Löpning Träning 21 inlägg 6682 visningar

löpbandsträning

klas
1966 • sundbyberg
#1
11 oktober 2012 - 11:04
Gilla
Löpträning på löpband, är det lika effektivt som vanlig hederlig löpträning utomhus? Rent spontant så känns det som svaret är nej men jag undrar om någon vet det egentliga svaret?
< < < 1 2 > > >
Madeléne
1985 • Västervik
#2
11 oktober 2012 kl 11:16 Redigerad 11 oktober 2012 kl 11:16
Gilla
Jag kan bara ge ett snabbt översiktligt svar i väntan på att någon mer kunnig utvecklar.

Det är skillnad. Löpbandet "drar sig själv" och du har inget luftmotstånd (alltså lättare att springa på löpband). Du kan utjämna den skillnaden genom att springa i lutning. Det är också monotomt att springa på löpband (ingen förändring i underlag eller kupering) vilket ökar skaderisken om jag förstått det rätt. Dessutom är många löpband felkalibrerade och kanske visar att du springer fortare/längre än vad du egentligen gör.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#3
11 oktober 2012 kl 11:31 Redigerad 11 oktober 2012 kl 11:34
Gilla
Mina erfarenheter är i stort överrensstämmande med Madelenes över. Så om jag får välja, springer jag stort sett alltid ute. Men exemplevis Hjärt/lung, uthållighets och mjölksyraträning funkar lika bra på löpband som ute. Dock får inte fötterna jobba lika bra med underlaget.

Så löpbandet har helt klart sina fördelar, tycker jag. Vid ogynnsamt underlag (halka) är det klart mycket bättre att springa inne för att reducera skadorisken. Jag tycker även att det kan vara enklare att bedriva specifik pulsträning på löpbandet, då det är så specifikt - öka farten till önskad puls och justera därefter så att du håller den konstant. Att fartträna med ett högt och lätt steg tycker jag är en bra övning på löpbandet. Ställ in önskad fart och kör på enligt plan.

Min erfarenhet är således att det är bra komplement till utomhusträningen, och för mig gör tillgången till löpbandet att min träning oftare blir av, även om det ibland bara blir ett 30minuters pass.

Såvitt jag känner till bedrev Ingrid Kristiansen en mycket stor del av sin träning på löpband under sina bästa år, och det verkade ju funka hyggligt för henne...
1966 • Karlstad
#4
11 oktober 2012 kl 11:33 Redigerad 11 oktober 2012 kl 11:33
Gilla
En tråd som kan bli hur lång som helst.
Jag var skeptiskt till en början.. nu är bandet guld värt vid dålig väderlek/underlag eller kort om tid. Man vänjer sig succesivt som med allt annat, jag varierar tempon och lutningar och jag är helt övertygad om att en timme på bandet ger betydligt mer än att inte springa.
Jag orkar inte analysera allt med vetenskapliga fakta längre.. det är kul och jag förbättar mig.. det räcker.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#5
11 oktober 2012 kl 11:35
Gilla
Det skall finnas en tråd här någonstans som heter löpbandes förbannelse där beklagade sig folk som sprungit löpband hela vintern och som sedan märker att det inte kan hålla samma tempo i verkligheten.
1965 • Kungsholmen
#6
11 oktober 2012 kl 11:46
Gilla
Jag orkar inte med den här frågan en gång till. Jag är för gammal.
Googla/sök och allt är redan sagt.
Men att tro att det blir lättare för att bandet "drar sin själv" är en missuppfattning (kolla med en fysiker) och kom ihåg att alla band är felkalibrerade och man kan aldrig lita på vad det står på displayen.
1981 • Göteborg
#7
11 oktober 2012 kl 11:50
Gilla
Som paraentes jag springer snabbare utomhus än på lpband etc 1 mil - 2,1 mil
Mona M
1971 • Östersund
#8
11 oktober 2012 kl 12:10
Gilla
Jag springer på löpband 2-3 gånger i veckan och utomhus enbart på sommaren om vädret är gynnsamt och jag känner för det, alternativt om jag inte har tillgång till ett band.
Att det ska vara lättare på ett band för att det snurrar själv och man bara behöver lyfta fötterna håller jag verkligen inte med om. För mig är det ingen skillnad att springa på bandet som utomhus under förutsättningen att jag gör det på plan mark.

Däremot så skulle jag absolut förlora en tävling mot mina väninnor som springer samma längd på samma tid då mina muskler inte är van backar och motvind.
Jag har mycket lättare att motivera mig och kan pressa mig mycket mera på ett band än vad jag kan utomhus, plus att jag har extremt svårt att hålla en lagom hastighet ute vilket gör att jag tar slut mycket fortare.
Jag skulle antagligen lägga av med löpningen helt om jag inte hade ett löpband men jag försöker absolut bege mig ut ibland då jag anser att det tar mera på musklerna.
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#9
11 oktober 2012 kl 12:12
Gilla
Jag har inte samma löpsteg på band som i "verkligheten" misstänker jag. När jag springer på band, vilket inte är så ofta, känner jag alltid av vadmusklerna, och det redan efter en kort sträcka. Tror jag tar kortare steg på löpband. Huruvida det påverkar effektiveteten vet jag inte. Men eftersom det är så tråkigt att springa på band så blir min löpning mindre effektiv eftersom jag toktröttnar efter 20-30 min.
1974 • Karlstad
#10
11 oktober 2012 kl 12:15
Gilla
Jag anser att löpbandet är vinterträningens bästa vän. Som noterat ovan kan man kompensera fartvind genom att öka lutningen. Jag tycker dock att det är betydligt enklare att springa på band än att springa ute. Springer man ute måste man både hålla farten och stå ut med tröttheten medan på bandet räcker det med att stå ut med tröttheten då farthållningen sköts av bandet. Det är väldigt lätt att tappa fart utomhus när kroppen börjar bli trött och då krävs det väldigt mycket koncentration för att hålla farten uppe vilket ger större totalansträngning. Av egen erfarenhet kan jag springa nånstans 5-10 sekunder snabbare per km på band jämfört med bana utomhus.
Löpband fungerar väldigt bra till backträning och långa intervaller för att stressa pulsen riktigt, farten hålls ju uppe :)

Springer man ofta och mycket på löpband bör man alternera fart och lutning för att variera löpsteget en aning och undvika förslitningsskador.
Hella
1977 • Västerås
#11
11 oktober 2012 kl 12:50
Gilla
Jag har investerat i ett bra löpband att ha hemma så att träningen blir av även när jag inte har barnvakt (kan då träna tidigt innan dottern vaknar) och när jag tycker det är för halt eller väldigt kallt ute. Jag har alltid bandet på lite motlut, vilket jag har hört ska "kompensera" för avsaknad av motvind osv. Jag älskar mitt löpband! Jag googlade fram lite olika träningstips och förslag på upplägg för löpbandspass och dessa har varit bra att ha i bakhuvudet tycker jag. Jag brukar köra backintervaller, längre intervaller eller "fartlek" på mitt band och det tycker jag funkar kanon. Det går ju inte att "fuska" utan har jag bestämt att jag ska springa varannan km på hastigheten 14 km/h och varannan på 13 km/h, så blir det ju så :). Och med pulsband så ser jag ju att jag får upp pulsen också. Men långpassen (över 1 mil) lägger jag ute, annars blir det för tråkigt, tycker jag. Mitt löpband är även justerbart vad gäller dämpning och jag upplever bandet som snällt mot mina ben (i jämförelse med asfalt). Så för mig fnkar det att köra 1-2/vecka på löpbandet, även om det är mycket skönare och mer inspirerande att löpa ute i naturen. Men hellre löpbandet än ingen träning alls :=)
Fredrik Jönsson
1979 • Åsbro
#12
11 oktober 2012 kl 12:57
Gilla
Löpband är säkert perfekt för att köra när det är -30grader, blankis och 30m/s vind.
Men hur orkar man??
Jag har testat bandet och som absolut max 20minuter sedan är jag så less att jag orkar inte mer.
Hur gör ni som tycker om att springa på band?
Skulle ha en knapp i skallen att stänga av hjärnan när man ska löpbandsträna. ;)
Martin Lind
1980 • Uppsala
#13
11 oktober 2012 kl 13:30 Redigerad 11 oktober 2012 kl 13:30
Gilla
Löpband är dödens tråkigt, utan ljudböcker överlever jag inte. Med en bra ljudbok är det ok. Löpband med utsikt över resten av gymmet och inte mot en vägg underlättar också.

När jag bodde i Sheffield (sjukt backigt, hård trafik) så använde jag löpband för att få fartträning. Nu när jag flyttat till platta Uppsala blir det väl snarare för att få tung backträning, kilometerlånga backar finns inte utomhus men kan lätt programmeras på bandet.

Det "roligaste" sättet är att köra intervaller (typ 5 min i 4-tempo, 5 i 5-tempo osv i nån timma), körde dessutom en del träning i tänkt halvmaratempo för att lära mig farten inför varvet (typ 1h 4.15-tempo, 1% lutning) och det fungerade bra att översätta till tävlingen, jag klarade min måltid. Att springa i samma tempo utomhus hade inte gått i backiga Sheffield, och visst, man blir stark av backarna, men tränar inte upp förmågan att hålla ett högt tempo på plant underlag (dvs man blir bra på vad man tränar).

Tycker även att bandet är väldigt skonsamt, perfekt som rehab eftersom man inte trampar konstigt och dessutom inte behöver tänka på att springa hem ifall man får känningar, bara att stoppa bandet så är man hemma.

Men när jag bodde i Umeå, med perfekt blandning av underlag (packad snö är ett mkt bra underlag) och kupering så sprang jag alltid utomhus, då det är klart roligare :-)
Sven Andersson
1966 • Kista
#14
11 oktober 2012 kl 13:57
Gilla
Håller med Peter P. Google/sök. Allt är sagt. Alla fysikaliska fördomar/felaktigheter sagda -- och tillrättade. Alla preferensvarianter sagda. Nöjer mig med att säga att den som ratar löpband förvägrar sig själv en till möjlighet att bli bättre löpare.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#15
11 oktober 2012 kl 14:12 Redigerad 11 oktober 2012 kl 14:13
Gilla
"Men att tro att det blir lättare för att bandet "drar sin själv" är en missuppfattning (kolla med en fysiker) och kom ihåg att alla band är felkalibrerade och man kan aldrig lita på vad det står på displayen."

Håller oxå med Peter P.

Det är frånvaron av vindmotstånd som skapar den största fördelen vid löpbandslöpning och det blir några sekunder per km jämfört med vindstilla ute i rimliga långlöpfarter.

Men det sker en viss växelverkan mellan löparen i bandkontakten och löpbandet som kan bli främst negativ för löparen om denne påverkas dåligt av att man bromsar bandet lite om det inte är extremt starkt och stabilt.
Med en bättre teknik kan bromsningen minskas och hanteras bättre och fördelen av luftmotståndfrihet utnyttjas bättre.

Så olika löpare kan vara både snabbare och bättre på löpbandet än utomhus. Är man snabbare är det frånvaron av luftmotstånd som är förklaringen i de allra flesta fallen, om nu inte någon extrem anatomisk avvikelse som försämrar på väglöpning lindras av växelverkan med löpbandet och tillräckligt mycket vilket känns mindre troligt :-)

Jag löpte själv en del på löpband, främst intervaller och snabbdistans på 1980-talet när vädret var uselt och var snabbare på det än ute - blåste på tusingar långt under 3 min, men senare efter ett fall med skrapsår på magen blev tekniken sämre och det gick dåligt på band.

Madeléne
1985 • Västervik
#16
11 oktober 2012 kl 14:19
Gilla
Okej, att bandet drar sig själv spelar alltså ingen roll (fysiskt), då vet jag det :)
1977 • Eskilstuna
#17
11 oktober 2012 kl 14:32
Gilla
@Sven, menar du att löpare x hur snabb han än är och hur han än tränar idag skulle bli bättre av att lägga till löpbandsträning?
Mona M
1971 • Östersund
#18
11 oktober 2012 kl 15:02
Gilla
Jag måste vara den enda som tycker det är lättare mentalt att springa på löpband än ute :-)

På bandet har jag mycket lättare att koppla bort hjärnan plus att jag kan pressa mig själv att springa längre.
När jag springer ute så håller jag koll på tid och hastighet på telefonen men det fungerar inte alls lika bra som att ha en display mitt framför näsan.

Dessutom så känns det som att jag springer fortare på bandet än vad jag egentligen gör vilket för mig är en fördel.
På bandet håller jag 6:20-6:30 tempo oftast vilket känns helt okey. Försöker jag hålla den hastigheten utomhus så avlider jag av tristess. istället så blir det ofta naturligt ett 5:20-5:40 tempo ute och det pallar inte mina lungor mer än 1-2 km.

Rent tidsmässigt så gör jag 7 km snabbare utomhus än på ett band trots att jag kan springa oavbrutet på bandet medan jag måste gå i omgångar ute.

Jag älskar mitt löpband :-)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#19
11 oktober 2012 kl 18:01
Gilla
Mona, jag tycker också det är lättare att pressa mig på bandet. men tror det är av de anledningar Patrik beskriver. på bandet när jag blir trött behöver jag bara koncentrera mig på att hänga med i bandets fart - inget annat. inte att hålla tempo, manövrera för ändringar i underlag, trafik, andra människor etc.

Jag har även gjort den mesta av min träning under en vinter på bandet. förbättrade mig ordentligt då jag körde mer kvalitetsträning (lätt roligare på löpband än utomhus). Så när jag jag åter började springa ute kunde jag hålla betydligt högre tempo än innan alla pass på bandet :)

ser det även som grymt bra mental träning att köra långpass på löpband. Efter den där vintern på bandet tyckte jag inte längre det var segt att vänta på bussen. vad är 10 min väntande jämfört med ett två timmars pass på bandet? ;)
Sven Andersson
1966 • Kista
#20
11 oktober 2012 kl 21:21
Gilla
Skrev jag det Henrik? Kolla igen.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.