Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 11413 visningar

Problem med muskelfäste

Martin Ulriksson
1977 • Vintrie
#1
4 mars 2012 - 21:27
Gilla
Jag har sedan 5-6 veckor tillbaka haft en stickande känsla i skinkan som isar ned i baksida lår. I början kunde jag träna som vanligt utan att det förvärrades, jag kände mest att det var något som störde, men inte gjorde ont. Men efter ett 18 km pass på löpband kände jag dagen efter att det verkligen blev sämre. Samtidigt blev jag sjuk (bihåleinflammation) så jag tränade inte på 15 dagar.

Nu trodde jag allt var frid fröjd då jag fått vila i 2 veckor och gav mig ut på en efterlängtad runda men kände av den där stickande känslan redan efter 500 m. Nu kände jag att proffessionell hjälp behövde kopplas in och kontaktade Idrottsmedicinskt center i Malmö. Fick träffa en sjukgymnast som efter lite frågor och klämmande, böjande och trixande sa att det är hamstringsmuskelfästet som muppar sig. Hon körde tvärmassage (om det nu heter så) för att sära på muskelfibrerna. Nu har jag dock varit där två ggr och fått massage och skall dit igen. Problemet är dock att jag inte märkt någon skillnad alls. Massagen har varken gjort det bättre eller sämre och nu tänkte jag kolla här om någon haft liknande problem och hur ni då fick ordning på det. Någon som ligger inne med mirakellösningen, please träd fram och dela med dig av dina erfarenheter. :)

Micke Larsson
1971 • Norge
#2
4 mars 2012 kl 23:27 Redigerad 4 mars 2012 kl 23:30
Gilla
Jag fick samma åkomma i somras och för mig hette mirakellösningen (tyvärr) tid. Första två veckorna kunde jag inte springa alls, knappt gå på ett vettigt sätt. Efter en månad var jag igång med regelbundna, korta pass på max en halvmil. Efter två månader kunde jag springa en mil igen och efter ytterligare en månad kände jag mig i princip besvärsfri, även om jag ett tag till kände av låret på långa eller tuffa rundor.

Pratade med en sjukgymnast en månad efter skadetillfället och det var han som uppmanade mig att börja springa regelbundet igen, men att inte springa längre än att jag kunde göra det utan smärta, åtminstone inte mycket längre. Från början blev det långsamma pass på tre kilometer, vilket inte kändes särskilt meningsfullt, men kanske var det ändå det för rätt snabbt gick det åt rätt håll.

Jag provade varken massage eller alternativ träning, men det lär väl inte skada. Däremot sprang jag mycket barfota eftersom jag inbillade mig att det gjorde löpningen mjukare och skonsammare.
1972 • Skene
#3
5 mars 2012 kl 01:11
Gilla
Jag hade liknande problem strax innan jul. Gick till en massör som körde med elektrisk stimulering av baksida lår och skinka. Det var ingen skada utan massören kom fram till att jag var överansträngd i muskelfästet. Fick rådet att INTE stretcha baksida lår/skinka på 2 veckor. Började träna baksida lår genom att ligga på mage, korsa benen och pressa ena benen upp mot rumpan och hålla emot med det andra benet (20 reps / ben). Varvade med lätt löpning på löpband. Körde även den del motionscykel (då kändes inte baksida lår alls).

Efter ca 3 veckor så kunde jag köra på som vanligt igen. Min egen teori är att jag hade missat att träna baksida lår senaste året. Nu kör jag 2 gympass i veckan och tränar igenom hela kroppen. Jag kör lätta vikter på baksida lår och försöker inte pressa mig. Kör numera nästan alltid 15-20 reps på alla muskelgrupper. Känner mig mycket starkare i löpningen nu!

Tyvärr är vi ju alla olika men jag hoppas detta kan vara till någon hjälp :-)
Martin Ulriksson
1977 • Vintrie
#4
5 mars 2012 kl 09:02
Gilla
Tack för råden! Jag skall genast testa styrkeövningen du tipsar om Magnus!
1952 • Varberg
#5
5 mars 2012 kl 09:15
Gilla
@Smärta i skinkan som strålar ned på baksidan av låret tycker jag mycket liknar piriformisspasm. Den går att stretcha på lite olika sätt. Effektivast tycker jag det är med en assistent som sitter vid din sida, tar spjärn och drar det onda benet mot sig över det andra (adduktion). Du kan hitta mer om detta.
Martin Ulriksson
1977 • Vintrie
#6
5 mars 2012 kl 16:51
Gilla
Jaha, då har man fått sin dom. Var hos sjukgymnasten idag och vi tittade på min löpteknik. Vi kunde båda se att jag har hälisättningen Brutus Maximus och hon dömde ut mig totalt. Jag sätter i foten för långt fram, med sträckt ben och med hälen först. Fel, fel och fel. Min nuvarande löpteknik gör att jag använder mina baksidor extremt mycket för att skjuta mig framåt, vilket då givetvis tär på baksidan. Så troligtvis är jag överansträngd i muskelfästet och varje gång jag ger mig ut och springer retar jag fästet igen eftersom man springer som ett jäkla mongo.

Nu blir det löptekniksträning för hela slanten.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#7
5 mars 2012 kl 17:51
Gilla
@Martin, se det från den positiva sidan. Du vet ju vad det beror på i alla fall. Då går det ju att åtgärda!
180 steg i minuten :-)
Martin Ulriksson
1977 • Vintrie
#8
5 mars 2012 kl 20:31
Gilla
Håller med dig Anders, jag har varit på väldigt gott humör sen jag var hos sjukgymnasten bara för att nu vet jag hur jag skall gå tillväga för att bli av med problemet. Jag har inte för intet köpt mig ett par Saucony Kinvara 2 sen några veckor tillbaka. Nu blir det 180 steg i minuten :)
Micke Larsson
1971 • Norge
#9
5 mars 2012 kl 21:33
Gilla
Martin: När vädret så tillåter skulle jag rekommendera några skofria pass. Man behöver inte bli barfotataliban för det, men för mitt löpsteg har barfotalöpningen gjort underverk.
1952 • Varberg
#10
6 mars 2012 kl 09:27
Gilla
Så bra Martin att få behandling som kopplas till löptekniken. Började själv på eget bevåg springa med framfotsisättning på 90-talet när jag hade knäbesvär. Kan nu springa framfot, bakfot, insida, utsida beroende på om någon del av drivlinan känns överbelastad. Hög frekvens och bra rytm/koordination ger också skonsammare löpning. Föredrar dock väldämpade neutrala skor för att spara brosket i lederna och därmed förhoppningsvis kunna springa långt upp i åren.
Skulle bara vara intressant om du kunde lyckas stretcha piriformis ordentligt (inte helt lätt att hitta på ett bra sätt) för om den är orsaken till smärtan så känns det direkt och det är botande om man fortsätter. Dina symptom är så typiska.
Martin Ulriksson
1977 • Vintrie
#11
6 mars 2012 kl 09:42
Gilla
@Micke - sjukgymnasten föreslog faktiskt att jag skulle springa barfota när det blir varmare. Ett par FiveFingers ligger högt på min önskelista nu.

@Tage - Jag skall testa att strectha Piriformis. Har du någon bra sida med bilder på hur man gör? Det hade säkerligen underlättat.
1952 • Varberg
#12
6 mars 2012 kl 10:13
Gilla
@Martin: Finns en del bilder om du söker, men den bästa varianten har jag hittat själv. Du halvligger eller ligger på rygg. En medhjälpare sitter vid din sida och tar spjärn med sina fötter mot utsidan av ditt ben. Han/hon drar sedan ditt andra ben mot sig över det andra benet (adduktion) så långt det går. Håll benen raka och försök slappna av. Effekten förstärks om han/hon inåtroterar benet i ytterläget (roterar så att tårna pekar inåt). Om det är orsaken så känns det så ta det lite långsamt.
Piriformis är en liten muskel långt inne i höften, men kan ställa till det ordentligt genom att den kan trycka på ischiasnerven. Ju tidigare man bryter en spasm, ju bättre resultat.
Micke Larsson
1971 • Norge
#13
6 mars 2012 kl 13:29
Gilla
Martin: På dina breddgrader är värmen snart inget problem för barfotalöpning, även utan VFF eller andra "sockiplastskor". Värre då med väggruset som, åtminstone här, sällan sopas bort förrän i april.
1952 • Varberg
#14
6 mars 2012 kl 13:49
Gilla
Micke: De har börjat sopa gruset här. Gör väl 5 sek/km :-))
Micke Larsson
1971 • Norge
#15
6 mars 2012 kl 13:58
Gilla
Tage: Då hinner de nog klart innan de börjar sopa här i alla fall.
1973 • Stockholm
#16
7 mars 2012 kl 19:29
Gilla
Om det nu bara var löptekniken och fotisättningen borde rimligtvis BÅDA hamstringfästena göra ont. Jag förmodar att du har en försämrad funktion i bäckenet eller "funktionell" benlängdsskillnad som gör att ena sidan blir mer belastad.
Martin Ulriksson
1977 • Vintrie
#17
14 mars 2012 kl 20:43
Gilla
Det stämmer att jag har en skillnad på 1 cm när man jämför mina styltor så belastningen ser nog inte lika ut för båda sidor. Sen höll sjukgymnasten på att trixa med höften också. Vet inte vad hon gjorde, men jag kände ingen skillnad även ifall hon sa att hon såg skillnad.

Nu har jag i alla fall testat lite löpteknik med framfotsisättning i en vecka och det känns i vaderna kan jag säga. Är det normalt att det blir så bara för att jag är ovan eller är det så att jag fortfarande har för dålig teknik så vaderna får slita extra? Det känns inget i muskelfästet när jag springer så i alla fall och det är ju positivt. Jag håller iofs mycket lägre fart än jag brukar och det kanske gör sitt till att det inte sliter i fästet också.
1952 • Varberg
#18
15 mars 2012 kl 07:57
Gilla
Precis- Martin. Framfotsisättning belastar vader och undersida av foten mer och kan förstås ge andra överbelastningar. Det gäller ju att få det naturligt och avslappnat. Tyngdpunkten framåt, hög frekvens, jobba rakt framåt med fötterna och en bra totalrytm så blir det jättebra.
Sedan kan det vara värdefullt att kunna variera sin teknik när man känner någon överbelastning. Börjar du känna av vader eller hälsenor för mycket bör du nog backa ett steg.
Oldboy
1952 • Danderyd
#19
15 mars 2012 kl 23:07 Redigerad 15 mars 2012 kl 23:11
Gilla
Martin, byta löpsteg är inget som går lyckligt på en vecka, räkna med att "börja från början" med det nya löpsteget, alltså korta pass i lugnt tempo, gärna på mjukt underlag. Kör gärna lite excentriska tåhävningar parallellt för att stärka vader och hälsenor och räkna med 3-12 månader innan du kommit upp i full kapacitet utan återkommande vadproblem. Men när man vant sig är det ett skönt sätt att springa och det är sällsynt att någon byter tillbaka.

Om Tages stretch inte funkar på dig så kolla in sidan www.exrx.net där finns det mesta i stretch och styrkeövningar men utan omdömen och värderingar. Du ska absolut prova. Har själv fått hjälp att stretcha (och styrketräna) bort smärta i överansträngda muskelfästen på ett antal ställen. Vila hjälper oftast bara tillfälligt.

Bafotalöpning är allra bäst just barfota. Till sommaren kan du springa på stranden när den är lagom fuktig (man kan offra ett par strumpor för att hjälpa till att hålla värmen, hittar du riktiga sockiplast i din storlek så köp!), själv brukar jag springa några varv runt en gräsplan då och då. Men även löparbanan funkar om man härdar fötterna.
Martin Ulriksson
1977 • Vintrie
#20
3 april 2012 kl 19:12
Gilla
Jag gick tillbaka till sjukgymnasten och berättade om mina vadproblem när jag springer. Hon sa att då gör jag fel och hon ställde mig på löpbandet och jag fick springa. Nu hade jag bra fotisättning, men jag sköt ifrån med foten vilket resulterade i att vaderna jobbade hårt. Detta var helt fel då det är bålen/höften som skall driva benen framåt. Testade genast detta och tänkte "bål/höft" när jag sprang och det gjorde stooor skillnad för mina vader. Skulle vilja säga att problemet mer eller mindre försvann.Tyvärr är jag fortfarande öm i muskelfästet så huvudproblemet har inte försvunnit.

Ska kolla in länken du skickade med Oldboy så får vi se vart det leder.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.