Löpning Kost & Näring 7 inlägg 925 visningar

Slopad dryck och näring under träning

dan samson
1964 • tyresö
#1
9 februari 2010 - 09:35
Gilla
Jag har slutat att äta och dricka på samtliga pass under två timmar, för att få ut mer av mat och dryck under tävlingar, tänkte börja dricka tv-tre veckor innan tävlingar.
Efter fyra-fem veckor så saknar jag inte att dricka.
Någon som har provat?
Annie F
1981 • Tullinge
#2
9 februari 2010 kl 09:59
Gilla
Tidigare drack jag i princip aldrig på ett pass under två timmar... försöker dock "lära mig" eftersom jag har har lätt att få kramp/ont i magen när jag dricker på tävling (halvmarathon/marathon) så sedan förra sommaren har jag försökt komma ihåg att ta med mig dricka på långpass... blir kanske varannan var tredje gång.. nuförtiden funkar det hyfsat...

Äter gör jag inte heller, kämpar dock med att få i mig något direkt efter, även den biten har jag varit väldigt dålig på men sista halvåret har det gått bättre.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#3
9 februari 2010 kl 11:52
Gilla
Jag gör precis tvärtom! Eftersom jag från grunden är fotbollsspelare och då inte är van att varken äta eller dricka under träningar så har jag alltid haft svårt med håll och så vidare när jag väl försökt dricka. Därför dricker jag nu även under mina kortare pass. Vanligtvis endast vatten iofs...
1960 • Skåne
#4
9 februari 2010 kl 12:12
Gilla
Jag förstår inte riktigt. Jag är med så långt att du inte äter eller dricker på träningspass som är kortare än 2 timmar. Menar du att det skulle träna kroppen på att utnyttja mat och dryck bättre? Och det här med att du tänkte börja dricka två-tre veckor innan tävlingar - är det nån form av vätskeladdning för kroppen som du tänkt dig? Men möjligheten att kroppen sparar på vätska under en längre period är inte så stor, händer nog mest bara de som har problem med ödem och njurdysfunktion.

Skulle vara intressant med någon hänvisning till artiklar eller annat på det du tänkt dig med detta.

Jag skall villigt erkänna att jag nästan aldrig har med mig något, inte ens dryck när jag är ute och springer. Å andra sidan är det inte så ofta passen blir över 2 timmar. Men min anledning att låta bli är att jag har svårt för att dricka när jag springer. Inte att det är ett medvetet träningstänk. Fast jag har väl anledning att tro att det vänjer kroppen att gå på med viss vätskebrist - men tror inte att det gör kroppen effektivare på att ta upp vätska till blodbanan nästa gång jag dricker. Kanske värt att undersöka.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#5
9 februari 2010 kl 15:51
Gilla
"Train low, compete high" är ett uttryck som jag sett lite här och var. Dock är det jag läst inriktat på skillnad mellan lågt och högt kolhydratintag och inte det allmänna vätskeintaget.

Det finns en del att läsa om man googlar på train low compete high:
Bla http://ngruppen.blogspot.com/2008/06/train-low-compete-high.html
Dessutom fanns det redan en tråd här på jogg.se i ämnet.

Visst skulle man kanske kunna tänka sig att överföra liknande tankar till träning utan vatten. Dvs vänja kroppen till att träna med en högre belastning
(ökad puls) som man har nytta av när man sedan tillför vätska under tävling. Men då borde man ju lika gärna kunna dricka vatten och hålla ett högre tempo istället.

Sedan är det ju, som tex Annie och Per, inte alla som mår bra eller är van med att dricka i samband med träning och tävling och först och främst bör träna på att vänja kroppen med det. Själv är jag numera inte tränad för 2-timmars löppass men förr när jag klarade av att springa 2-3 mil så drack jag aldrig. Det var/är dock mer av bekvämlighet att jag inte orkar ta med mig ett vätskebälte när jag springer. Däremot har jag alltid vatten/sportdryck när jag kör spinningpass 45-90 minuter då träningen är intensiv, jag svettas mer inomhus samt att det är lätt att ha flaskan inom räckhåll.

Liksom BadGEAR har jag svårt att förstå teorin bakom att börja dricka några veckor innan tävling. Även om du inte dricker vid träning så upprätthåller du ju normalt vätskebalansen genom att dricka vid andra tillfällen

dan samson
1964 • tyresö
#6
16 februari 2010 kl 12:45
Gilla
Tanken är att jag börjar dricka innan tävlingar för att kroppen skall hinna vänja sig vid det, men att jag börjar så sent att "Drickandet" får en boost-effekt.
Ungefär lite som att träna med vikter kring anklarna och tävla utan.
Mr. B
1963 • Hemma
#7
16 februari 2010 kl 12:58
Gilla
Dina idéer är tvärsemot alla tankar och undersökningar jag har sett tidigare. Vad har jag missat?

Jag säger som BadGEAR: "Skulle vara intressant med någon hänvisning till artiklar eller annat på det du tänkt dig med detta."
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.