Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 16652 visningar

Meniskoperation

Jocke Olanders
1959 • linköping
#1
29 augusti 2007 - 00:32 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Har fått diagnosen: degenererad menisk (överansträngd) och väntar på röntgen och trolig "titthåls" operation. Ni som gått igenom denna process, vore tacksam för erfarenheter om vad som händer sedan, efteråt. Hur lång tid tar det innan man är återstäld? Hur bra blir man? Går det att komma tillbaka till löpning, igen?
Den träning jag ägnar mig åt nu är styrketräning för benen och lite pulsträning med hjälp av motionscykel och crosstrainer.
Please, ge råd hur trösta sig själv i detta mörker när det inte går att springa.
Niclas
1967 • Linköping
#2
29 augusti 2007 kl 07:25 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Jocke!

Jag har haft återkommande meniskskador och genomfört tre såna operationer som du är på väg till.

Mitt viktigaste råd måste vara: Ha inte för bråttom tillbaka till löpträning.

Anledningen till att jag tyvärr varit tvungen att göra samma sak tre gånger, samma knä, var att jag var ung och ivrig. Sista gången insåg jag att jag var tvungen att rehabträna ordentligt och under en längre period. Jag höll mig borta från löpträning i 5-6 månader och fokuserade enbart på rörlighet och styrka. Mycket balansplatta, skridskohopp och andra mysko övningar har det blivit.

Jag fick hjälp av en sjukgymnast med tips om övningar. Alla dessa och ett flertal andra finns på fäljande ställe. Jag använder numera dessa övningar flitigt, speciellt under vinterhalvåret då det blir mindre löpning..
http://min-doktor.com/docs/rehab_akut_meniskskada.pdf

Hoppas att det går bra och att du kommer tillbaka, vi kanske syns nästa vår, men INTE tidigare!

Oskar Samuelsson
1990 • Mölndal
#3
29 augusti 2007 kl 22:11 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Instämmer med ovanstående.
Två operationer här trot låg ålder. (Fotbollsdrabbad) En liten bit som lossnat. Först sydde dok Leif Swärd fast den, men det lossnade och sedan nämnd titthåls.
Balansplatta viktigt. Se till att bygga upp mycket skyddande muskler innan du börjar springa. Låt framsida lår ta stötarna i stället för menisken. Swärd föreslog tålöpning btw.
Skynda mycket långsamt trots att det är grymt lockande att rusa iväg när man börjar. Grundkondisen håller ju i sig, men ligament sackar efter under uppehåll, och trots att risken är ganska liten att du får knäproblems igen, så är annat som benhinneinflammationer, jobbiga hälsenor osv risker man bör tänka på. Ta det lugnt så kan du utan problem komma tillbaks till samma form. Lycka till!
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#4
29 augusti 2007 kl 23:04 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag tränade styrka i benen en hel del med hjälp av min sjukgymnast innan operationen. Sedan varannan dag efter operationen och hemövningar. det tog 3 veckor sedan kunde jag springa igen. Detta var väldigt snabbt enligt min sjukgymnast men kanske 4-5 veckor får man nog räkna med.

Det känns jobbigt dagarna efteråt men det går snabbt framåt bara du är ihållig och gör dína övningar du får av dem på sjukhuset sen.! Ge inte upp!
Thomas Wilker
1956 • Uppsala
#5
30 augusti 2007 kl 09:34 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag opererade menisken (tog bort en del lösa bitar med titthålsop) i början av feg -06. Började med träning på motionscykel i mitten av mars och LÄTT jogging i mitten av april. Jag hade lite ont ibland efter op men det försvann successivt fram till sommaren. Hade kontakt med två sjukgymnaster och två läkare (varav en ortopedkirurg) innan op och alla hade samma råd; träna benmusklerna, framför allt lårmuskeln, så mycket som möjligt Jag fick ett träningsprogram att använda efter op som jag följde noga. Har nu inga problem längre. LYCKA TILL!
Jocke Olanders
1959 • linköping
#6
5 september 2007 kl 17:10 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack för respons. Det var en hel del bra råd som kan komma till nytta för fler i samma situation och framförallt för att inte andra ska hamna i den här situation.
Jag ligger lågt framöver. Ägnar tiden åt styrketräning och pulsträning och hoppas vid gudarna att det kommer att bli bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.