Svealand

Notering - Pulskurvor för veckans pass

Torsdag 4 januari 2024 22:09

Spinning/Trainer - Notering
Egen träningstyp, kopieras som Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Mer siffernörderi och diagram...

Här har jag jämfört pulsvärden mellan denna veckas två pass på motionscykeln. Orange och mörkblå punkter är från tisdagens pass. Övriga från dagens pass. De kurvor som är intressantast att jämföra är väl den orangea och den ljusblå, total snittpuls vid olika tidpunkter. Dagens pass har en snittkurva som ligger ca. 7-8 slag/min högre än tisdagens, trots att jag kört samma belastning och samma kadens. Bara det att dagens pass avslutade jag vid 73 minuter, medan tisdagens pass höll på dubbelt så lång tid.

Min stora fråga är varför dessa två kurvor skiljer sig, trots samma förutsättningar. Var jag mer eller mindre utvilad? Hade jag ätit frukost för nära inpå dagens pass? Var mina glykogennivåer låga idag och att det ev. kan vara orsaken till skillnaden?

Addendum: En stor skillnad är tiden det tog för pulsen att komma upp till 130 bpm. Under tisdagens pass tog det väldigt lång tid innan pulsen kom upp till 130 första gången. Jag noterade det vid 39 minuter, som synes på den mörkblå punkten i diagrammet. I dagens pass däremot kom jag upp så högt som 131 redan efter 10 minuter. Är det positivt eller negativt? På ett sätt kan jag tänka mig att det är bra om hjärtat svarar snabbt på en hög belastning (högt HRV lär ju vara bra). Å andra sidan funderar jag på om det kan ha varit något som var fel idag med kroppen eftersom jag får en så kraftfull reaktion från pulsen jämfört med tisdagen.
Bild uppladdad av Kalle Kula

Gilla passet