Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 2171 visningar

Återgång till löpning efter meniskoperation

2006 • Alingsås
#1
14 september 2022 - 10:45 (Redigerad 14 september 2022 - 10:48)
Gilla
Hej,

Behöver lite positiv feedback från någon/några som opererat inre menisk!

Gjorde en korsbandsrekonstruktion + sydde ihop inre menisk för 3 år sedan. Funkade toppen och kom igång med löpningen.
Skadade mig på nytt i juni + ny operation samma månad där man tog bort större delen av inre menisk + putsade brosk på lårben.

Har kommit igång bra med rehab men känner otroligt obehag av klickande/knäppande från knät. enbart börjat jogga 3-5 min på löpband (även detta känns sådär). Sjukgymnasten säger att det kommer tids nog..

Jag börjar oroa mig för att inte få tillbaka bra funktion nog för att fortsätta springa vilket känns otroligt knäckande!

Någon som känner igen dig och har lite positiv feedback att komma med? tusen tack!
Christofer Larsson
1979 • Älvkarleby
#2
14 september 2022 kl 11:59
Gilla
Jag tog bort större delen av inre menisken 27:e januari, tog mina första löpsteg i slutet på mars. Minns oxå att det kändes skumt i början, det högg till lite ibland. Men det blev bättre och bättre. Jag trappade upp löpningen succesivt, och jag sprang Stockholm Marathon i juni utan att vara besvärad av knät.
Detta var min fjärde knäoperation totalt, den tredje var över 10 år sedan. Min erfarenhet säger att om man sköter rehaben, så har man väldigt bra förutsättningar att bli återställd.
Det är bara att kämpa på med rehab, och fortsätta lyssna på din sjukgymnast är mitt tips.
Lycka till!
Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
15 september 2022 kl 09:30
Gilla
Ja, rehabtiden är jobbig. Men du sköter du rehaben kommer du att kunna springa igen.

Min senaste meniskpoeration gjorde jag för 10 år sen. Testade att springa efter ca 2 månader. Kändes sådär. Men som tur var kom snön, så jag kunde åka längdskidor (hade börjat med rullskidor ett par veckor efter operationen). Längdskidåkning fungerade alldeles utmärkt, så det blev 5 månader med längdskidåkning. När jag sen började springa igen, ja då fungerade det riktigt bra.

Troligtvis hade jag kunnat springa tidigare än efter ett halvår, men jag gillar verkligen längdskidåkning och då jag springer i skogen, när jag springer, var det ett enkelt val.

Viktigt är att hålla igång rehabträning kontinuerligt. Och att fortsätta med övningarna efter återgången till löpning. Låt övergången till löpträning ske långsamt. Nu, 10 år efter operationen, har jag inte haft några problem med menisken. Det tror jag beror på att jag inte stressade att komma tillbaka till löpningen för snabbt.

Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.