Löpning Kom igång 20 inlägg 3131 visningar

Blir det bra?

1969 • 31392
#1
10 juni 2014 - 18:16
Gilla
Jag är en 45 årig tjej som sedan 1 mars har bestämt mej för att gå ner i vikt och komma i form! Tidigare försök med löpning har alltid resulterat i benhinneinflammation och löparknä problem.
Nu började jag med powerwalk 2-3 gånger i veckan - 9 km på 85-90 minuter. Efter en månad sprang jag först 2 km och sedan 4 km en eller två gånger i veckan, men fortsatte med 9 km powerwalk så ofta som möjligt. Jag stretchar efter alla konstens regler och har hittills lyckats undvika problem. Jag känner av benhinnorna efter löpning och vilar från löpning tills det går över, det innebär att jag endast kan springa 2 ggr i veckan - vågar inte mer! Nu har jag provat en runda på 6 km och det går jättebra! Springer inte fort men springer hela tiden och kan dra på lite snabbare ibland. Jag skulle vilja springa oftare än 2 gånger i veckan, finns det nåt mer jag kan göra för att undvika benhinne och löparknä problem? Har bra skor, Asics gel nånting av senaste modellen :-)
1984 • Stockholm
#2
10 juni 2014 kl 19:02
Gilla
Mjukt underlag, undvik asfalt så mkt som möjligt.

Fortsätt med ditt sunda förhållande till löpningen, lyssna på kroppen och öka inte farten för ofta eller mängden för mkt.

Skogrejen finns det en miljon trådar om och forskningen kring vad som är bra och dåligt är väl minst sagt bristfällig. Vissa menar att dämpning och stöd minskar skaderisken och andra att det snarare försvagar foten och inte gör någon nytta. Ingetdera har direkt forskningsstöd. Vad man dock sett är att variation är bra, så det kan vara bra att variera mellan lite olika skor så flyttar du belastningen lite vissa pass.

Ta inte för långa steg. Det är döden för knän. Du behöver inte överdriva, det ska kännas naturligt, men försök att ta korta snabba steg snarare än långa långsamma.

Styrketräning av bål och höfter är också bra.
1975 • Göteborg
#3
10 juni 2014 kl 19:44
Gilla
Är ditt primära mål att gå ner i vikt är det nog mycket bättre att satsa på ren styrketräning än på att springa. Det är dessutom mer effektivt för fettförbränning än löpning. Senare, när du har tappat en del i vikt och stärkt leder och senor, tycker jag du kan börja med löpträningen. Dina skadekänningar är kroppens signal på att ansträngningen i leder och knän är för stor i förhållande till din form.

Många gör misstaget att tro att löpning är en skonsam träningsform. Det är snarare tvärt om, det sliter ordentligt, och slitaget är i princip oberoende av skotyp. Oavsett sko måste fötter, knän och höfter absorbera samma rörelseenergi vid varje steg. Skon kan bara hjälpa till med att fördela ansträngningen men aldrig ta bort den.

Har du som målsättning att hålla på med löpning på lång sikt bör du även planera långsiktigt. Och med långsiktigt menar jag inte bara ett halvår, utan kanske snarare två-tre-fyra år. Lägg upp träningen långsamt och målinriktat.

Jag vet, världens tråkigaste råd, man vill hellre höra att "det är bara att", men det finns inga quick-fixes. Senor och leder ligger flera månader efter den muskulära utvecklingen.

Själv är jag inne på mitt sjätte löpår, och tycker jag börjat få såpass mycket erfarenhet att jag har något att dela med mig av.
1970 • Hörby
#4
10 juni 2014 kl 19:58
Gilla
Låter som en bra start. Hade själv också problem med benhinnor nästan ett helt år efter att jag började med löpning (för tre år sedan). Körde löpning en gång i veckan, och varvade med simning och crosstrainer. Ibland blev jag övermodig och tog några extra pass löpning men fick backa och köra annat ett par veckor. Efter ca ett år blev problemen mindre och jag kunde ta två pass löpning i veckan, och sedan ganska snabbt även tre. Kändes ganska hopplöst ett tag, men är glad att jag inte gav upp...
1969 • 31392
#5
10 juni 2014 kl 20:23
2 Gilla
Tack för era bra svar! jag har ett långsiktigt mål med det hela, jag vill komma i lika bra form som för typ 20 år sedan! :-) och det går ju inte att fixa på kort tid, det vet jag. Jag är inte direkt överviktig men har 5-7 kg för mycket. Har redan gått ner 6 kg efter att jag började med GI-kost och powerwalks den 1/3
Då fortsätter jag som jag börjat, har fått mycket hjälp och inspiration av sidan jogg.se och era svar på forumet.
1976 • Stockholm
#6
11 juni 2014 kl 09:38
Gilla
Fortsätt lyssna på kroppen och stretcha. Kör gärna styrkeövningar med bara kroppen (inga vikter).

Stephan: hur tänker du när du skriver att styrketräning är bättre för att gå ner i vikt?
1975 • Göteborg
#7
11 juni 2014 kl 15:43
Gilla
Varför styrketräning är bättre för att gå ner i vikt? Tja, varför får t ex deltagarna i Biggest Loser tillbringa merparten av tiden inomhus med att lyfta vikter istället för att springa, springa och åter springa? Jacob Guidol har skrivit en del om ämnet på Träningslära som är läsvärt för mer info (http://traningslara.se/viktnedgang-del-iii-styrketraning/). Sedan är det rätt logiskt att belastning på lederna ökar ordentligt när extra kilon ska sättas i rörelse på en kropp där musklerna inte är starka nog att kompensera rörelseenergin.

Löpning är egentligen ingen skonsam träningsform alls.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#8
11 juni 2014 kl 16:39
Gilla
"You have to be fit to run not run to be fit"


F.ö så handlar det till 80 % om att sköta kosten om man vill gå ner i vikt. Träning är förstås bra men främst ur allmän hälsosynpunkt.

Styrketräning är avsevärt mkt viktigare än konditionsträning särskilt om man har ett stillasittande jobb. Precis som Stephan påpekar alltså.
1976 • Stockholm
#9
11 juni 2014 kl 17:44
Gilla
Att gå ner i vikt handlar om att ha större energiförbrukning än energi-intag. Snabba promenader tillsammans med en hälsosam kost är effektivaste vägen till att gå ner i vikt. Enbart styrketräning, svar nej. Däremot gör styrketräning att du förbränner mer när du väl tränar aerobiskt. Löpning är effektivt men som nybörjare och med övervikt är det inte effektivt eftersom du inte kan hålla på dom 90 min som krävs för att det ska vara effektivt.
1969 • 31392
#10
11 juni 2014 kl 23:40
Gilla
Så sant, så sant... Allt handlar om input och output!
Jag började mitt träningsprogram med powerwalks - 9,5 km på mellan 85-90 minuter - ökade farten så mycket jag kunde. Insåg att det är svårare att gå jättefort än att springa och började lägga in löpsträckor på min 9,5 kms runda.
Tyckte det var så skönt att springa och bestämde mej för att göra det, inte istället för att gå men som ett komplement till powerwalks.
Jonas Pettersson
1988 • Sala
#11
12 juni 2014 kl 05:56
Gilla
Stephan har rätt att ska man bara kolla på vikten så är det bättre med ren styrketräning men även Daniel har rätt i med energi ut mot energi in.

Men jag skulle säga att Stephan säger de bättre med att styrketräning är bättre än löpning, för när du lyfter vikter få du större muskelvolym och större muskelvolym = högre förbränning så ju större och starkare man är desto mer kan man äta.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#12
12 juni 2014 kl 06:49
Gilla
Det är många bud om det, men å andra sidan två påståenden.
Vill du går ner i vikt är den otroligt enkla men lika svåra som tråkiga lösningen; ät mindre. Metoderna är lika många som antal försök men energi in och ut är den enda lösningen. Tråkigt tråkigt. 5:2 är min religion. ytterligare en religion som jag inte har belägg för är att vete i synnerhet och säd allmänhet skapar inflammationer i kroppen.

Om det är löpa du vill göra, som är mkt roligare, så gör det. Istället för att dra ner på antal tillfällen så minska på distansen istället. 3 km 3ggr i veckan är bättre än 5 km 2 ggr i veckan. Jag lydde råd från gamla rävar och sprang mig igenom benhinnorna. Kroppen fick lov att anpassa sig till det nya men inte med en käftsmäll då och då utan små lätta örfilar flera ggr i veckan. Det ger med sig och ska inte vilas bort.

Det var bara mitt synsätt och ni behöver inte övertala mig att jag har fel. Jag vill inte ha rätt utan har bara hittat mitt sätt att se på saken :-)
1978 • Linköping
#13
12 juni 2014 kl 08:26
Gilla
Lågintensiv träning är bäst om du ska bränna fett. När du tränar styrketräning bränner du kolhydrater och socker i högre utsträckning. Fördelen med att träna styrketräning är att om du bygger på dig en hel del muskler så kräver kroppen mer energi för att fungera. Gå ner i vikt? Långa promenader 60-90 minuter kombinerat med styrketräning. Det viktigaste är dock att se över kosten.
Kinsei
1974 • Malmö
#14
12 juni 2014 kl 08:45
1 Gilla
Jag tycker att du verkar göra det bra, Maria. Du har ju redan hittat något som fungerar för dig och jag tycker absolut att du kan fortsätta som du gör. Att fortsätta varva gång och löpning låter utmärkt. Du har ju redan ändrat din kost, så de råden är överflödiga. Om du slutar gå ner i vikt, om löpningen slutar att gå lättare eller om känningarna i benen inte ger med sig mellan passen, ja, då finns det säkert saker som går att justera. Det är visserligen aldrig fel att lägga till styrketräning, men utifrån frågan ser jag ingen anledning att du skulle ändra på ett vinnande koncept. Så svaret på din fråga är ja, det blir bra!
1969 • 31392
#15
20 juni 2014 kl 22:41
1 Gilla
Tack för bra råd, speciellt Peter H Nilssons råd om att:
- springa sej igenom benhinnorna... Jag ska ge kroppen tid att anpassa sej till det nya och ge dom en liten örfil oftare än sällan och käftsmällar.
- Har provat att springa 2 km varannan dag och det funkar, knappt känt något av benhinnorna!
Fortsätter att träna och har gett mej f*n på att det ska gå!!!
1976 • Stockholm
#16
21 juni 2014 kl 01:47
Gilla
Jonas: helt korrekt att styrketräning ökar kroppens förmåga till förbränning. Men du kan ju aldrig ersätta aerobisk aktivitet med det enbart och tro att du ska gå ner i vikt utan att röra på dig. Kombinationen är bra.
1964 • vedevåg
#17
21 juni 2014 kl 06:07
Gilla
Hej Maria.Tycker du verkar ha som du sköter löpningen bra.Kör 2km varannan dag tills du känner själv att du inte får ont och sedan kan du väl öka till 2,5 varannan dag men skynda långsamt och ha tålamod.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#18
21 juni 2014 kl 12:29
Gilla
Att löpträna bränner betydligt mer energi än att styrketräna, däremot är allmän styrketräning nödvändig för att i längden få en väl fungerande kropp. Normalt sett tappar man muskelmassa när man åldras men tränar man styrka bromsar man detta. Vill du bränna bort fett från kroppen är mitt råd att lägga ca en tredjedel av träningen på styrka och resten av tiden på konditionsträning. Variera träningen för att hålla dig frisk och skadefri.
1971 • Gävle
#19
22 juni 2014 kl 11:23
Gilla
Som Stephan säger, löpning är inte skonsamt. Jag tycker inte att du ska fundera så mycket över sträckan om du verkligen vill ut och springa. Många har ju ont i benhinnorna, för att kroppen är ovan. Jag började förra året, joggar nu 3 pass i veckan på mellan 2,5 och 8 km. Det är ingen prestige i att det ska vara långt eller ta lång tid för att träningspass, kroppen behöver vänja sig. Sen är det minst lika viktigt för mig som är klent byggd, att bygga muskler, så jag är på gymmet minst två dagar i veckan. Sammantaget är det 5 träningsdagar per vecka, är du villig att lägga ner mycket tid, så kommer du helt säkert att nå fina resultat. Våga vänta ut resultaten, ge inte upp om du inte ser något på en gång. Som du ser på min profil är vi i samma ålder, så jag har alltså börjat träna sent i livet.
1969 • 31392
#20
25 juni 2014 kl 20:14
Gilla
Jag vet inte om detta är bra, men det har funkat i 3 månader nu för att undvika löparknä... Ett bord, en bänk eller något som är ca i min höfthöjd. Lägger upp hela underbenet på det och stretchar! Känner hur det drar på hela utsidan av benet och är hur skönt som helst! På min löparrunda springer jag över en bro, räcket är perfekt höjd - hunden får bada i bäcken och jag stretchar några minuter!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.