Löpning Tävlingar & Motionslopp / Lidingöloppet 6 inlägg 5259 visningar

Hur ska jag träna inför Lidingöloppet 2010?

1981 • Värmdö
#1
18 januari 2010 - 15:21
Gilla 
Hejsan!

Jag har anmält mig till Lidingöloppet i september 2010. Har aldrig sprungit något lopp förut men löptränade under en fyramånadersperiod 2009 och tränade då efter marathon.se:s schema för att klara helmaran på 4,5h. La dumt nog av när jag hade lyckats springa 2 mil så detta är min revansch!

Jag undrar nu, har någon vänlig själ förslag på ett schema jag kan börja följa redan nu? Jag har sett att det finns ett 16-veckorsschema för L-Loppet men det startar ju inte förrän i juni. Jag förstår ju att terränglopp är väldigt påfrestande också på hel andra sätt än att springa på asfalt. Har någon några tips på hur man bygger upp sig, hur man varierar träningen på absolut bästa sätt?

Mitt mål är att ta mig i mål, gör jag det kommer jag bli så himlans glad.


Hemskt tacksam för råd!
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
18 januari 2010 - 15:46
Gilla 
Hej Åsa.

Jag funderar på att springa Lidingöloppet också och har funderat på hur jag vill lägga sommarträningen av anledning av detta.

Det är ju ganska lång tid kvar till Lidingö. Jag vet inte vad du har för träningsbakgrund men om löpningen varit lite osidosatt det sista skulle jag börja med några veckor regelbunden distansträning. Bestäm dig för hur många pass du vill springa i veckan på sikt. Under uppbyggnaden bör du komma upp i det antal pass du önskar och det antal km i veckan som du sedan skall hålla på ett ungefär. I detta skede är det viktigt att ha ett långpass som du utökar så att du springer upp mot 30 km längre fram i träningen.

Om du redan har grundträning, eller efter grundträningen, skulle jag rekomendera att komplettera distanslöpningen och långpasset med backintervaller med tanke på Lidingöloppets terräng. Om du vill kan du komplettera även med snabbdistans.

Därefter tycker jag att du skall förlägga allt mer träning till terräng när våren kommer. Det är då idé att byta backintervallerna mot fartlek med backkaraktär men fortsätta med långpassen.

De sista månaderna innan loppet är det en bra idé att träna mer "tävlingsspecifikt". Det betyder att du lägger in fartinslag i långpassen som undantagslöst företas i terräng. Beroende på hur mycket du tränar kan du fortsätta med fartlek eller annan kvalitetsträning.

Några veckor innan loppet kan du börja minska träningsmängden successivt (lite beroende på hur mycket det är från början) för att nå en formtopp till lidingöloppet.

Det är så som jag tänker lite själv.
Hoppas det är något som du kan ha nytta av.

Fredrik
1981 • Värmdö
#3
18 januari 2010 - 16:47
Gilla 
Tack så hemskt mycket Fredrik, detta var precis vad jag sökte efter! Ska genast försöka mig på att lägga upp ett humant schema, men som du säger, med inslag att jag ökar på distansen. Jag har inte tränat knappt någonting de senaste tre månaderna så det blir en omstart men jag har turen att på något sätt besitta en något sånär hyfsad grundkonditiion så jag brukar känna att jag blir bättre väldigt snabbt!

Har du sprungit Lidingöloppet förut? Klart du ska anmäla dig!

Och tack än en gång för tips.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#4
18 januari 2010 - 19:14
Gilla 
Nej nej. Jag började träna på allvar i våras. Råkade ut för en stressfraktur ganska raskt. Det lärde mig att ta det försiktigt! Jag höll upp all löpträning i 4 veckor (hade tur att det läkte snabbt) sedan har jag grundtränat fram tills i år. Nu har träningen börjat på allvar. Det är jättekul! Göteborgsvarvet är mitt mål men jag tror jag vill springa Lidingö i höst också tror jag!

Det finns massor av intressant att läsa på nätet och i olika böcker. Jag tycker Daniels Runnings Formula är väldigt bra för att lägga upp ett träningsschema men det finns andra också!
1981 • Värmdö
#5
18 januari 2010 - 21:50
Gilla 
Ja men gud vad bra att du verkligen höll upp med träningen när du blev skadad. Har hört om flera som går ut för tidigt och får bestående skador, inget skoj.

Göteborgsvarvet låter ju perfekt som start!

Jag återkommer och berättar hur mitt schema blir!
Knabe
1971 • Örebro
#6
26 januari 2010 - 11:59
Gilla 
Hej Åsa!
Jag har också anmält mig till Lidingöloppet och funderar själv på hur jag ska lägga upp min löpning... söker liksom du lite tips via nätet. Jag brukar springa ett par mil i veckan men den här vintern har helt enkelt varit lite för vintrig för att vara ute och springa men känner nu att det verkligen är dags att komma igång!! Lägg gärna ut ditt schema så återkommer jag med mitt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.