Löpning Övrigt 83 inlägg 14862 visningar

Snacka ner Born To Run!

Lars O
1978 • Sandviken
#1
1 november 2013 - 07:03
5 Gilla
Håller, bättre sent än aldrig, på att plöja boken Born To Run. Och precis som många andra tycker jag då här långt att den är fantastisk. Och även jag börjar fantisera om riktigt långa distanser och känna en viss avsmak för skor. Så, innan jag tillåter mig själv att svepas med allt för mycket; kan någon ge lite belagd kritik och hjälpa mig att inta en mer välavvägd inställning till boken?
Det finns annars en risk att jag försvinner upp i fjällen i ett par flip-flops och aldrig mer kommer tillbaka. Och då skulle familjen bli mycket besvikna...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Daniel Jacobsen
1987 • Ekerö
#21
1 november 2013 kl 14:25
Gilla
Kinsei- det har jag redan gjort. Din poäng är?
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#22
1 november 2013 kl 14:32
Gilla
Jag har inte läst boken. Men om det nu vore optimalt att springa barfota har jag svårt att förstå varför eliten springer i skor. Dessutom landar väl eliten med hälen först vilket borde tyda på att framfotalöpning/mellanfotslandning inte är optimal löpteknik, i vart fall inte när stegfrekvensen (farten) redan nått en hög nivå.

Att diskussionen gällande väldigt stabila skor eller skor som skall "korrigera" ens "naturliga" löpteknik åter har tagit fart efter bokens genomslag tycker jag däremot är bra. När jag började springa blev jag omtalad från alla möjliga källor att det är viktigt att lyssna på löparbutikernas experter och köpa de skor som rekommenderas där. Det har genom egen erfarenhet för egen del visat sig inte alls stämma.

En fantastisk fördel med five-fingers, som jag gärna skulle vilja lära mig kunna jogga med, är att de tar pytteliten plats i bagaget. De kan alltså alltid tas med vart man än reser, och således finns aldrig någon ursäkt till att löpträna! :)
1965 • Trondheim, Norge/Åre, Sverige
#23
1 november 2013 kl 14:34
Gilla
Det har nylig vært gjort en studie på dette (se PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439417), med tittelen "Foot bone marrow edema after a 10-wk transition to minimalist running shoes". Resultat og konklusjon var som følger:

Pretraining MRI scores were not statistically different between the groups. The posttraining MRI scores showed that more subjects in the Vibram group (10 of 19) showed increases in bone marrow edema in at least one bone after 10 wk of running than that in the control group (P = 0.009).
CONCLUSION:
Runners interested in transitioning to minimalist running shoes, such as Vibram FiveFingers, should transition very slowly and gradually to avoid potential stress injury in the foot.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#24
1 november 2013 kl 15:01
1 Gilla
Japp, vi kan ju sluta använda pencillin också, det hade dom inte på stenåldern så det måste vara dåligt :)
1952 • Varberg
#25
1 november 2013 kl 15:21
1 Gilla
Re Emma:

Håller med fullständigt. Ska bli intressant att se vilken religion/trend som gäller om ett par år. Själv kör jag Hoka som gav mig nytt pers på 5 km - 21:42. Rätt så gångbart om man är 60 + och inte löptränat i yngre år. Mina två mål med skorna är:
1. Skonsamma så att jag kan springa så långt upp i åren som möjligt.
2. Snabba.
Kinsei
1974 • Malmö
#26
1 november 2013 kl 15:38
2 Gilla
@ Daniel - jag menade inte att vara spydig, bara att Emma redan hade svarat på din fråga om varför något kan kallas trend fast det påstås ha varit på det sättet i massor av år genom historien.

De skolösa stenåldersmänniskorna lär ju inte ha blivit så mycket äldre än var jag är nu, och för egen del hade jag tänkt behålla och använda mina fötter ett bra tag till! Jag tänker också fortsätta med exempelvis glasögon/kontaktlinser (trots att mitt naturliga tillstånd är att vara extremt närsynt), syntetiskt sköldkörtelhormon (trots att min sköldkörtel underproducerar i sitt "naturliga tillstånd") samt kanske ta på mig ett regnställ när jag cyklar hem idag (trots att min hud antagligen är naturligt konstruerad för att stå emot kyla och väta). Kalla mig trendkänslig om ni vill!
Lars O
1978 • Sandviken
#27
1 november 2013 kl 15:58
Gilla
Aj då. Vilken låda råkade jag öppna egentligen...

(Här tänkte jag att man skulle få lite lustiga nyanser men hamnade i någon sorts knivskarp dikotomi mellan rätt och fel. Dumma mig.)
1970 • Sala
#28
1 november 2013 kl 18:38
2 Gilla
Jag gillar boken! Inspirerande!

Jag har även träffat Micah True, Caballo Blanco, innan han gick bort. Han sa att det i princip inte var någonting i berättelsen kring honom eller hans lopp i Mexico som stämde, särskilt missnöjd var han nog med beskrivningen av Copper canyon som framställdes som en livsfarlig avkrok närmast likt Afghanistan, helt fel tydligen. Han blandades alltid ihop med barfotabudskapet efter boken och fick hela tiden från folk som tackade honom för att de nu sprang barfota, nåt han aldrig hållit på med. "I don´t care how you run" sa han, "just run".

1965 • Eksjö
#29
1 november 2013 kl 19:24
Gilla
Barfotaskor är ett styrketräningsredskap (med kroppen som vikt) och inte en farthöjande utrustning...
Daniel Jacobsen
1987 • Ekerö
#30
1 november 2013 kl 19:36
Gilla
@kinsei

Den låga medelåldern från stenåldern beror väl främst på spädbarnsdöden? Överlevde man bara barnaåldern blev man ofta iaf 60år.

Jag förstår din poäng men anser den appliceras fel på barfota/minimalistisk löpning då det inte finns belägg för att dämpade skor skulle vara bättre. Tycker du ska fortsätta med glasögon och regnjacka då vissa trender är tidlösa.:)


Pär M
1969 • Umeå
#31
1 november 2013 kl 21:14
Gilla
Daniel
60 år stenåldern......grav
ApacheKid
1924 • Stockholm
#32
2 november 2013 kl 00:02
Gilla
nja jag tyckte den var bra. den gav mig bekräftelse på det jag länge misstänkt eller funderat på.....

lite överdriven kanske i vissa stycken....jänkarna kan dock kräma på så man får läsa kritiskt...
1970 • Fagersta
#33
2 november 2013 kl 00:45
Gilla
Även jag var på föreläsning med Micah True kort innan han gick bort. Jag kan bekräfta allt Jonas här ovan säger.
Jag gillade dock barfotasnacket i boken. Det gjorde att jag började med Fivefingers och att jag varit mycket mindre skadad än tidigare.
Jag har sprungit sextimmars i barfotaskor utan problem (nåja, inga problem med fötterna iaf)
ApacheKid
1924 • Stockholm
#34
2 november 2013 kl 13:06
Gilla
huvudbudskapet gick hem hos mig iaf.

sen var det runt omkring extra kryddat....:D
HR
1972 • Stockholm
#35
2 november 2013 kl 13:25
7 Gilla
Ärligt talat tyckte jag att det var en skitbok och ingenting i den som inspirerade till stordåd. Det var så uppenbart ihåligt, överdrivet och krystat på sina ställen och lite väl mycket snack om hur "speciellt" och "mytiskt" en del saker var, ibland med lite spelad självdistans. En ganska tafflig "löparbok".

Att boken sedan inspirerar folk till att springa är givetvis positivt även om en del kanske blir bländade av mytbildningen. Oavsett om jag tycker det är en skitbok eller inte så ser jag gärna att böcker av det slaget kommer ut och får folk att börja röra på sig. :-)
1977 • Örebro
#36
2 november 2013 kl 19:36
Gilla
En kompis prackade på mig boken. Tyckte att jag skulle låna och läsa den. Det var för... sex månader sen. 74 sidor har jag läst hittills. Det är bara bla, bla, bla... Så hittills tycker jag att den är skit-tråkig!
Anders Ström
1956 • Skogås
#37
2 november 2013 kl 20:03
Gilla
Precis som i Axel Munthes Boken om San Michele där han blandar sanna och påhittade berättelser om varandra, men skrivna på ett sätt så man tror de är sanna.
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#38
2 november 2013 kl 20:14
4 Gilla
Det tycks vara uppenbart att det, med smart upplägg och bra marknadsföring, går att tjäna stora summor pengar på denna typ av litteratur. Ola Lauritzson och Fredrik Paulun har ju dragit in tiotals miljoner (!) på deras smarta utnyttjande och pushande av GI. Nu är det skribenterna till LCHF som gör de stora klippen.

Lite cyniskt och något förenklat är min tes att dessa lobbyister (för egen sak) i huvudsak tjänar pengar på konsumentens okunskap och även till viss del på grund av konsumentens behov av "quick fix", dvs en relativt snabb och relativt bekväm lösning på problemet, vadd et än må vara.

Media spelar med och bidrar till falsk legitimering eftersom de har behov av att skapa egen omsättning/vinst. Vid sidan om står alla välutbildade/kunniga forskare mfl och förstår knappt hur detta kunde hända, igen. Deras försök att nyansera bilden är fruktlösa eftersom varken media eller hajparna har något att tjäna på att en mer korrekt bild av forskningen presenteras.

Förloraren blir den vanliga konsumenten som knappast får en effektiv lösning på problemet, vare sig monetärt eller fysiologiskt eller psykologiskt.

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg har jag inte läst boken, men jag är tacksam över diskussionen över skors konstruktion som följt boken. Det förefaller mig dock ganska klart att författaren till born to run har likvärdiga incitament och spelar på samma strängar som den ovan nämnda klassen av hälsogurus.

(Detta blev mitt försök till att snacka ned boken, allt i trådskaparens intresse)

:)
HR
1972 • Stockholm
#39
2 november 2013 kl 20:32
1 Gilla
Huvudet på spiken Kristoffer. :)
Mattias
1974 • Borås
#40
2 november 2013 kl 21:24 Redigerad 2 november 2013 kl 21:37
2 Gilla
Lite märkligt ändå att det blir så mycket debatt kring barfotalöpning när man börjar prata om boken. Det propageras inte speciellt mycket kring löpning barfota i boken. Tarahumara-indianerna springer inte barfota. Författaren springer inte barfota i boken och försöker inte heller tala om att det skulle vara något som är optimalt.

Den enda person i boken som faktiskt kör helt utan skor är Barefoot Ted, men inte ens han springer barfota i tävlingen som boken är uppbygd kring. Att boken väcker debatt kring huruvida tjocka, dämpade sulor och diverse korrigeringar av löpsteget behövs eller inte är en annan sak.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.