Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 49312 visningar

Ont i höften

Anders Näslund
1961 • Stockholm
#1
7 februari 2012 - 13:16
Gilla
Har den senaste veckan fått ont i höften efter löpningen.
Utsida höft i närheten av höftbenet/höftkammen.
Smärtar ordentligt samma dag som löpningen men klingar snabbt av. Dagen efter känns det mycket mindre.
Misstänker överbelastning av något dvs. jag borde nog vila.
Frågan är varför? Tycker inte jag gjort något speciellt som befogar detta.. Pumpar på i mina vanliga rundor.
Är det nåt man kan stretcha bort?
Borde jag träna nåt speciellt på gymmet?
..eller skall jag bara lida? :-)
1952 • Varberg
#2
7 februari 2012 kl 14:56
Gilla
Utsida höft ger association till trochanterit. Om det är det så kan det nog vara lite besvärligt, men rimligen kan man påverka det om man kommer in tidigt.
1972 • Alingsås
#3
7 februari 2012 kl 16:53
Gilla
Jag upplever exakt samma sak som du Anders. Smärtan kommer vid 7-8 km och sitter sedan i resten av rundan, och även ett tag efter det att rundan är avklarad.
Min kiropraktor sa att han trodde att det berodde på en för ansträngd/spänd piriformis-muskel som tydligen fäster precis där.
Jag provar att strecha, men än så länge har det inte haft effekt...
1967 • Gunnarsbyn
#4
7 februari 2012 kl 19:46
Gilla
Jag har tidigare beskrivit en töj av gluteus musklerna, Sitt på en stol eller liknande med ena foten i golvet, andra benet i knät. Luta nu överkroppen över foten i ca 15 sec, res dig upp och luta över vaden (rakt fram) i 15 sec. upp i gen och luta nu överkroppen över knät i 15 sec. Det kan ta ett tag inan man hittar musklerna, men den tar alla tre gluteusarna.

Hoppas att du kan ha användning denna mig har den hjälp en hel del. Mina höft problem försvan.

Hoppas det löser sig.
Carin Velliou
1973 • perstorp
#5
7 februari 2012 kl 22:56
Gilla
Fick liknande efter ett dåligt sko-byte... Tror att det är infästet av senan som sitter på utsidan av låret "tensorn" (har glömt riktiga namnet). För mej hjälpte det att byta skor och att strecha utsidan. Hoppas på snar bättring!
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#6
7 februari 2012 kl 23:03
Gilla
Ok, tack för alla råd!
Härligt med detta forum. Skall faktiskt ta mig till min naprapat idag för säkerhetsskull. Blev lite ängslig där om Tage har rätt.

Sko kan ju faktiskt vara nåt...inte för att jag bytt skor men jag har dubbat dom! Skulle jag kunna ha dragit på mig något med att springa på för hårt underlag (väl plogat) med dubb i skorna?

Skall prova att stretcha ordentligt. Brukar vara bra på det då jag har problem av och till med piriformis.

Avrapporterar efter Naprapaten !
1973 • Göteborg
#7
8 februari 2012 kl 08:15
Gilla
Jag har precis samma besvär som du, ska bli intressant att få höra vad din naprapat sa!

Själv fick jag ont på utsidan höften, i höftkammen, efter löpning. Trodde att jag behövde stretcha mer, men det hjälpte inte. Smärtorna blev mer och mer uttalade, först bara efter löpning, men sen även under rundan. I mellandagarna fick jag riktigt, riktigt ont och insåg att jag måste ta det lugnt med löpningen. Mina symtom stämmer väldligt väl överens med burstit (inflammation i slemsäcken) och behandlas i första hand med vila och Voltaren. Nu har jag ju svårt att vila ;-) men jag tog en Voltaren-kur på 14 dagar och skaffade gymkort och började med alternativ träning för att inte tappa i kondition och för att bli lite starkare generellt.

Har hållt på och "gymmat" sedan årskiftet, ca 2 ggr/ vecka. Konditionsträning på cykel, crosstrainer och roddmaskin. Styrketräning inne på gymmet. Nu har jag även kört några bodypump-pass och testat spinning (sjukt jobbigt, men väldigt effektiv konditionsträning!).

Jag känner INGEN smärta i höften under eller efter dessa träningspass. Enda gången höften gör sig påmind är när jag går längre promenader, vilket jag tar som en idikation på att jag ännu inte är redo för löpning. Får vänta någon månad till, sen kanske jag provar lite försiktigt med löpbandet innan jag ger mig ut. Vill inte få ett bakslag och äventyra Gbg-varvet!

Lycka till hos Naprapaten Anders, hoppas att det inte är något allvarligt utan att du kan komma igen!

Bifogar en liten länk! http://idrottsskadeguiden.se/skador/ljumske,hoft
1952 • Varberg
#8
8 februari 2012 kl 08:44
Gilla
@Anders: Nej vi hoppas förstås att det är något muskulärt och inte trochanterit. Något från gluteusmuskulaturen är ju möjligt som föreslagits. Jag uppfattar att du kan en hel del om stretching så det är bara att köra igenom programmet. Jag tror inte det är piriformis då smärtorna i så fall mer lokaliseras till baksidan, men du kan ju testa den stretch som jag tycker är effektivast för den: Halvsitt på golvet och låt en kompis som sitter vid din sida dra det onda benet över det andra mot sig (adduktion, raka ben). Om han/hon sedan inåtroterar benet i ytterläget förstärks effekten ytterligare och jag kan lova att du känner om det är piriformis.
Ja, jag tror det är dubbarna som ställt till det. Man får ju grymt grepp vilket ger andra belastningar. Kylan ger också lite extra spänningar. Dessbättre har vi sluppit dubbarna i år då vi haft torr asfalt, men måste man så måste man. Att halka är ju ännu värre.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#9
8 februari 2012 kl 11:49
Gilla
Nu åter från Naprapaten.
Det är rent muskulärt!
Det visade sig vid kontroll att jag var lite sned i höften vilket fick till följd att mitt högra ben var aningen längre än det andra = överbelastning i muskler i höften som följd. Det högra benet tar mark tidigare och tar följaktligen mer stryk.
Massage, riktigt tung (och nästan ond) stretch samt en lite korrigering.
Skall vila från löpning denna vecka men bör sedan kunna köra på som vanligt.
Skönt att ta bort oron.
Skall försöka stärka den muskulaturen på gymmet så gott det går.
@Anita, har du kontrollerat så du inte också är "sned" i höften?
För mig är det inget jag själv reagerat över eller ens reflekterat på som orsak.
1952 • Varberg
#10
8 februari 2012 kl 13:43
Gilla
Så skönt att det var godartat och att du kan påverka det själv.
1973 • Göteborg
#11
8 februari 2012 kl 14:13
Gilla
Vad bra Anders att det inte var värre! Hoppas du blir kvitt dina bekymmer.

Jo det är säkert så att jag är lite "sned" ;-)
Roten till mina bekymmer beror sannolikt på att hela mitt vänsterben är "kaiko" pga en nervskada som följd av en felaktigt lagd spinalbedövning för 11 år sedan (akut kejsarsnitt). Har länge dragits med nedsatt känsel i vä ben och har lite annan fotisättning jämfört med höger ben (sk droppfot). Detta har jag insett att jag "får leva med" som de sa på sjukhuset...

Detta kan ju helt klart vara roten till mina bekymmer, men jag tror ändå att det som smärtar är en inflammation som har uppstått nu när jag har löptränat en tid med min felaktiga fotisättning. Det finns dessvärre ingen naprapat eller sjukgymnast i världen som kan bota nervskadan utan jag får helt enkelt hoppas att styrketräningen ska ge stadga åt höften (och hela benet) så att jag kan börja springa igen. Det enda jag kan göra är väl att gå till en naprapat tex och få bekräftat att det verkligen är så, vilket iofs vore intressant!

Det vore försmädligt att tvingas sluta nu när man har kommit sig såpass från att aldrig ha sprungit och i början nästan dött efter ett par lyktstolpar till att springa en mil och mer utan att stanna! Och jag tycker rent av att det är KUL att springa!

Ja, hoppas du snart är på banan igen Anders (och alla andra med krämpor!). =)
1952 • Askim
#12
8 februari 2012 kl 16:35
Gilla
Anders...Dine symptomer stemmer presis med hva jeg opplevde når jeg slet med piriformisproblemer...Vondt i hoften og (seteregionen)....Løsningen for meg var stretching hver dag,men måtte og ta 14 dager med antiinflammatorisk.Symptomfri nå,og løping funker perfekt.Hofteproblemene kom gjerne etter noen km med løping
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#13
8 februari 2012 kl 22:07
Gilla
@Peder, enligt min Naprapat är det inte piriformis. Men stretcha det kommer jag att göra. Massor :-)
1952 • Askim
#14
9 februari 2012 kl 21:36
Gilla
Stretching er bra i all fall....Anders...Stå på med din løping.
1982 • Stenungsund
#15
9 februari 2012 kl 22:27
Gilla
Satsa på styrka och stretch av bla vader och röv, inte där skadan sitter. Läs denna tråd innan du löper igen - http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=15571

Mitt satt i 1,5 år...
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#16
10 februari 2012 kl 09:15
Gilla
@Peter, tack den skall jag läsa
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.