gilla 
Eva: Det var inte kompartment syndrom du hade då?
Eva Larsson
1962 • Falun
#18
8 november 2009 - 21:18
Gilla 
William, det var faktiskt inte det. Det var benhinneinflammation, medialt tibiasyndrom eller medial tibiaperiostit eller vad man nu väljer att kalla det för, men det var inte kompartmentsyndrom.
William Johansson
1994 • Knivsta
#19
8 november 2009 - 23:47
Gilla 
Oj, det låter inte roligt! Hur opererar man bort benhinneinflamation?
Eva Larsson
1962 • Falun
#20
9 november 2009 - 07:44
Gilla 
Det är samma typ av operation som man gör vid just kompartmentsyndrom med klyvning av fascia. Skillnaden är att chansen att det blir bra är litet mindre.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.