Löpning Kom igång 14 inlägg 9779 visningar

Ansträngningsastma

1969 • Kil
#1
3 april 2012 - 18:40
Gilla
Har nyss kommit igång, igen, med att jogga. Har ansträngningsastma så jag tar pulmicort morgon och kväll och bricanyl innan jag sticker ut på joggingrundan.
Har hög puls, kollade i somras när jag var igång och tränade förra gången och jag ligger runt 200 och då joggade jag.
Nu joggar jag 4 km på 30 minuter.
Jag ska vara med på Vårruset i år, hur ska jag träna?
Nån som har lite tips?
#2
3 april 2012 kl 19:45
Detta inlägg har raderats
1971 • Göteborg
#3
3 april 2012 kl 19:45
Gilla
Kanske ska du prova långverkande luftrörsvidgande (oxis eller serevent) istället för bricanyl ?
Tobias
1982 • Sthlm
#4
3 april 2012 kl 20:10
Gilla
Har fått diagnosen ansträngningsastma även om jag tror att den är förhållandevis "lätt". Mina misstankar var vid just lite kallare väderlek då jag för det första fick väldigt ont i halsen vid konditionskrävande aktivitet, kunde anstränga mig rent fysiskt trots det onda men blev under en cykeltur på vintern ordentligt illamående och bestämde mig då för att ta ett besök hos doktorn. Det halsonda ska inte förknippas med att jag tränar med halsont utan det halsonda beror på och kommer vid den fysiska aktiviteten, framförallt vid kall väderlek.

Just för problem med kalluft finns det faktiskt hjälpmedel att köpa men inget jag har provat, handlar alltså om att värm luften innan man andas in den men en halsduk för munnen har ungefär samma effekt.

Själv använder jag bricanyl ibland och borde väl använda pulmicort men har lite dålig rutin på det där i.o.m. att jag endast känner av besvären vid just ansträngning. Jag tror stenhårt på att ansträngningsastman går att träna, kanske inte bort helt och hållet men ändå att förbättrad kondition går hand i hand med astmabesvären blir mindre.

Här tyckte jag att det fanns lite matnyttigt att läsa (även kommentarerna), gäller att förstår sina besvär och även om inte alla får svar så kommer det fram en del information:
http://blog.svd.se/maratonbloggen/2010/07/23/hur-paverkas-pulsen-av-min-astma/

Mitt egna bästa knep för att undvika alltför stora besvär av astman är att värma upp ordentligt och inte för fort, att komma in i "andra andningen" är hela grejjen för mig för sedan går det mycket lättare. I övrigt så är jag själv ny med joggningen så själva träningsupplägget håller jag själv på att lära mig som bäst =0)
Pernilla Johansson
1982 • Väse
#5
4 april 2012 kl 09:40
Gilla
Jag är född med astma, både allergirelaterad och överansträngningsastma. Har ganska svår astma. Det bästa är att du tar pulmicort i samband med tandborstning, då glömmer man den inte! Försök att undvika bricanyl så mycket som möjligt, men ha alltid med den på löprundan!
Jag fick många tips här på jogg.se och har idag nästan slutat med bricanyl, tog ca 4 doser/dag innan. Började med en tablett på morgonen som heter singulair. Vilket förändrat mitt liv! Känns som jag har nya lungor&luftrör :)
Man kan absolut använda löpning för att "träna bort" astman. Jag kommer aldrig bli frisk från min astma, men har förbättrat mina symptom otroligt mycket på ett år. Började löpträna för ca 1 år sedan och har kört hela året även utomhus! Något jag trodde var omöjligt förut!
Det jag brottas med att min kropp ibland säger ifrån. Benen orkar men inte luftrören. Ibland har man dåliga dagar, då hjälper inga mediciner.
Lycka till!
1969 • Kil
#6
4 april 2012 kl 10:13
Gilla
Tack för era inlägg och tips! Jag tar bricanylen när jag borstat tänderna, lättast att hålla reda på det. Jag har tagit bricanyl innan jag sprungit ut men jag ska testa att bara ta den när jag kommer till backarna för då " dör" jag.
Jag ska absolut kolla upp singulair och se om det funkar, skulle vara roligt att kunna löpa och inte bara lufsa sig fram:)
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#7
5 april 2012 kl 09:54
Gilla
Hej!

Jag har lärt mig att för att få bästa effekt av bricanyl bör den tas 20 minuter innan man sticker ut samt en uppvärmning på 15-20 minuter. För det tar några minuter innan man får max effekt av den. Plus att effekten på hjärtat har oftast lugnat ner sig. Försök att få kontakt med en sjukgymnast som kan detta med astma. En sak som man bör vara noga med är att vara följsam till sin medicin trots att man inte har symtom. Hoppas du känner att du har en bra dialog med din läkare det är viktigt.
Kristofer B
1985 • Sundbyberg
#8
5 april 2012 kl 14:40
Gilla
Jag fick också diagnosen ansträngningsastma nu i januari och sedan dess har löpningen varit roligare än någonsin. Efter tre månaders behandling med 2x2 doser pulmicort per dag och singulair en gång per dag samt bricanyl innan löptur har jag inga problem med andningen. Nu börjar iofs pollensäsongen så då blir det tillfälligt värre för mig. Det är även tveksamt om jag behöver bricanylen längre så jag ska väl snart börja testa utan den.

Om du inte har stora problem med andningen längre kan du väl haka på något av alla de träningsupplägg som finns ute på nätet? Intervaller är väl det som snabbast ger resultat så ett sådant pass varje vecka vore säkert bra. Min läkare sa också att intervallträning ofta är bättre än långdistans för andningsapparaten om man har astma så det rekommenderas från aleris fysiologlab.
Maya göransson
1981 • Stockholm
#9
5 april 2012 kl 22:32
Gilla
Jag tar Symbicort vilket är ett kombinationsläkemedel, dvs både kortison och snabbverkande som utvidgar luftvägarna direkt. Jag hade riktigt svår astma innan men nu har jag bättre lungkapacitet än min läkare! Känner aldrig av någonting längre och slipper de biverkningar som brikanyl kan ge, skakningar etc. Behöver inte ens ha med den när jag tränar längre. Klarar till och med milen i minusgrader.
JoL
1980 • Bankeryd
#10
5 april 2012 kl 22:51
Gilla
Tips utifrån mina erfarenheter:
- Börja inte ett pass med att köra max. Värm upp och ge tid till en lugnare start vid distanspass respektive uppjogg vid intervaller.
- Intervallpass är särskilt bra träning!
- Vid kyligare väderlek kan man under första kilometern ta inandning genom näsan och utandning genom munnen.
Sven Andersson
1966 • Kista
#11
5 april 2012 kl 23:03 Redigerad 5 april 2012 kl 23:03
Gilla
Kan kanske vara lämpligt i sammanhanget att känna till vad som står t ex här: http://www.rf.se/Vi-arbetar-med/Antidoping2/
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#12
6 april 2012 kl 07:54
Gilla
Ang inlägg #11 Jag vill börja med att säga jag är verkligen emot doping. Men har du astma har du rätt att använda din astma medicin med intyg från en läkare. Om ni har möjlighet läs senaste runners world.
Pernilla Johansson
1982 • Väse
#13
6 april 2012 kl 10:05
Gilla
Precis som föregående person skrev, med läkarintyg klassas inte bricanyl som doping.
För oss som har astma får man inte någon extra effekt på det viset, för oss handlar det om att kunna hamna på "normal" nivå. Utan mina mediciner hade inte jag överlevt. Bokstavligt talat. Och jag är stolt över mig själv att jag kan springa 1 mil trots min svåra astma, men utan mediciner och envis träning hade det ALDRIG gått.

Tobias
1982 • Sthlm
#14
7 april 2012 kl 11:35
Gilla
*Mia*

Har inte alla elitidrottare i konditionssport astma/recept precis till den gränsen som är tillåten? =0)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.