Löpning Rundor & Kartor 70 inlägg 6302 visningar

Förslag på löpsemester

1991 • Norrköping
#1
19 oktober 2022 - 11:52
1 Gilla
Tjena! Jag gillar att resa ensam och att kombinera resandet med naturupplevelser och löpning. Enklare bergsbestigning är en favorit också. Jag är singel och väldigt flexibel med hur länge jag kan vara borta men i detta fall tänker jag väl att jag reser på sommarsemestern. Två veckor känns som en bra kompromiss mellan att göra saker på egen hand och hinna umgås mycket med vänner.

Tidigare har jag varit i de svenska och norska fjällen. Nu är jag sugen på centrala och kanske södra Europa och jag söker tips på resmål. Jag är inte ekonomiskt oberoende och är intresserad av att komma undan så billigt som möjligt.

Vad gillar jag att göra?
- Springa(gärna flerdagarslöpning)
- Gå upp på berg
- Springa i naturen
- Se dramatisk natur
- Ointresserad av städer

Om mig:
- Okräsen vad gäller mat
- Okräsen vad gäller boende
- Semester v. 28-31 eller 32
- Obekväm

Jag har t.ex. ett sug för Österrike och Schweiz. Har 165 mil till Zell am See med bil, snabbt räknat blir det strax över 5000 kr i bensinkostnad ToR. Tror ni bil+tält är det billigaste man kommer undan? Jag kan ju också åka tåg/flyg men då har jag ju inte flexibiliten att röra mig som jag vill.

Bollar gärna idéer med någon med erfarenheter av en resa likt detta!

< < < 1 2 3 4 > > >
1989 • Alingsås
#21
21 oktober 2022 kl 10:42
2 Gilla
Haha, blev samma för oss. Vi försökte vara strikta med frukosten (vissa campingar kunde man beställa frukostbröd - det gjorde vi ett par gånger - och då var vi ju tvungna att köpa lite pålägg, men det blev liksom "lyx") Sedan var det ett "trangiamål" om dagen. Så, 1 restaurang eller köpemat om dagen blev det tillslut.
En nyckel är nog att ha några måltider till trangiaköket som är EXTREMT lätta. Vi behövde "laga" maten (jag är lite petig med att få i mig ordentligt med energi OCH näring) och då tog det ju ändå 30-45min från start till tallrik. + disk (TRÅKIGT).

När man är kille och lubbar hela dagarna blir det ju en rejäl energiåtgång. Du får kanske äta mycket energi i form av nötter, chips, jordnötssmör, godis osv. Tråkigt om man inte orkar lubba som man vill p.g.a. energibrist!
(sånt här gör nörden i mig taggad!)
1979 • Göteborg
#22
21 oktober 2022 kl 13:08 Redigerad 21 oktober 2022 kl 13:09
3 Gilla
Får lägga ett inlägg om transport.

Är cykel ett alternativ? Finns tiden så är detta ett alternativ! Är man hyfsat van vid långfärdscykel så tar man sig lätt 15 mil per dag - då är tält och packning med. Om man ändå skal träna liksom :)

Cyklade till kroatien 230 mil på 23 dagar, och då gick det inte supersnabbt..
Tog flyget hem med cykeln.

Som ung blev jag väldigt inspirerad av Göran Kropp, när han cyklade till Himalaya och därefter besteg mount everest
1991 • Norrköping
#23
21 oktober 2022 kl 13:19
Gilla
Detta är så klart ett väldigt spännande alternativ MEN jag gillar inte att cykla. Det hade ju varit ett minne för livet att cykla genom Europa men det känns som att det kräver ett visst cykelintresse ;)

Ditt äventyr låter häftigt men vi kan spika här och nu att jag kommer att färdas med min egna bil!
1961 • Oskarshamn
#24
21 oktober 2022 kl 22:15
3 Gilla
Den vägen genom Polen har jag kört några gånger. Rekommenderas inte om du inte är ute efter äventyr längs resan förstås. Det är betydligt smidigare att köra genom Tyskland till Krkonoše, oavsett väg.

I Tjeckien behöver du betala motorvägsavgift. Görs enklast online på https://edalnice.cz/en/index.html#/validation (Man kan göra det vid gränsen också, med risk för lång kö.) Och så ska man enligt lag ha en första hjälpen-låda i bilen.

Jag kan inte låta bli att skicka med några fina tjecklöp också, två i Šumava och ett i Prag: https://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=18123981 https://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=18126862 https://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=22747391
Kajsa B
1987 • Göteborg
#25
22 oktober 2022 kl 13:39
1 Gilla
Varit både i aosta/runt Mont blanc och i dolomiterna. Första omgången körde vi ner, andra tog vi tåget. Runt mont blanc bodde vi mest i tält. Billigare och flexiblare, ibland var det dock fullt på tänkt camping, men brukade gå att hitta någon annan då. Lagat mycket mat på primusen, vilket ju är billigt. Fantastiskt fint på båda ställena, men mycket mer turistigt än i Sverige och Norge. Och mycket mer folk! Nu är i och för sig båda de ställena rätt klassiska, så kanske inte helt representativa? Fanns dock vissa riktiga guldkorn, som la fouly och valloricine om man vill slippa exploaterade områden. Cogne i Italien var fint om man vill ha mer av en ny men ändå vara mitt ute bland vandringslederna. Ett tips om man vill att det ska kännas mer som vildmark är att skippa skidorterna då de är så exploaterade. Eller så får man lägga massa pengar på att ta sig upp med lift.

Ett annat tips är att åka runt i Skottland. Allemansrätt och billiga campingar. Och väldigt fina berg! Och lite folk 😊

En anna plats att
1991 • Norrköping
#26
7 november 2022 kl 15:51
3 Gilla
Semestern som har diskuterats i tråden kan vi betrakta som spikad, den blir av. Exakt vad den innehåller återstår att se. Men har fått många bra tips i tråden och tar gärna emot fler om det finns.

Nu har jag istället börjat fundera över mellandagarna. Jag kommer att vara ledig julafton-nyårsdagen. Även om det är skönt att bara vara ledig och sova ut så vill jag gärna få ut något av ledigheten, resa någonstans. Jag har två frågor:

1) Var i Europa reser jag om kraven är billigt, varmt och fin natur?
2) Vad kan jag hitta på här i Sverige? Är det snöigt så är ju naturen fin här hemmavid också. Höga Kusten-leden kanske? Andra förslag?
Thomas
1970 • Glumslöv
#27
8 november 2022 kl 11:13
1 Gilla
Jag vet inte om det är tillräckligt billigt, men vi har under flera år åkt till La Palma över Jul/Nyår, även i år. Svårslagen natur, varmt, hur mycket vandringsleder som helst, och del av Europa, rent tekniskt... ;-)
Ett tips är att vandra delar av leden där Transvulcania-loppet går.
1991 • Norrköping
#28
8 november 2022 kl 11:48
Gilla
Det är nog så att man under jul får acceptera att det kostar. Billigast flyg ToR till La Palma hittar jag för 6000 kr. Jag tänker att jag kan komma undan billigt p.g.a. flexibel med exakt in- och utresedatum samt flexibel med exakt destination. Men är ju inte jättemånga länder som det är varmt i över julen i Europa...
1981 • Linköping
#29
8 november 2022 kl 12:57
Gilla
Låter som att du kan få en riktigt drömmig resa! Mina tankar: 1) måste du resa angivna veckor? Det är mitt i sommaren och varmt samt mkt folk. Om du är flexibel kanske du kanta semester i typ maj med mer löpvänligt väder?
2) Ofta upplever jag att man på nya ställen ibland riskerar att lägga mkt tid på att hitta bra löpning och sen kanske ändå missa det bästa ställena. du har inte tänkt att mest bara springa (dvs ta med packning?) PÅ Korsika finns fantastisk natur och en fantastisk led att vandra(springa). du behöver inte ha med tält. Lika så olika pilgrimsrutter runt om i Europa så som Santiago de compostela. På båda de förslagen finns organisatörer som kan hjälpa till med bagageförvaring, boka boende mm.
1991 • Norrköping
#30
8 november 2022 kl 13:23
Gilla
Hej!

1) Det måste jag inte men jag tror jag vill det. Jag gillar inte att ha uppstyckad semester. Att vara borta två-tre veckor och komma hem och slappa ett par veckor med kompisarna lockar mycket. Semester mina vanliga veckor(28-32) känns givet.

2) Jag gillar verkligen fastpacking men syftet med den här resan är kanske 70 % upplevelse och 30 % träning. Visst, jag kommer att behandla det som ett träningsläger men jag kommer att vandra mycket och bestiga berg också. Det kommer inte att stressa att springa en viss mängd. Kan tänka mig att flera "pass" går till så att jag springer det som går upp på ett berg och sen löper ned. Typ.

Korsika lät dock nice. Vad kostar en natt ungefär där? Har du sprungit/vandrat där?
1981 • Linköping
#31
9 november 2022 kl 11:10
1 Gilla
Har varit på Korsika, mycket vackert, som en bit av Alperna som ramlat ned i medelhavet (vilket det rent faktiskt är om jag förstår det rätt). Drack mest vin men vi vandrade lite och hyrde en bil och åkte runt (sjukt läskiga vägar och en hel del galna cyklister som kommer i 70-blås nedför hårnålskurvorna). Tillhör ju Frankrike så prisläget är säkert inte jättelågt, men har ingen koll, var där 2009. Om du åker mellandagarna kan du säkert åka skidor ;-)
1991 • Norrköping
#32
14 december 2022 kl 14:36
Gilla
Update: jag har börjat vela lite kring vad jag vill göra. Bilsemestern är så klart en kanonidé med noll risk för besvikelse, blir det min semester så blir den nog riktigt maxad. Jag har uppskattat kostnaden för den till 12-15 tusen för drygt två veckor.

Anledningen till att jag tvekar är att det vore kul med ett äventyr istället. Detta i form av flerdagarslöpning. Jag får då se färre saker men upplevelsen blir kanske lite starkare. Funderar på om inte det är ett mer udda och minnesvärt minne än en klassisk bilsemester.

Vi har dels Clara''s West Highland Way. 15 mil i det skotska höglandet. Verkar jättefint. Jag tänker mig lätt packning utan tält och det går att lösa här då det finns gott om vandrarhem. Nackdelen är att det kanske är något kort? Det hade ju varit mäktigt att vara iväg i en vecka snarare än ett par dagar.

Tidigare har jag kikat på att springa över hela Wales. Det finns en MTB-led från norr till söder som jag har för mig var 20-30 mil. Det är ju verkligen en skitkul idé, i mitt tycke! Nackdelen med den är att det var ont om vandrarhem och generellt långt mellan bebyggelsen. Kändes lite farligt att ta sig an ensam.

Jag vill inte utsätta mig för onödig fara så det kan inte vara 7-8 mil av ren ödemark i ett kör. Med jämna mellanrum behöver lite bebyggelse dyka upp. Givetvis kommer jag att träna på flerdagarslöpning innan jag ger mig av.

Har ni några förslag? Enda kravet är häftig natur samt någon form av realistisk logistik.
1991 • Norrköping
#33
14 december 2022 kl 14:45
1 Gilla
Det kan vara denna led jag hittade i Wales. Den är dock 43 mil lång så den kan jag nog glömma. Jag vet inte riktigt vad som är lagom långt. Jag kan uppenbarligen redan nu springa 16 mil i ett kör och kommer hinna bli mycket bättre tills sommaren. I mellandagarna ska jag testa att springa maraton fyra dagar i sträck. Det kan ju fungera som en initial hint om hur ett saftigt flerdagarslöp känns. Men rent spontant känns 25-30 mil lagom. Köra typ 40-60 km om dagen.
https://www.mtb.wales/sarnhelen
1989 • Alingsås
#34
14 december 2022 kl 15:09
1 Gilla
Men, vet du vad det bästa är! det är att det ju sammanstrålar en led i slutet av WHW som går längs med Loch Ness bland annat.
Börjar i Fort William där WHW slutar - och avslutar i Inverness 120km är den om jag läst rätt.
Så då får du runt 270km istället. - tror även den är ganska bra vad gäller boenden.
1991 • Norrköping
#35
14 december 2022 kl 15:12
1 Gilla
Du är ju guld! Det låter helt optimalt. Ska kolla upp direkt, tack för tipset!
1991 • Norrköping
#36
14 december 2022 kl 16:06
Gilla
Ett första utkast på Skottland:

Dag 1) Milngavie-Rowardennan 43 km
Dag 2) Rowardennan-Tyndrum 42 km
Dag 3) Tyndrum-Kinlochleven 45 km
Dag 4) Kinlochleven-Fort William 24 km
Dag 5) Fort William-South Laggan 38 km
Dag 6) South Laggan-Invermoriston 34 km
Dag 7) Invermoriston-Drumnadrochit 23 km
Dag 8) Drumnadrochit-Iverness 32 km

281 km. Får onekligen säga att detta verkar vara en ganska optimal kompromiss mellan natur, äventyr och trygghet. Helt klart en bubblare! Vej ej vad ett snittboende går på men jag kan nog vara säker på att slutsumman för en sån här grej blir saftig :D Det är nog bara att brösta.

1989 • Alingsås
#37
15 december 2022 kl 07:26 Redigerad 15 december 2022 kl 07:27
Gilla
Om du vill kan du besöka min blogg stamborgs.com och kolla priserna för de boenden jag fick tag på. Om du bestämmer dig för att köra så bör du göra det ASAP - boenden, i alla fall längs med WHW går väldigt snabbt.
https://stamborgs.com/2022/11/22/28-oktober-whw-dagsetapper-och-boenden/
1991 • Norrköping
#38
15 december 2022 kl 08:21
1 Gilla
Läste! Då kommer jag nog att vara förpassad till tält då jag knappast lär ta ett beslut särskilt snart :D När jag slog snabbt på kostnaderna igår landade hela kalaset(inkl. flyg etc) på drygt 15 tusen för tio dagar. Så tält ur en ren kostnadssynpunkt är nog inte dumt.
1989 • Alingsås
#39
15 december 2022 kl 09:23
1 Gilla
Under sommaren är förhoppningsvis vädret varmare i alla fall - så tält och sovsäck behöver kanske inte vara så extrema. Möjlighet att bada finns ju lite överallt också, så man skall nog kunna hålla sig hyfsat fräsch. Myggmedel har jag förstått är sjukt viktigt om man reser vid den tiden = ett måste i packningen :P
1991 • Norrköping
#40
15 december 2022 kl 09:59
1 Gilla
Ja, problemet stavas nog snarare tillgång till förnödenheter. Jag såg att du hade lokaliserat två(?) livsmedelbutiker längs med leden, jag tycker mig se samma sak. Hemsidan för West Highland Way är ju ganska bra och tydlig gällande vad som finns längs med leden.

Gissar att man kan maila boendena för att ta reda på om man av dom kan köpa på sig lite käk att ha längs med ens dagsetapp. Behöver göra samma sak gällande tvätt av kläder. Det måste ju gå. Slutligen även ta reda på vad som gäller angående tältning. Det verkar inte finnas några riktiga campingar längs med leden.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.